Emma TV, voor kinderen in het AMC ziekenhuis
Emma TV is een vrijwillige organisatie die de kinderen die opgenomen zijn op de kinderafdeling van het AMC ziekenhuis in Amsterdam het ziek zijn even willen laten vergeten. De werknemers bestaan uit vrijwilligers en stagiaires die het leuk vinden om met kinderen te werken en om tv uitzendingen te maken.
Emma TV
Algemeen
Uitzendingen
De uitzendingen zijn live en worden 3 keer per week uitgezonden op een zender van het AMC. Maandag om 15:00, woensdag om 15:00 en vrijdag om 20:00. De uitzendingen worden daarna een week lang achter elkaar herhaald. De uitzendingen duren 30 tot 60 minuten en worden gefilmd in een studio. Er zijn ook meestal tekenfilmpjes en/of korte filmpjes van max. 6 minuten die tussendoor vertoond worden.
Teams
De uitzendingen worden gemaakt door verschillende teams. Emma TV bestaat uit een maandagteam, woensdagteam en vrijdagteam. Er zijn ook wel stagiaires en vrijwilligers die op twee of drie dagen aanwezig zijn maar de meesten zijn er 1 keer per week. Elke uitzending heeft een thema en er zijn ook soms gasten aanwezig. Bijvoorbeeld: Babbels (woensdagteam), Uitzending: Schilderen, Gast: Kunstenares…
Confetti (maandagteam)
De verschillende teams maken uitzendingen voor verschillende leeftijdsgroepen. Op maandag hebben we een peuter/kleutergroep. De leeftijd is hier van 3 tot ongeveer 7 jaar en de groep heet Confetti. Bij deze uitzending gaan we vaak knutselen en tekenen. Er ook altijd een presentatrice, een voorlees-opa en een poppenspeelster bij. Dat zijn de vaste items op de maandag.
Babbels (woensdagteam)
Op woensdag hebben we kinderen van 8 tot ongeveer 12 jaar. Bij deze uitzendingen gaan we ook vaak dingen maken maar er is ook soms een gast waar kinderen vragen aan kunnen stellen of die meehelpt met knutselen. Vaak komt er tussendoor een tekenfilmpje en er zijn twee presentatrices.
Strak (vrijdag)
Strak is voor de tieners van 12 jaar en ouder. Op de vrijdag is er ook altijd een gast die bekend is van tv. Bijvoorbeeld een VJ, soapster, presentator van kinderprogramma’s, enz. De kinderen op de vrijdag gaan de gast interviewen, leren voor tv te spelen, gaan clips presenteren en dat soort dingen. Op de vrijdag werken er veel mensen die normaal ook fulltime bij een audiovisueel bedrijf werken. Er wordt dan ook vaak geëxperimenteerd met een blue-screen of met autocue teksten.
Tussenfilmpjes
Er wordt ook wel eens gebruik gemaakt van tussenfilmpjes voor de opnames. Deze filmpjes worden op dinsdag, donderdag of in het weekend gemaakt. De filmpjes duren maximaal 6 minuten en hebben iets te maken met het thema van de uitzending.
Geschiedenis
Emma TV is in 1981 begonnen als een experimenteel project met als doel de kinderen een leuke afleiding te bezorgen. Met een videocamera werden patiëntjes gefilmd en met zijn allen keken ze terug op de televisie in de speelkamer wat er was opgenomen. Het was een groot succes. De patiëntjes hadden de grootste lol om zichzelf en om elkaar. Het gaf de gewenste ontspanning en het bracht de kinderen met elkaar in contact. Op grond van deze ervaringen is Emma TV uitgebreid tot een volledige up to date televisie studio met maar liefst drie live uitzendingen per week voor drie leefdtijdsgroepen.
Emma Televisie: TV als medicijn
Emma TV maakt met meer dan vijftig vrijwilligers wekelijks drie live programma’s waar kinderen veel plezier aan beleven. Met informatie, amusement, spanning en sensatie. Kinderen kunnen zich uiten en vergeten even dat zij ziek zijn. Niet alleen als ze naar Emma TV kijken, maar ook als ze deze programma’s helpen maken. Die mogelijkheid wil Emma TV de kinderen ook in de toekomst blijven bieden.
