White House Easter Egg Roll – Paaseirollen in Washington

White House Easter Egg Roll – Paaseirollen in Washington Elk jaar met Pasen worden er Paaseieren gerold op het grasveld van het Witte Huis. De President en First Lady zijn daar bij aanwezig. De kinderen kunnen hun eigen eieren kleuren en als herinnering worden er speciale herdenkingseieren voor deze feestelijke dag gemaakt die een beeltenis van het Witte Huis en het jaartal van de Easter Egg Roll dragen. Het is een dag van spel, muziek, entertainment en plezier, waar kinderen de hoofdrol spelen. Duizenden kinderen doen er aan mee. Het evenement heet The White House Easter Egg Roll.

Paaseirollen op het gras van het Witte Huis


White House Easter Egg Roll

De traditie van het Paaseirollen is geboren in 1878. Sinds die tijd rollen de Amerikaanse president en zijn familie eieren met familie, genodigden en heel veel kinderen. De Easter Egg Roll vindt op Paasmaandag plaats, op de South Lawn, het zuidelijke gazon bij het Witte Huis. Het is een van de oudste jaarlijkse tradities van het Witte Huis. Het evenement is in de loop van de tijd ontwikkeld tot een festiviteit waar de First Lady een hoofdrol speelt. Zij zet haar stempel op hoe de herdenkingseieren er uitzien, met welke kleuren ze worden gedecoreerd en hoe de speciale edities en souvenireieren eruit gaan zien.

Geschiedenis White House Easter Egg Roll

Op Paasmaandag is de tuin van het Witte Huis een speelveld. De eerste Paaseieren in de presidentiële tuin werden gerold door President Andrew Johnson (president van 1865 tot 1869) en zijn familie. De kinderen van de familie kleurden de hardgekookte eieren op Paaszondag om er op Paasmaandag mee te kunnen rollen. De First Lady stond erbij te kijken, net als de medewerkers van het Witte Huis en toeristen aan de kant van het grasveld.

Verbod in Washington DC

In 1876 werd het kritiek of het Paaseirollen wel een traditie zou worden, want het Congres verbood dat de tuin van het Witte Huis een speeltuin werd. In 1877 werd de wet niet overtreden, want het regende pijpenstelen, die dag. Er werd binnen gerold.

South Lawn op Paasmaandag

In 1878 verscheen een bericht in de pers dat er niet meer gespeeld mocht worden op het veld. Dat leidde ertoe dat President Rutherford B. Hayes (president van 1877 tot 1881) door burgers aan zijn jasje werd getrokken tijdens zijn dagelijkse wandeling met de vraag of het misschien toch op de South Lawn georganiseerd kon worden. President Hayes vond dat de kinderen die kwamen om eieren te rollen niet mochten worden weggestuurd.

President Hayes en First Lady Lucy

Hayes en First Lady Lucy openden officieel de tuin voor kinderen om op Paasmaandag eieren te komen rollen. De volgende presidenten stonden het Paaseirollen ook toe en zo werd een traditie geboren.

Easter Egg Roll in 1929 / Bron: National Photo Company Collection, Wikimedia Commons (Publiek domein)Easter Egg Roll in 1929 / Bron: National Photo Company Collection, Wikimedia Commons (Publiek domein)
White House Easter Egg Roll in 2010 / Bron: White House Lawrence Jackson, Wikimedia Commons (Publiek domein)White House Easter Egg Roll in 2010 / Bron: White House Lawrence Jackson, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Barack Obama in 2009 / Bron: Pete Souza, Wikimedia Commons (Publiek domein)Barack Obama in 2009 / Bron: Pete Souza, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Egg Hunt en Easter Egg Roll

Het evenement wordt aangekleed met muziek, activiteiten en voordrachtskunstenaars. Kinderen zoeken naar Paaseieren tijdens de Easter Hunt en rollen Paaseieren met houten lepels tijdens de Easter Egg Roll, nadat ze de eieren hebben geschilderd. The Easter Egg Roll is speciaal voor kinderen onder de 13 jaar.

Veiligheidsmaatregelen

Tijdens het evenement, dat in de nabijheid van de president en zijn vrouw plaatsvindt, worden maatregelen genomen om de veiligheid te kunnen garanderen. De kinderen en hun begeleiders moeten kaartjes hebben om binnen te mogen en ze worden gevisiteerd en moeten door detectiepoortjes. Er zijn checkpoints bij de entree waar de United States Secret Service aanwezig is.

Geen laptop of tablet

De deelnemers mogen geen laptop, tablet, tripod, monopod en camera sticks meenemen. Ook zijn grote tassen en koffers verboden. Er mogen geen drones worden ingezet en dieren mogen niet mee. Verder zijn fietsen, vouwstoelen, ballonnen, koeltassen, glazen of metalen containers, vlaggen, paraplu's met een metalen punt, messen en andere scherpe gereedschappen, eten en drinken, parasols, spuitbussen, tabak, aanstekers en verzorgingsartikelen verboden. Natuurlijk mag men geen wapens meenemen en ook geen laser pointers.

