Overlast door hondenpoep aanpakken
Overlast door hondenpoep is een groot probleem in Nederland. In sommige wijken in Nederland is de kans groot dat u tijdens een wandeling in de hondenpoep trapt of dat uw kinderen tijdens het spelen onder de hondenpoep komen te zitten. Het probleem ontstaat doordat veel hondenbezitters de uitwerpselen van hun hond niet op ruimen. Hierdoor blijft de hondenpoep op de verharding, gazon of tussen de beplanting liggen. Er zijn een aantal manieren om overlast van hondenpoep te beperken. Deze maatregelen kunnen getroffen worden door bewoners en/of door de gemeente.
Waarom is hondenpoep een grote ergernis?
Overlast door hondenpoep staat in 2017 in de top drie van grootste ergernissen onder de burgers. Dit is erg jammer voor degene die er last van ondervinden, maar ook voor de hondenbezitters. Honden zijn steeds minder vaak welkom in bepaalde gebieden zoals parken, begraafplaatsen en recreatieplassen.
Stankoverlast
Een grote overlast die hondenpoep veroorzaakt is de geur. Voornamelijk met warm weer is de geur niet te harden. Wanneer u met uw schoenen in de hondenpoep bent getrapt, zult u dit al snel ruiken. Het is erg vies voor u zelf, maar ook voor andere mensen in uw omgeving.
Ziek worden door hondenpoep
U zou het misschien niet zo snel verwachten maar hondenpoep is ook erg gevaarlijk. De uitwerpselen kunnen ziektes verspreiden die vooral voor jonge kinderen gevaarlijk zijn. In hondenpoep kunnen eitjes van spoelwormen zitten. Wanneer u deze eitjes binnenkrijgt, kunt u goed ziek worden. Naast de eitjes van spoelwormen kunnen ook de schimmels die hondenpoep afbreken voor ziektes zorgen. Bij ziektes kunt u denken aan bijvoorbeeld ontstekingen of lever- en longproblemen. Om de kans op ziekte te beperken is het verstandig om uw handen te wassen wanneer u bijvoorbeeld in de tuin hebt gewerkt. Voor honden kunnen uitwerpselen ook gevaarlijk zijn. Het dodelijke canine-parvo-virus kan door uitwerpselen worden verspreid.
Opruimplicht voor hondenbezitters
Veel gemeenten in Nederland en België voeren een streng beleid om overlast van hondenpoep te beperken. In veel gemeenten hebben hondenbezitters een opruimplicht voor hondenpoep. Een hondenbezitter moet een middel bij zich hebben om hondenpoep op te kunnen ruimen. Dit middel kan bestaan uit een schepje of een plastic zakje. Bij een controle van een gemeentelijke handhaver moet u kunnen aantonen dat u middelen bij u hebt om hondenpoep op te ruimen.
Maatregelen door bewoners
Als bewoner kunt u zelf maatregelen treffen om de hondenpoepoverlast in uw buurt te beperken. Dit kan op diverse manieren.
Klacht indienen bij de gemeente
Wanneer u in een bepaald gebied overlast door hondenpoep ondervindt, kunt u een klacht indienen bij de betreffende gemeente. Dit kunt u doen per brief, mail, telefonisch of via een app. De gemeente zal uw klacht in behandeling nemen en neemt indien nodig maatregelen om de overlast te verminderen. Een veel gehoorde klacht is dat de gemeente niets doet aan de klacht. Mochten de problemen zich na verloop van tijd blijven aanhouden dan is de beste optie om regelmatig contact op te nemen met de gemeente om de overlast aan te kaarten. Wanneer er meerdere buurtgenoten overlast ondervinden, kunnen buurtgenoten ook een klacht indienen bij de gemeente. Mocht dit op termijn nog niet helpen dan is het een optie om met uw buurtgenoten een petitie te starten tegen de overlast van hondenpoep. Deze petitie kan overhandigd worden aan de burgemeester of wethouder.
‘Verboden te poepen’ bordjes plaatsen
Er zijn bordjes te koop waarop staat dat het voor honden verboden is om te poepen. Deze kunt u plaatsen in uw tuin. Een hondenbezitter krijgt hierdoor in de gaten dat de bewoners overlast ondervinden van de hondenpoep. De kans is aanwezig dat de hondenbezitter zijn hond ergens anders zijn behoefte laat doen.
Maatregelen door de gemeente
De gemeente kan de overlast van hondenpoep beperken door extra hondenpoepbakken te plaatsen, hondenlosloopgebieden te creëren en door meer te gaan handhaven.
Plaatsen van extra hondenpoepbakken
Door extra hondenpoepbakken in de gemeente te plaatsen, kan het zijn dat hondenbezitters hondenpoep eerder opruimen. Een veel gehoorde klacht van hondenbezitters is dat er weinig afvalbakken zijn om hondenpoep in te deponeren. Niet iedere hondenbezitter loopt graag kilometers met een zakje hondenpoep rond. Door meerdere afvalbakken te plaatsen, kunnen hondenbezitters de hondenpoep sneller kwijt. De gemeente ziet het plaatsen van (extra) hondenpoepbakken niet altijd als de beste oplossing. Het plaatsen en het onderhouden van een afvalbak kost de gemeente enkele honderden euro’s per jaar. In veel gemeenten in Nederland en België probeert de gemeente te bezuinigen op de onderhoudskosten in de openbare ruimte.
Creëren van hondenlosloopgebieden
Door hondenlosloopgebieden te creëren, zullen veel hondenbezitters naar deze plek gaan om hun hond uit te laten. Door in de gemeente een aantal van deze gebieden te creëren, kan de overlast van hondenpoep afnemen.
Toezicht en handhaving
Gemeenten kunnen er voor kiezen om meer toezicht te gaan houden op het opruimen van hondenpoep. Gemeentelijke handhavers kunnen optreden tegen het niet opruimen van hondenpoep of het niet bij hebben van een middel om hondenpoep op te ruimen. Door extra te gaan handhaven verwachten gemeenten om de overlast te kunnen beperken. In 2017 betaalt u een boete van 90 euro voor het niet bij hebben van een middel om hondenpoep op te ruimen. De boete voor het niet opruimen van hondenpoep kost 140 euro. Bij deze bedragen komen nog eens 9 euro administratiekosten.
Maatregelen door hondenbezitters
De hondenbezitter is verantwoordelijk voor zijn hond en de overlast die de hond kan veroorzaken. Om overlast te beperken, moet de hondenbezitter zich aan een aantal regels houden.
Aanlijnen en opruimen
In de bebouwde kom kunt u ervoor zorgen dat de hond aangelijnd is. U hebt hierdoor een betere controle over de hond en merkt het eerder op als uw hond zijn behoefte doet. Daarnaast is het beter voor de verkeersveiligheid. Hondenbezitters dienen zich meestal ook aan een opruimplicht te houden. Dit houdt in dat de hondenbezitter de uitwerpselen van zijn hond moet opruimen. Veel gemeenten verstrekken gratis zakjes om hondenpoep op te ruimen. De hondenpoepzakjes kunt u deponeren in de daarvoor bestemde afvalbakken of thuis in uw afvalbak voor restafval. De opruimplicht geldt niet voor blindengeleidehonden of andere honden die dienen als hulp of geleidehond voor mensen met een beperking of gehandicapten.