Gilde Nederland: een nieuwe en eigentijdse organisatievorm

Gilde Nederland: een nieuwe en eigentijdse organisatievorm Zeer veel ouderen die niet meer aan het arbeidsproces deelnemen hebben er behoefte aan hun kennis, kunde en ervaring te blijven inzetten voor de maatschappij. Dikwijls gebeurt dat in de buurt of in de kennissenkring maar ook kan die inzet in georganiseerd verband worden geleverd. Zo is er een organisatievorm ontstaan met een naam die enigszins verwijst naar de middeleeuwen. Die organisatie bestaat uit een landelijke koepelorganisatie onder de naam Gilde Nederland waar plaatselijke organisaties bij zijn aangesloten meestal met de naam Gilde gevolgd door de plaatsnaam.

Eigentijdse organisatievorm

De term Gilde roept algauw gedachten op aan de middeleeuwen of aan folkloristische overblijfselen daarvan. Maar Gilde Nederland is een geheel nieuwe vorm. Binnen die organisatie geldt de term Gilde als een soort verwijzing naar het middeleeuwse verleden maar de organisatie is opgezet als moderne vorm van een soort bundeling van kennis, kunde en ervaring.

Aangesloten bij koepelorganisatie

Bij de koepelorganisatie zijn (anno 2018) ongeveer vijftig lokaal werkende Gilden aangesloten. Die vijftig organisaties bevinden zich van Groningen tot Maastricht en van Den Haag tot Enschede met vooral vestigingen in Noord Holland, Zuid Holland, Utrecht en het zuiden van Limburg. De leden van de lokale groeperingen dragen op vrijwillige basis en geheel belangeloos hun kennis, kunde en ervaring over aan anderen. Dat kan op talrijke gebieden het geval zijn.

Blijvend ontwikkelen

Door het overdragen van kennis, kunde en ervaring hopen de organisaties invulling te geven aan de behoefte van veel mensen om zich te blijven ontwikkelen. Op die manier maken zij zich ten dienste van de maatschappij. Ook is het effect van de activiteiten van de vrijwilligers heel vaak dat mensen die van hen leren beter in staat zijn om te functioneren binnen de arbeidsmarkt of hun sociale omgeving. Tevens zijn bepaalde activiteiten er ook op gericht om mensen zich bewuster te maken van hun leefomgeving en van de geschiedenis van hun woonomgeving.

Taken van Gilde Nederland

Gilde Nederland heeft als overkoepelende organisatie een aantal taken zoals:
  • Belangen behartigen van de lokale organisaties.
  • Bindende, vooruitdenkende en stimulerende rol vervullen ten opzichte van de plaatselijke organisaties.
  • Fungeren als platform.
  • Imago van Gilde Nederland en de aangesloten Gilden uitdragen.
  • Ondersteuning bieden bij de oprichting van nieuwe Gilden.
  • Ondersteunen en faciliteren van de lokale Gilden in hun bestaan en ontwikkeling.
  • Samenwerking tussen bestaande Gilden stimuleren.

Activiteiten van Gilde Nederland

Gilde Nederland ontplooit ten behoeve van de lokale organisaties een aantal activiteiten zoals:

Bemiddeling

Bemiddeling kan bijvoorbeeld van belang zijn met betrekking tot kwesties tussen een Gilde en een potentiele subsidiegever of betreffende het niet goed functioneren van een bepaald Gilde.

Bestuurlijke ondersteuning

De bestuurlijke ondersteuning bestaat onder meer uit het ter beschikking stellen van kennis en documenten. Zo kunnen opstartende Gilden veel hebben aan conceptstatuten of andere documenten zoals: bestuurssamenstellingen, bestuurstermijnen, bestuursvormen, huishoudelijk reglement, jaarverslagen en vacature teksten. Ook kunnen zij dikwijls ondersteuning gebruiken in verband met het aangaan van samenwerkingsovereenkomsten.

Deskundigheidsbevordering

Aanboren en bundelen van expertise om eveneens ten dienste te stellen van de lokale Gilden staat hoog in het vaandel.

Helpdesk Functie

Via de helpdesk kunnen vragen worden gesteld en beantwoord of doorgestuurd worden naar de juiste persoon of instantie.

Kennisbank

De kennisbank is als een soort verzameling van gegevens bedoeld voor lokale Gilden waar zij informatie kunnen vinden bij het opzetten of organiseren van activiteiten en evenementen.

Ontwikkeling en innovatie

Gilde Nederland volgt de nationale en internationale trends in het vrijwilligerswerk en kan die kennis met de lokale Gilden delen. Ook krijgt de lange termijn koers alle aandacht op basis van wensen en ideeën uit de samenleving.

Promotie

Promotiemateriaal kan ter beschikking worden gesteld aan plaatselijk Gilden zoals folders, het logo en bijvoorbeeld een achterwand voor een stand tijdens evenementen.

Diensten van lokale Gilden

De diensten van de lokale Gilden zijn meestal gebaseerd op jarenlange ervaring opgedaan in beroep of hobby maar bestaan niet uit het uitvoeren van klussen. Adviezen worden gratis gegeven maar wel worden eventuele gemaakte kosten in rekening gebracht. De diensten bestaan bijvoorbeeld uit:
  • Converseren in vreemde talen
  • Computerinstructie
  • Fietstochten
  • Kookgroep
  • Lezingen
  • Natuurwandelingen
  • Schildergroep
  • Stadswandelingen
  • Taalprojecten
  • Tekengroep

Gebruikmaken van de diensten

Verschillende groeperingen en mensen kunnen gebruikmaken van de diensten van de lokale Gilden zoals:
  • Geïnteresseerden in kunst, cultuur en historie
  • Hobbyisten op talrijke terreinen
  • Belangstellenden op educatief gebied

Dit geldt zowel voor particulieren als voor non-profitorganisaties.
© 2018 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Acht Zaligheden: WintelreDe Acht Zaligheden: WintelreWintelre, in het Brabants uitgesproken als Wentersel, is een van de Acht Zaligheden. Dat zijn acht dorpen in de Noord-Br…
Molenaar als immaterieel erfgoedMolenaar als immaterieel erfgoedHet ambacht van molenaar is uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Het is in 2013 opgenomen op de Nationale Inventaris van…
Het leven in de middeleeuwse stad: Gilde, ambachten, armenHet leven in de middeleeuwse stad: Gilde, ambachten, armenHet leven in de middeleeuwse stad was goed gestructureerd. Allen kenden hun plek in de maatschappij en er heerste een ge…
De Acht Zaligheden: HulselHulsel is het kleinste dorp dat behoort tot de Acht Zaligheden, de acht dorpen in de Noord-Brabantse streek De Kempen wa…

Vijf jaar koning: Willem-Alexander met zeer veel takenVijf jaar koning: Willem-Alexander met zeer veel takenHet opvolgen door Willem-Alexander van Beatrix na de lange periode dat zij koningin was viel niet mee. Maar Willem-Alexa…
De Bende van Oss: messentrekkers uit het verledenDe Bende van Oss: messentrekkers uit het verledenIedereen neemt een zeker verleden met zich mee. In dat verleden zitten zowel leuke als minder leuke herinneringen. Maar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.gilde-nederland.nl/gildenederland.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gilde_Nederland
  • https://www.movisie.nl/praktijkvoorbeeld/gilde-nederland
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gilde_(beroepsgroep)
  • http://www.maaslandgildeoss.nl/index.php/stadswandelen
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 19-04-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.