Hoogbegaafdheid bij kinderen

Hoogbegaafdheid bij kinderen Wie wil nou niet dat zijn kind hoogbegaafd is? Veel ouders hebben het als wens. Maar iemand die hoogbegaafd is, is daar lang niet altijd even blij mee. Ze krijgen met problemen te maken waar leeftijdsgenoten niet eens bij stil staan en vervelen zich snel op school. Hoe zit het nou eigenlijk precies met hoogbegaafdheid bij kinderen? Is het een vloek of een zegen?

Hoogbegaafd

Voor veel ouders is het een wens: een hoogbegaafd kind hebben. Zo’n kind kan immers goed leren en zal het dus ver weten te schoppen. Maar is dat wel zo? En hoe ervaart het kind het als hij hoogbegaafd is? Voor de meeste kinderen is het alles behalve een gift. Op school vervelen ze zich, omdat de stof geen uitdaging geeft. Ook wordt er van ze verwacht dat ze in alles even goed zijn, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Iemand die hoogbegaafd is kan misschien heel goed zijn in taal, maar niet goed in rekenen. Een hoogbegaafd kind hoeft geen ‘wonderkind’ te zijn. Veel hoogbegaafde kinderen blinken alleen uit in hun interessegebieden.

Effecten van hoogbegaafdheid

Hoogbegaafde kinderen zijn in de les niet gemotiveerd. Sommige zijn als eerste met de opdrachten klaar en moeten dan wachten tot ook de rest klaar is. Vaak wachten op de rest kan erg vervelend zijn, waardoor het kind wellicht dingen doet die klasgenoten niet waarderen, zoals trommelen op de tafel of diep zuchten. Ook kan het zo zijn dat een hoogbegaafd kind extra langzaam werkt, zodat het niet als eerste klaar is met de opdracht. Ondertussen is hij aan het dagdromen.

Kinderen die hoogbegaafd zijn, zullen uit verveling vaker onwenselijk gedrag vertonen. Tevens kan het voorkomen dat ze een laag zelfbeeld krijgen en veel aan zichzelf twijfelt. Dit kan ook leiden tot een depressie, omdat ze zich onbegrepen voelen. Er kan zelfs gedacht worden aan de dood, of aan doodgaan. Veel kinderen die hoogbegaafd zijn kunnen beter met oudere kinderen opschieten, omdat ze zichzelf daar meer in herkennen als in hun klasgenoten. Maar meestal zijn er maar weinig echte vriendschappen.

De concentratie is erg laag, waardoor het mogelijk is dat een kind niet weet waar ze in het boek zijn. Ook is de kans groot dat een kind een slordig handschrift heeft, omdat het gebrek heeft aan concentratie. Door de spanning en het lage zelfbeeld kan een kind ook last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid, huiduitslag of duizeligheid.

Onderpresteren bij hoogbegaafdheid

Een kind zal gaan onderpresteren als het zich in de lessen verveeld. Zo’n kind kan aandacht gaan vragen door herrie te schoppen, of zich terug te trekken. Aandacht vragen proberen ze ook door expres fouten te maken in opdrachten. Ook kan het zijn dat een kind niets meer uitvoert, waardoor het een ongemotiveerde leerling lijkt. Omdat de concentratie zo laag is, heeft het kind veel aansporing nodig om te gaan beginnen. Ook huiswerk inplannen is een grote opgave. De motivatie is weg en in de ergste gevallen wil een kind niet meer naar school. Omdat op de basisschool het concentreren vaak al wordt afgeleerd, zal een kind met hoogbegaafdheid zelden een opleiding afmaken. Leren heeft het kind nooit geleerd en weet dus niet hoe hij dit moet toepassen in andere opleidingen.

Wat te doen?

Het is belangrijk het kind niet in een uitzonderingspositie te plaatsen. Beloon het kind niet met stickers of complimenten als het beloofd goed door te werken, of te stoppen met dagdromen. Een beloningssysteem kan averechts werken, omdat het kind daardoor maar al te goed beseft anders te zijn dan zijn klasgenoten. Ook dien je het kind niet te straffen voor dagdromen of ander onwenselijk gedrag. Als een kind het werk klaar heeft, geef dan geen opdrachten van hetzelfde niveau, omdat dit ook voor verveling zal zorgen. Als ouders dien je het kind niet te pushen. Dit gebeurt vaak bij kinderen met een hogere intelligentie. Ouders zien ze het liefst een goed beroep krijgen of een geweldige opleiding doen. Een kind kan hier echter misschien helemaal geen zin in hebben en wil in plaats van arts misschien wel tuinman worden.

Wat wel belangrijk is, is dat het kind wordt getest op de hoogbegaafdheid. Zo heb je een duidelijker beeld over wat het kan en wat niet. Ook is het goed voor het kind om contact te hebben met andere hoogbegaafde kinderen, zodat het zichzelf herkent en weet dat het niet alleen is.
© 2008 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoogbegaafdheid bij basisschoolkinderenHoogbegaafdheid bij basisschoolkinderenHoogbegaafd zijn is 'in'. Steeds meer kinderen en ouders krijgen met hoogbegaafdheid te maken; er zijn speciale scholen…
HoogbegaafdheidHoogbegaafdheidIn het onderwijs is er de laatste tijd veel aandacht gekomen voor hoogbegaafde kinderen. Er is zelfs al een middelbare s…
Hoogbegaafd of hoogintelligent?Hoogbegaafd of hoogintelligent?Veel mensen denken, dat iemand die intelligent is, hoogbegaafd is. Maar iemand die intelligent is, is eigenlijk hooginte…
Hoogbegaafd: mensen met een hoog IQHoogbegaafd: mensen met een hoog IQHoogbegaafden zijn mensen met een hoog IQ. Hoogbegaafden met een hoog IQ zijn te vinden in elk deel van de maatschappij.…

Lichaamsgeur, deodorant en partnerkeuzeLichaamsgeur, deodorant en partnerkeuzeOf het nu de partnerkeuze of een andere belangrijke (aankoop-)beslissing betreft: altijd is lichaamsgeur meebepalend voo…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 06-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.