Kaartjes en loterij

Wie mee wil doen aan de Easter Egg Roll kan zich aanmelden op de website recreation.gov. De tickets zijn gratis. In februari voorafgaand aan de Paasmaandag is er dan een loterij om te bepalen wie de tuin in mag. Het evenement is uitgegroeid tot enorme proporties met tienduizenden deelnemers (in 2016 waren dat 35.000). De families die zijn uitgeloot krijgen een kaartje dat toegang geeft tot het terrein op Paasmaandag. De kinderen en hun begeleiders worden ingedeeld in groepen. Per groep is er een tijd dat je naar binnen mag en heb je twee uur de tijd om te spelen. De kinderen krijgen allemaal een goodybag bij binnenkomst en een overzicht van de activiteiten. Foto’s maken tijdens het evenement is toegestaan en er is volop eten en drinken voor de deelnemers.

Herinneringsei
Bij de uitgang ontvangen alle kinderen een herinneringsei, een houten ei met het embleem van het Witte Huis erop en het jaar van de Easter Egg Roll.

Webshop

In de webshop van het Witte Huis zijn de ‘official White House Easter Egg Roll commemorative eggs’, de officiële herdenkingseieren van dat specifieke jaar, in de kleuren die zijn uitgezocht door de First Lady en met het Witte Huis en het jaartal erop, te koop. Er worden ook speciale edities, zoals een gouden ei en eihouders, uitgegeven.

De derde van Trump

De White House Easter Egg Roll van 2019 is de derde van de Trump Administration. Het evenement is op 22 april 2019. Bijna 30.000 volwassenen en kinderen vanuit heel Amerika komen dan naar South Lawn van het Witte Huis om eitjes te rollen, naar verhalen te luisteren, foto's te maken en mee te doen aan leuke andere activiteiten.

Wegens corona afgelast

In 2020 werd de White House Easter Egg Roll afgelast vanwege de coronapandemie. Het paasevenement ging een paar keer eerder niet door. Dat was tijdens de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en tijdens een grote renovatie van het Witte Huis, die duurde van 1948-1952.

White House

Legenda
A. White House South Lawn
B. Witte Huis

Lees verder

© 2017 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Disney Treasures: Mickey Mouse in Black and WhiteDisney Treasures: Mickey Mouse in Black and WhiteMickey Mouse in Black and White is een collectie met filmpjes van Mickey Mouse in het zwart-wit. Deze filmpjes zijn gema…
Nationale Kerstboom – National Christmas Tree in WashingtonNationale Kerstboom – National Christmas Tree in WashingtonAmerika kent een aantal kersttradities die anders zijn dan in Nederland. Een van de vaste gebruiken rondom Kerstmis is h…
President van Amerika, George Washington 1789-1797George Washington heeft in ieder geval één record op zijn naam staan welk geen enkele opvolger van hem, hem kan afnemen.…
Albumrecensie: Jack White - Boarding House Reach (2018)recensieAlbumrecensie: Jack White - Boarding House Reach (2018)Multi-instrumentalist en singer-songwriter Jack White bewees zich in de jaren nul al met verschillende klassieke albums…

Blinden en slechtzienden en hun "bijzondere" activiteitenBlinden en slechtzienden en hun "bijzondere" activiteitenSlecht of blind zijn klinkt voor velen niet zo prettig in de oren. Ook voor blinden en slechtzienden zelf is dit niet al…
Vluchtelingen uit EritreaVluchtelingen uit EritreaVeel mensen vragen zich af waarom mensen uit Eritrea vluchten. In Eritrea heerst een van de meest onderdrukkende regimes…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ikonact, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://whitehouse.gov1.info/easter-egg-roll/ Geraadpleegd op 7 april 2017
 • http://highlycaffeinated.co/2016/04/2016-easter-egg-roll/ Geraadpleegd op 7 april 2017
 • https://www.whitehousehistory.org/collections/white-house-easter-egg-roll Geraadpleegd op 7 april 2017
 • https://www.whitehousegiftshop.com/2014-White-House-Annual-Gold-Easter-FREE-USA-SHI-p/2014-easteregggiftboxed.htm Geraadpleegd op 7 april 2017
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Andrew_Johnson Geraadpleegd op 7 april 2017
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rutherford_Hayes Geraadpleegd op 7 april 2017
 • https://whitehouse.gov1.info/easter-egg-roll/ geraadpleegd op 9 februari 2019
 • https://edition.cnn.com/2020/03/16/politics/white-house-easter-egg-roll/index.html geraadpleegd op 10 april 2020
 • Afbeelding bron 1: National Photo Company Collection, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: White House Lawrence Jackson, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Pete Souza, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-04-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.