De doelstellingen van Emma TV zijn:
- Het isolement van zieke kinderen voorkomen;
- Het onderlinge contact tussen de kinderen in het ziekenhuis stimuleren;
- De bekendheid met het ziekenhuis bevorderen;
- De mogelijkheid om buiten de verpleegafdeling het ziek zijn even te vergeten;
De kinderen
Bij de uitzendingen van Emma TV gaat het erom dat de kinderen in het AMC ziekenhuis leuke dingen kunnen doen en zo even het ziek zijn kunnen vergeten. Alles wordt dus berekend op de kinderen en het komt dan ook vaak genoeg voor dat de uitzendingen hierop aangepast worden. Er zijn dagen dat er wel 15 kinderen meekomen maar het komt ook voor dat je met 1 of 2 kinderen een uitzending maakt. Het kan zijn dat iedereen gewoon mee komt lopen maar het kan ook zijn dat je opeens 3 bedden in de studio moet plaatsen. Op zulke momenten moet het decor en de camerastandpunten en het licht weer aangepast worden. En dat moet heel snel gebeuren want een kwartier later begint de live uitzending. Er zijn ook kinderen die elke week komen omdat ze lang in het ziekenhuis liggen. Maar er zijn ook kinderen die maar 1 keer meekomen en dus niet weten hoe alles gaat.
Op een uitzenddag gaan er altijd een paar mensen van de groep rond 11 uur naar de kinderafdeling. Hier praten ze met de afdelingsmedewerkers om te kijken welke kinderen er zijn en welke er in de uitzending kunnen komen. Dit wordt altijd eerst aan de afdeling gevraagd. Als je dat niet doet kan het voorkomen dat je een kind heel enthousiast maakt en dat hij later niet kan omdat hij rond die tijd behandeld wordt of een uitslag van iets krijgt. Nadat de afdeling gezegd heeft wie kunnen ga je langs de kamers om het aan de kinderen te vragen. Ze kunnen het heel leuk vinden maar ze kunnen ook een slechte dag hebben zodat ze niet willen, of ze krijgen familie op bezoek, of hebben gewoon geen zin. De kinderen die wel of misschien willen en kunnen worden opgeschreven.
Dan ongeveer 3 kwartier voor de uitzending worden de kinderen gehaald. Soms duurt het even als er kinderen klaargemaakt worden om in een rolstoel te kunnen of als kinderen met bed en al meegenomen worden (de kinderafdeling op de 8ste verdieping, Emma TV is in de kelder). Als de kinderen er zijn gaan de presentatrices met ze praten, gewoon over van alles. Hierdoor raken de kinderen gewend aan de gezichten en als ze verlegen of zenuwachtig zijn worden ze hierdoor wat op hun gemak gesteld. Er is ook iemand die de ouders opvangt en ze koffie of thee aanbiedt. De ouders gaan dan naar de redactie- en koffiekamer toe terwijl de kinderen in de studio zitten. In de koffiekamer staat een tv monitor zodat de ouders de hele uitzending kunnen volgen.
Na de uitzending worden de kinderen terug gebracht. Als er een gast is kunnen de kinderen nog napraten en bijvoorbeeld een handtekening krijgen. Of kinderen die geknutseld hebben kunnen dat nog afmaken. De kinderen kunnen verder zelf nog een week lang naar Emma TV kijken om zichzelf te zien.
Veel kinderen die onzeker en verlegen binnenkomen zie je daarna leuk lachend meedoen. Dat is wel heel leuk om te zien.
Beeldmateriaal en foto’s
De kinderen die bij Emma TV komen vinden het leuk om een keer in een uitzending te zitten en vinden het leuk om te tekenen, knutselen, enz. Ze weten dat Emma TV in het AMC ziekenhuis uitgezonden wordt. Maar daar blijft het ook bij. De kinderen worden beschermd en hebben hun privéleven. De beelden van Emma TV kunnen dus niet bekeken worden buiten het ziekenhuis.
Als ouders een kopie van een uitzending willen waar hun kind in zat mag dat ook niet. Dit omdat de andere kinderen die in de uitzending zitten dan ook vertoond worden en dat kan niet. De uitzendingen worden wel allemaal bewaard maar niet doorgegeven.
Als er een fotograaf bij Emma TV komt moeten het kind en de ouders een contract ondertekenen als ze het goed vinden dat de fotograaf foto’s maakt van het kind. Als de fotograaf foto’s maakt van de uitzending moeten de contracten dus voor alle kinderen ondertekend worden.
Financiën
Emma TV werkt met één betaalde kracht en verder alleen vrijwilligers. Hierdoor zijn er dus bijna geen personeelskosten.
Emma TV werkt samen met verschillende sponsoren. Verder hebben Emma TV heel veel apparatuur overgenomen van audiovisuele bedrijven. De apparatuur die over is of niet goed genoeg meer voor tv komt bij Emma TV terecht. Dit klinkt alsof Emma TV alles met slechte apparatuur moeten doen maar dat is echt niet zo. Emma TV heeft bijvoorbeeld een hele grote studiocamera in bruikleen. En alle recorders en apparaten zijn ingebouwd en goed met elkaar verbonden. De geluids-, schakel- en lichtpanelen zijn heel groot en hebben veel mogelijkheden. Eigenlijk is alles heel erg professioneel. Maar Emma TV heeft ook geld nodig. Daarom zijn ze altijd op zoek naar sponsoren die mee willen helpen om zieke kinderen het ziek zijn te laten vergeten.