Het mysterie van Elisa Lam in het Cecil Hotel

Het mysterie van Elisa Lam in het Cecil Hotel Elisa Lam was een uit Canada afkomstige studente met een Chinese achtergrond. Op de dag dat Elisa Lam aan haar einde kwam, speelden er diverse onverklaarbare dingen mee. Elisa kwam namelijk op een tragische manier om het leven, terwijl ze in het beruchte Cecil hotel verbleef. Haar lichaam werd levenloos aangetroffen in één van de watercontainers en een paar van haar laatste minuten werden zelfs vastgelegd op een verontrustend beveiligingsfilmpje. Tot op de dag van vandaag is de manier waarop ze is doodgegaan een waar mysterie.

Elisa Lam

Elisa was geboren op 30 april, 1991 in Canada. Ze was tevens bekend onder haar Kantonese naam Lam Ho Yi. Ze was erg actief op social media en hield tevens een blog bij. Een bipolaire stoornis maakte haar leven moeilijker, maar dit leek ze goed onder controle te houden met de juiste medicijnen.

De cruciale dag waarop het lichaam van Elisa Lam werd gevonden

Het was in februari 2013 toen het levenloze lichaam van Elisa Lam ontdekt werd in een watertank op het dak van het Cecil Hotel in Los Angeles. Op dat moment werd ze al een paar weken vermist en haar lichaam had zeker twee weken in de watertank gelegen, waardoor gasten gingen klagen over de rare smaak van het water. Deze klachten brachten de zaak aan het licht, waardoor er vanaf dat moment een onderzoek naar de mysterieuze omstandigheden rondom haar vermissing en dood begon.

Het aparte gedrag van Elisa Lam in de lift

Op videobeelden zijn een paar van de laatste minuten uit het leven van Elisa Lam te zien. Ze liep de lift in en drukte op een knopje, de lift weigerde, vervolgens stelde ze zich verborgen op in de hoek van de lift, ze keek voorzichtig uit de lift naar de gang. Op een bepaald punt liep ze met zwaaiende armen de lift weer uit, om iets later terug de lift in te gaan. Ze ging vlak langs de muur lopen, alsof ze bang was dat iets of iemand haar van achteren kon aanvallen. Het opvallendste aan de lift was dat de deuren niet dichtgingen, alsof ze werden tegenhouden door iets of iemand.

Bron: ZhengZhou, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: ZhengZhou, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Cecil Hotel

Al sinds 1927 bestaat het Cecil Hotel en het beschikt over 600 kamers. Het hotel werd lang voordat Elisa Lam er verbleef al geteisterd door merkwaardige gebeurtenissen. Diverse moordenaars verbleven hier en er zijn ook zelfmoorden gepleegd, onder andere door een sprong vanaf het dak, dit kan mede omdat het hotel zo'n hoog gebouw is. Een keer werd daarbij zelfs een onschuldige wandelaar gedood, doordat degene die van het dak sprong op de voorbijganger terecht was gekomen. Het Cecil hotel heeft haar naam nog veranderd naar 'Stay On Main' in de hoop de slechte publiciteit te ontlopen, dit heeft echter vrij weinig uitgehaald.

Black Dahlia

De Black Dahlia was een bijnaam die werd gegeven aan de moord op de actrice Elizabeth Short. In januari 1947 werd haar lichaam gevonden in het Leimert park van Los Angeles, het lichaam was op diverse manieren bewerkt. Er werd een link tussen haar en Elisa Lam gelegd, omdat ze allebei vrouwen van in de twintig waren waarvan hun lichaam pas na een tijd van vermissing werd gevonden. Er werd ook gedacht dat de actrice Elizabeth Short net als Elisa Lam in het Cecil Hotel heeft gelogeerd in de laatste dagen van haar leven, maar dit is echter niet zeker, ze verbleef in ieder geval wel in dezelfde buurt.

Richard Ramirez

Richard Ramirez was een beruchte seriemoordenaar die al vanaf zijn 24ste jaar in 1984 actief was. Hij verbleef daarbij een groot deel van zijn tijd in het beruchte Cecil hotel. Op diverse gruwelijke manieren pleegde hij zijn misdaden, waarbij hij totaal geen vorm van medeleven naar zijn slachtoffers toonde. In 1989 werd hij eindelijk terechtgesteld voor zijn misdaden.

Elisa Lam en het Cecil hotel in de media

Het mysterie van Elisa Lam heeft diverse media geïnspireerd en ook het Cecil Hotel heeft een belangrijke rol gekregen, namelijk in de serie American Horror Story. Er is tevens een documentaire hierover gemaakt die is uitgezonden door de zender Investigation Discovery, genaamd; horror at the Cecil Hotel.

American Horror Story

In het vijfde seizoen van American Horror Story stond er een mysterieus hotel centraal, hier zou het om het Cecil Hotel gaan. Het verhaal erachter staat ook op diverse manieren in verbinding met de duistere geschiedenis van het Cecil Hotel. Tijdens een scène in American Horror Story wordt zelfs de beruchte moordenaar Richard Ramirez nagespeeld.

