Blackwork tatoeage: zwarte tattoo met dikke lijnen

Blackwork tatoeage: zwarte tattoo met dikke lijnen Blackwork is een tatoeagestijl waarbij gebruik wordt gemaakt van grote zwarte lijnen, vlakken of patronen. Vaak gaat het om groot opgezette geometrische patronen of dikke zwarte banen of wordt een heel lichaamsdeel zwart ingekleurd. Onder inktliefhebbers worden dragers van blackwork tatoeages bewonderd vanwege de pijn die zij hebben moeten verdragen om de tattoo te laten zetten en vanwege het permanente karakter ervan. Rage Against the Machine-bassist Tim Commerford heeft een zeer extreme blackwork tattoo, die een groot deel van zijn lichaam bestrijkt. Daarnaast hebben bijvoorbeeld ook Lionel Messi en Anthony Kiedis blackwork laten doen.

Blackwork tatoeages


Wat is een blackwork tatoeage?

Een blackwork tatoeage is een tattoo waarbij uitsluitend zwarte inkt gebruikt is. Het gaat dan niet om dunne zwarte lijntjes maar meer om tatoeages met grote zwarte vlakken. Vaak wordt gebruik gemaakt van groot opgezette geometrische patronen en dikke zwarte banen. Blackwork tattoos worden ook wel neo-tribal genoemd. Veel van de gebruikte patronen hebben invloeden uit de Polynesische tattoo-stijl. Bij dit type blackwork tattoos ligt er een grote nadruk op het design zelf en wat minder op de betekenis ervan. Niet zelden wordt het ook gecombineerd met dotwork, delen van een tattoo die volledig zijn opgebouwd uit kleine puntjes. Een populair soort blackwork tatoeage is bijvoorbeeld een zwarte baan volledig om de onderarm, al dan niet met dunne niet-getatoeëerde banen daartussen. Er zijn ook mensen die hun volledig arm of een ander lichaamsdeel zwart hebben laten inkleuren. Dit is een van de meeste extreme vormen van blackwork.

Rond 2016 ontstond er een hype rondom blackwork tattoos. Er verschenen diverse blogs over het onderwerp en op tattoo conventies kregen artiesten er steeds meer vraag naar. Het is echter een fabeltje dat het hier gaat om een soort 'nieuwe stijl': de blackwork tattoo is als zo oud als de tatoeage zelf. Wel is de laatste jaren het fenomeen van de 'cover up tattoo' toegenomen: werk dat over een oude tattoo wordt aangebracht om deze te verhullen. Vanwege de grote zwarte vlakken die gebruikt worden is blackwork hiervoor wel bij uitstek geschikt.

Waarom kiezen mensen voor een blackwork tatoeage?

De reden om voor een blackwork tatoeage te kiezen is vaak simpel: de mensen die er een laten zetten vinden het gewoon mooi. In de wereld van de tattoos is er voor blackwork echter een bijzonder plekje. Dat komt omdat het laten zaten van blackwork vaak ervaren wordt als behoorlijk pijnlijk. Dit komt doordat bij de techniek shading gebruik gemaakt wordt van een rij van parallel geplaatste naalden. Veel mensen ervaren dit als pijnlijker dan wanneer gewoon gebruik wordt gemaakt van een enkelvoudige naald zoals bij de omtrek. Vanwege de hoeveelheid pijn die iemand heeft moeten doorstaan voor een blackwork tatoeage wordt door tattoo-liefhebbers vaak met bewondering naar dragers ervan gekeken.

Van tatoeages wordt in het algemeen vaak gezegd dat ze 'voor altijd' zijn. De inkt staat immers permanent in je huid geprint. Voor spijtoptanten is er echter natuurlijk wel altijd de optie van het weglaseren. Dit kun je bij blackwork echter wel vergeten: met een laser is dit type tattoo niet tot nauwelijks te verwijderen. Dit element geeft de blackwork tattoo bij de echte inktliefhebber nog een extra dimensie.

Kies de juiste tattoo artist

Wil je een blackwork tattoo laten zetten dan is het belangrijk dat je de juiste tattoo artist kiest. Vooral de ontwerpen met een enkele zwarte baan lijken wellicht simpel maar dat is niet zo. Het is essentieel dat de buitenste lijnen helemaal recht lopen en goed worden ingekleurd. Dit is een specialisatie net zoals bijvoorbeeld het tatoeëren van portretten een specialisatie is. Veel tattoo artists vermelden op de website van hun studio hun specialisaties. Wil je een blackwork tatoeage laten zetten dan doe je er verstandig aan om eens rond te kijken op de website van de betreffende artiest. Vaak staan hier voorbeelden van eerder gezette tattoos en kun je ook reviews lezen.

Tim Commerford / Bron: Scott Penner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Tim Commerford / Bron: Scott Penner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Bekende mensen met blackwork

Er zijn diverse bekende mensen uit de sport- en entertainmentwereld met één of meerdere blackwork tatoeages. Uiteraard zijn zij vaak degene die een aanzet geven voor een nieuwe hype of er juist voor kiezen om hier in mee te gaan. De keuze voor een tattoo met dikke zwarte lijnen en geometrische figuren kan er echter ook mee te maken hebben dat deze bij uitstek geschikt zijn wanneer ze van een afstand bewonderd moeten worden. Zo liet Red Hot Chili Peppers-zanger Anthony Kiedis meerdere van zijn tatoeages door Henk Schiffmacher speciaal ontwerpen met dit oogmerk. Voetballer Lionel Messi heeft nagenoeg zijn hele linkeronderbeen zwart in laten kleuren, op enkele dunne lijntjes, zijn rugnummer en een afbeelding van de hand van zijn zoontje na.

Andere artiesten, sporters en andere bekende mensen met blackwork tattoos zijn onder meer:
  • Tim Commerford (bassist van Rage Against the Machine)
  • Dwayne 'The Rock' Johnson (acteur)
  • Wesley Sneijder (voetballer)
  • Nigel de Jong (voetballer)
  • Fágner (voetballer)
  • Joe Hart (voetballer)

Lees verder

© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tattoo op je voetTattoo op je voetEen voettattoo kan ontzettend mooi zijn, maar er zijn wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Doet een tattoo…
Waarom houden mensen van tatoeages?Waarom houden mensen van tatoeages?Bij tattoo’s geldt vaak: je vindt het gaaf, of juist helemaal niet. Wat de een prachtig vindt, is iets waar een ander vo…
Hoe tatoeages verwijderenIn de huidige maatschappij hebben veel mensen tatoeages. De oorzaak van het aanschaffen van een tatoeage lijkt voor veel…
De tattoo als kunstDe tattoo als kunstNatuurlijk is een mooie tattoo laten zetten kunst en steeds meer mensen laten een tattoo plaatsen. Zelfs het Museon in D…

Omslagdoek of poncho: warm, mooi en leuk om zelf te breienOmslagdoek of poncho: warm, mooi en leuk om zelf te breienEen omslagdoek is tijdens koude periodes voor veel mensen een musthave. Anno 2019 hangen de winkels er vol mee en zie je…
De risico's van online shoppen in het buitenlandDe risico's van online shoppen in het buitenlandOnline winkelen, we doen het tegenwoordig allemaal. Je hoeft je huis niet uit en vaak kun je ook besparen omdat producte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StockSnap, Pixabay (bewerkt)
  • http://modernbodyart.co.uk/blackwork-tattoos-blog/
  • https://www.liveabout.com/tattoo-pain-outlining-or-shading-which-hurts-more-3189435
  • Afbeelding bron 1: Scott Penner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 11-07-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.