Santa Run: verkleed als kerstman lopen voor een goed doel
In december wordt er in steeds meer plaatsen een Santa Run gehouden. Deelnemers lopen verkleed als kerstman over een traject van rond de 3 tot 5 kilometer en zamelen op deze manier geld in voor een goed doel. Dit wordt niet alleen in Nederland gedaan. De Santa Run is in 2008 ontstaan in de strijd tegen polio. Naast de grote steden zoals Londen en Parijs wordt er ook in Nederland aan de Santa Run deelgenomen. De eerste Nederlandse stad die een Santa Run organiseerde was Gorinchem.
Inhoud
Santa Run
Zoals de naam al aangeeft is de Santa Run een (hard)loopevenement geheel in kerstsfeer. Alle deelnemers zijn namelijk verkleed als kerstman. In dit tenue lopen ze de af te leggen route. Het gaat er dan niet eens om wie wint, maar om het fungehalte. Bij deelname steun je een goed doel.
Ontstaan
De Santa Run is in 2008 in het leven geroepen om wereldwijd de strijd tegen polio tegen te gaan. In onder andere Londen, Chicago en Parijs deden 'kerstmannen' mee aan dit evenement. Maar ook in 2008 werd in Nederland de eerste Santa Run gehouden. Dit was in Gorinchem en deze run werd georganiseerd door de Rotary Club Gorinchem.
Andere benamingen wereldwijd
Over de hele wereld doen steeds meer landen mee aan een Santa Run. Er worden dan ook verschillende benamingen gebruikt zoals:
- Kerstmannenloop
- Nikolauslauf
- Reindeer Run
- Chlauslauf (in Zwitserland)
- Christmas Run
- Cross Country Jingle Bell Jog
Wanneer Santa Run
In Nederland wordt bij voorkeur de zaterdag voor kerst de Santa Run gehouden. De voorkeurstijd is rond 11 uur. Uiteraard mogen de deelnemende steden/dorpen zelf beslissen wanneer zij de Santa Run houden. In andere landen wordt soms al in begin december een Santa Run gehouden. Ondanks corona zijn er dorpen/steden in Nederland die in 2020 toch een Santa Run organiseren. Kijk voor meer informatie op de desbetreffende site van de rotaryclub bij u in de buurt of zij wel of niet een Santa Run in 2020 organiseren.
Verschillende goede doelen
Zoals al eerder vermeld steun je bij deelname aan de Santa Run een goed doel. In het beginjaar was dit goede doel om polio wereldwijd uit te bannen. Uiteraard zijn er veel verschillende goede doelen die gesteund kunnen worden. Een deelnemende stad/dorp mag zelf beslissen voor welk goed doel zij geld inzamelen. De bedoeling is wel dat 50% van de opbrengst naar een lokaal goed doel gaat en de overige 50% naar een landelijk goed doel.
Te steunen doelen
Een aantal voorbeelden van te steunen doelen zijn:
- Nierstichting
- Alzheimer stichting
- MS Fonds
- Heroes for Heroes
- Spieren voor Spieren
Armoede in Nederland
Helaas leven er in Nederland ook mensen beneden de armoedegrens. Zij moeten van een klein inkomen rondkomen en er is geen geld voor iets leuks. Sommige mensen hebben zelfs geen geld voor voedsel. Zij kunnen (onder bepaalde voorwaarden) terecht bij voedselbank. In Nederland is een bepaalde organisatie die zich inzet voor armoede in Nederland. Dit is de LINDA.Foundation. Zowel de Voedselbank als de LINDA.Foundation zijn doelen waarvoor tijdens de Santa Run geld wordt ingezameld.
Aantal deelnemers groeit
In de beginjaren waren er nog niet zoveel deelnemers aan een Santa Run. Dit kwam omdat nog niet veel plaatsen en landen zich hadden aangemeld. In de loop der jaren groeide het aantal deelnemende steden.
Deelnemende landen
Naast Nederland doen onder andere ook de volgende landen mee aan de Santa Run:
- Frankrijk
- Duitsland
- België
- Italië
- Zwitserland
- Oostenrijk
- Amerika
- Australië
- Groot-Brittannië
- Roemenië
- China
herinneringsmedaille /
Bron: ©ottergraafjesPlaatselijke organisatie
Per plaats wordt de Santa Run door door de daar geldende Rotaryclub georganiseerd.
Wie kan deelnemen
Iedereen - jong of oud - kan deelnemen aan de Santa Run. Je hoeft niet eens goed te kunnen hardlopen, want gewoon wandelen is ook toegestaan. Je mag zelfs dansen of huppelen. Het karakter is dat je lol hebt tijdens het deelnemen aan de Santa Run.
Prijs deelname
Deelnemende plaatsen mogen zelf beslissen hoeveel inschrijfgeld zij voor deelname aan de Santa Run vragen. Bij het inschrijfgeld zit het kerstmanpak, loopnummer en een herinnering inbegrepen.
Te lopen afstand
De afstand die de deelnemers moeten afleggen ligt rond de 2,5 tot 5 kilometer. Dit kan per deelnemende plaats verschillen. In sommige steden loop je 2,5 kilometer, terwijl er juist weer ergens anders een langere afstand moet worden afgelegd.
Stichting Rotary Santa Run (SRSR) - Initiatiefnemer
De Stichting Rotary Santa Run - afgekort tot SRSR - is de initiatiefnemende organisatie in Nederland. Deelnemende steden/dorpen kunnen bij hen
terecht voor meer informatie en voor het bestellen van het deelnamepakket. De stichting bestaat sinds 2013. Hun streven is om de Santa Run nog meer bekendheid te geven in Nederland en daarbuiten.
Lees verder