Emigreren, waarheen en waarom
Heb je genoeg van deze regering, de belastingdruk, de files, het klimaat, de wateroverlast, de rotzooi op straat, de te dure woningen, op elkaars lip zitten, je buren, je schoonmoeder, de hoofddoekjes, dan wordt het tijd om op te krassen. Of ben je met pensioen en is er eindelijk de kans te emigreren naar het land van je dromen.
Emigreren
Je hoort het steeds vaker. We willen massaal weg. Natuurlijk heeft iedereen wel eens om wat voor reden dan ook plannen gehad om te emigreren. Eén op de drie landgenoten overweegt serieus of heeft overwogen om te vertrekken. Natuurlijk kan één van bovenstaande motieven de doorslag geven of een rol spelen. Waarschijnlijker is dat de reden om het land te verlaten veel dieper ligt, bijvoorbeeld werk.
Het is daarom goed om alles op een rij te zetten voordat de beslissing genomen wordt. Je weet zelf het beste waarom je weg wilt. Er zijn genoeg boeken, folders en internetsites waarin alle praktische zaken aan de orde komen. Denk bijvoorbeeld aan
Emigratieboek.nl, boekhandel voor landverhuizers of
emigratie.startpagina.nl, een pagina met handige links. Ook op deze site staan artikelen met praktische tips.
Niet onderschatten
Heel belangrijk is wat een landverhuizing met jou doet. Niet iedereen is namelijk geschikt als emigrant. Misschien ben jij wel geschikt maar is je partner dat niet. Je zult moeten beschikken over aanpassingsvermogen, doorzettingsvermogen en veel geduld. Als je elk jaar op vakantie gaat naar een vast adres in Spanje is dat toch maar voor een bepaalde tijd. Hoe goed je het ook naar je zin hebt. Op een gegeven moment ben je weer terug in Nederland bij je familie, vrienden of collega’s. Als je er eenmaal woont dan ga je niet zo snel meer terug naar Nederland. Je gaat je familie en vrienden missen. Denk daar goed over na. Het gaat verder dan het missen van zoute drop of Hollandse nieuwe. Onderschat het niet.
Denk vooral na waarheen je zou willen. Welk land past het beste bij jou, of bij jullie als het meerdere landverhuizers betreft. Hoe is het onderwijs geregeld en hoe zit het met de kwaliteit.
Wil je je echt thuis voelen in je nieuwe omgeving zul je eerst goed de taal moeten leren. Wat zijn de gewoonten van je nieuwe landgenoten en hoe gaan ze met elkaar om. In Duitsland en de VS zijn veel mensen lid van een schietvereniging terwijl in Nederland een taboe geldt op wapens, jagen en schieten in het algemeen.
Aanpassingsvermogen
In Spanje is het heel gebruikelijk om pas halverwege de morgen te ontbijten in een bar of café. Het avondeten komt er nooit voor negen uur ’s avonds op tafel. In Nieuw-Zeeland wonen veel ex-Nederlanders in een jaren vijftig-interieur, inclusief klompen, molentjes en tuinkabouters. Truttiger kan bijna niet. Lééf met je nieuwe landgenoten en sta open voor hun gebruiken zonder je eigen identiteit te verloochenen. Als het daar niet gebruikelijk is om topless op het strand te liggen moet jij of je partner dat natuurlijk ook niet doen. Pas je aan!
Er komt heel wat bij kijken voordat je je eenmaal hebt gevestigd in het nieuwe land. Ook hierover is veel informatie te vinden. Toch kun je soms kleine dingetjes over het hoofd zien. Het uitschrijven bij een gemeente is soms minder simpel dan het lijkt. “Emigreren? Naar een ander land? U moet zich eerst laten inschrijven bij de nieuwe gemeente”, hoorde ik iemand zeggen. Dan sta je toch raar te kijken.
Doorzettingsvermogen
Heb je alle abonnementen wel opgezegd en is je medische dossier al in het bezit van je nieuwe huisarts. Is financieel alles rond. Zorg dat alles maar dan ook alles geregeld is. Het kost heel veel voorbereiding en zweetdruppeltjes. Eenmaal in het nieuwe land zal ook van alles geregeld moeten worden. Je zult je vaak door een papierlading heen moeten worstelen: vergunningen, aanvraagformulieren, verzekeringen, contracten, reglementen, enzovoort. De meeste tijd gaat waarschijnlijk zitten in het opbouwen van een nieuw leven. Nieuwe vrienden maken gaat niet iedereen even simpel af. Doorzettingsvermogen en geduld zijn de trefwoorden.
Terugkeer
Volgens het CBS verlieten in 2007 iets meer dan 123.000 mensen ons land waarvan bijna de helft geboren in Nederland. België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn het meest populair. Het CBS: “Van de emigranten die in 1995 zijn vertrokken was iets meer dan de helft na acht jaar weer teruggekeerd.” Daar kunnen natuurlijk verschillende redenen aan ten grondslag liggen, bijvoorbeeld werk. Maar een deel van hen heeft gewoon heimwee of heeft grote moeite om een heel nieuw leven op te bouwen. Feit is dat er jaarlijks een ware volksverhuizing plaatsvindt in beide richtingen. Daarbij komt nog dat in 2015 de toeloop van vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en Libië erg groot is.