De risico's van online shoppen in het buitenland
Online winkelen, we doen het tegenwoordig allemaal. Je hoeft je huis niet uit en vaak kun je ook besparen omdat producten die je online koopt goedkoper zijn. Nog goedkoper is het wanneer je besluit te kopen van de online winkels in het buitenland. Vooral de webshops in Azië zijn dan populair. Helaas zijn de risico's van het online winkelen ook groter, vooral als je over de grens gaat en met name buiten Europa. Je kunt dan wel besparen, maar wat levert het je op als je uiteindelijk het verkeerde product toegestuurd krijgt? Of misschien wel helemaal niets? Het is dus belangrijk dat je, wanneer het op online winkelen aankomt, kritischer gaat worden.
Weet wat je koopt
Natuurlijk weten we wat we willen kopen, we zien iets vanaf een plaatje en weten: dit wil ik hebben! Maar van een plaatje kun je niet veel informatie halen. Gelukkig staat de extra informatie dan weer in de beschrijving, welke niet altijd even precies en compleet is.
Kledingmaten
Wanneer je kleding wilt bestellen vanuit het buitenland is het belangrijk om te weten dat verschillend landen ook verschillende maateenheden hebben. Dit is vooral het geval in het Verenigd Koninkrijk, in de Verenigde Staten en in Azië. Je kunt
hier een voorbeeld zien van het verschil van kledingmaten tussen Europa en de Verenigde Staten.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat eenzelfde maataanduiding in een ander land (met name buiten Europa) nog steeds niet dezelfde maat is in beide landen. Bijvoorbeeld: in Azië is het merendeel van de mensen kleiner en ook slanker, waardoor de kledingmaten op zich korter en smaller zijn. Zou je in Nederland maat M (38-40) zou hebben, dan zou dat in bijvoorbeeld China gelijk staan aan maat L of zelfs XL. In de Verenigde Staten zijn veel mensen breder dan in Europa, wat betekent dat een maatje M, gekocht in een Amerikaanse webwinkel wel eens veel breder kan uitvallen. In de betere webwinkels wordt bij een product ook de maat-vergelijking vermeldt, zodat je weet welke maat je zou moeten kopen.
Schoenmaten
Schoenen kopen via webwinkels uit het buitenland is ook populair. Hier moet je wederom rekening houden met het verschil in maten in het buitenland, evenals bij kleding. Bij veel webwinkels geven ze dan ook de maat weer in centimeters om verwarring te voorkomen. Als je dus weet wat je schoenmaat in aantal centimeters is, dan heb je een grotere zekerheid dat je de juiste schoenmaat te pakken hebt.
Afmetingen van een product
Bij het kopen van producten moet je ook letten op de afmetingen van het product. Deze zouden in de beschrijving van het product moeten staan, al is dit helaas niet altijd het geval. Het kan namelijk zijn dat het uiteindelijke product veel kleiner of groter is dan verwacht. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat iemand denkt een meubelstuk voor zijn huis te bestellen, maar het uiteindelijke product dat arriveert, een meubelstuk voor een poppenhuis blijkt te zijn!
Lees de kleine lettertjes
Wie leest er nou graag kleine lettertjes? Bijna niemand. Maar als je online koopt en er staan kleine lettertjes bij de beschrijving van een product of over de koop- en betalingsvoorwaarden, lees deze dan ook! Bij de beschrijving van een product kan er net een detail vermeld staan die je doet afzien van het kopen van het product en het lezen van de koop- en betalingsvoorwaarden kan je laten inzien dat de webwinkel waar je bestelt niet voldoet aan de 'niet goed, geld terug'-voorwaarden.
Betrouwbaarheid van webwinkels
Iedereen kan in principe een webwinkel opzetten. Wanneer je dus iets in een webwinkel koopt, met name buiten Nederland, weet je dus nooit zeker of het helemaal vertrouwd is.
Check reviews van anderen
Twijfel je aan de betrouwbaarheid van een webwinkel, dan is het verstandig om online de beoordelingen op te zoeken van de winkel. Een simpele Googlezoektocht kan je al veel informatie opleveren. Merk je dat veel kopers ontevreden zijn over hun koop? Dan doe je er goed aan om elders te kopen. Het probleem bij veel webwinkels is dat je niet weet of je uiteindelijk het juiste product zal ontvangen, als je het al ontvangt. Wanneer zoiets gebeurt dan is de kans dat de verkoper je geld teruggeeft of reageert op verzoeken vaak klein. Leer van de fouten die anderen gemaakt hebben.
Hoe sommige aziatische online kledingwinkels te werk gaan
We kennen allemaal de goedkope Aziatische webwinkels waar je kleding voor een minimale prijs kunt kopen en waar je soms zelfs niet voor de bezorgkosten betaald. Niet al deze winkels zijn even betrouwbaar. Wellicht heb je op het internet al verschillende voorbeelden gezien waar een aankoop misging. Het kopen van kleding online komt al met zijn risico's, maar als je weet hoe de Aziatische online kledingwinkels werken, weet je waar het soms flink mis kan gaan.
De foto's die je op de website van de winkel ziet, zijn lang niet altijd foto's van de webwinkel zelf! Vaak komen de foto's uit de catalogus of webwinkel van een ander bedrijf (vaak professioneler bedrijf). De foto's zien er dan goed uit en de kleding ook. Wat er werkelijk gebeurt is dat wanneer er een bestelling voor een bepaald kledingstuk komt, dat kledingstuk op dat moment (na)gemaakt wordt van de foto in een naaiatelier dat dan weer wel bij de betreffende webwinkel hoort. Omdat de kleding nagemaakt wordt, kan het dus vaak gebeuren dat de kleding uiteindelijk niet mooi zit of dat er andere (goedkopere) stoffen zijn gebruikt voor het kledingstuk. Dit natuurlijk om de kosten laag te houden.
Houd rekening met invoerrechten!
Over sommige producten moeten officieel invoerrechten (belasting) worden betaald. Dit wordt niet verrekend met de koop van het product, maar je krijgt de rekening op het moment dat het pakketje wordt afgeleverd. Vaak krijg je dan een briefje bij de post dat je het pakket kunt ophalen bij een postkantoor maar dat er kosten aan verbonden zijn. Het kan voorkomen dat als je het bedrag van de invoerrechten bij de kosten van het product optelt, je op een zelfde of zelfs hoger bedrag uitkomt als het kopen bij een Nederlandse webwinkel.
Over het algemeen geldt dat er binnen de EU vrij verkeer van goederen is en de invoerrechten al verrekend zijn bij het land van aankoop. Er zijn wel uitzonderingen zoals bij verkoop van tabaksproducten. Voor bestellingen buiten de EU hoef je (anno 2020) over aankopen waarvan de waarde tot 22 euro is, geen invoerrechten te betalen (houd er rekening mee dat deze bedragen per jaar kunnen veranderen). Voor producten boven de 150 euro moeten er wel invoerrechten betaald worden. Producten die tussen de twee bedragen zitten, behoeven alleen betaling van de btw-kosten.