Dark Water 2005

De film Dark Water toont enige overeenkomsten met het verhaal van Elisa. In de film speelt zich een scène af waarin een meisje in de watertank kruipt en verdrinkt, dit was erg opmerkelijk aangezien de film jaren voor de gebeurtenis uitkwam. In de film speelde de lift eveneens een grote rol, waarbij de lift soms een eigen leven leek te leiden. In de laatste minuten van Elisa Lam zagen we dat er een vergelijkbare situatie was met de lift in het hotel. De naam van de dochter van de hoofdrolspeelster was Ceci, dat een overeenkomst vertoont met de naam van het Cecil Hotel.

Een aantal mogelijke theorieën over wat er gebeurd kan zijn met Elisa Lam

Uiteindelijk heeft de politie de zaak van de dood van Elisa Lam afgesloten met als reden een tragisch ongeluk, dit was uiteraard op diverse manieren te interpreteren. Misschien was Elisa nieuwsgierig geworden om in de watertank te kijken of roekeloos bezig door er in te willen zwemmen. Deze laatste theorie zou verklaren waarom ze haar kleding had uitgetrokken voordat ze in de tank kroop, aangezien dit een onmogelijke opgave lijkt om te doen vanuit de tank zelf.

Psychische stoornis

Elisa Lam zou voornamelijk met een bipolaire stoornis hebben geworsteld, waar ze medicijnen voor innam. In het autopsierapport kwam naar boven dat ze haar medicijnen netjes had genomen, waardoor haar stoornis eigenlijk geen probleem zou kunnen zijn. In haar blog benoemde ze ook nog eens dat ze zich in geen geval van het leven zou beroven.

Onder invloed van drugs

Met name door haar gedrag in de lift lijkt het erop dat ze ergens door beïnvloed werd, de link met drugs was dan ook erg snel en gemakkelijk gelegd. Toch kwam dit niet uit de resultaten van het autopsierapport naar voren, dus zou het een stof moeten zijn die niet te traceren is of waar niet op getest werd.

Tuberculose-uitbraak

Rond de tijd dat haar lichaam gevonden werd, vond er tevens een tuberculose-uitbraak plaats. Er ontstond het vermoeden dat Elisa tuberculose had, maar bij haar autopsie bleek dit echter niet zo te zijn. De tuberculosetest kreeg de naam Lam Elisa. De overeenkomst met Elisa Lam vonden sommigen erg opmerkelijk, volgens deze theorie zou het verhaal van Elisa Lam zo geënsceneerd zijn met de reden om de tuberculose-uitbraak minder op te laten vallen. Wanneer iemand namelijk de naam Lam Elisa opzoekt, komt meteen het mysterie van Elisa Lam naar boven in plaats van de tuberculose-uitbraak.

Paranormale activiteiten

Vanwege de vele sterfgevallen die er in of bij het hotel zijn geweest, zijn er ook veel mensen die geloofden in een paranormale reden. Hierbij werd bijvoorbeeld gedacht dat de geest van de beruchte moordenaar Richard Ramirez rondwaarde in het hotel en nog steeds slachtoffers aan het maken was.

Het liftspel om naar andere werelden te reizen

Wellicht één van de meest opmerkelijk theorieën is het verhaal van het liftspel. Als je in een lift de knopjes op een bepaalde volgorde indrukt, zou je in een andere dimensie uit kunnen komen. Wanneer er vanuit die andere dimensie een vrouw in je lift stapt, mag je niet tegen haar praten of haar aankijken, anders neemt ze je mee en/of doet ze je iets ergs aan. Elisa Lam leek op de video duidelijk een soort van interactie met iemand te hebben, zou dat de vrouw uit een andere dimensie zijn geweest?
© 2017 - 2021 B3th, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Joodse Bijbel: Samaria onder belegJoodse Bijbel: Samaria onder belegOnder de heerschappij van Jehoram lijdt het volk Israël zeven opeenvolgende jaren onder hongersnood. Ondertussen probere…
Joodse Bijbel: de wonderen van profeet ElisaJoodse Bijbel: de wonderen van profeet ElisaTen tijde van het bestuur van Koning Jehoram zucht het land onder oorlog en hongersnood en staat op het punt in te stort…
Jom Ha'atsmaoet: Het Land IsraëlJom Ha'atsmaoet: Het Land IsraëlRav Levi zei dat al het toekomstige goede, zegeningen en vertroostingen die God zal geven aan Israël komt alleen van Zio…
Joodse Bijbel: zonen van Achab, Elisa, JehoramJoodse Bijbel: zonen van Achab, Elisa, JehoramAhaziah volgt zijn vader Achab op. Zijn koningschap duurt slechts kort. Hij sterft aan verwondingen zoals door de profee…

SamenLoop voor Hoop: wandelen in de strijd tegen kankerSamenLoop voor Hoop: wandelen in de strijd tegen kankerHet KWF - ook bekend als KWF kankerbestrijding - organiseert landelijk op diverse plaatsen een SamenLoop voor Hoop. Het…
Huurlingenlegers: De moderne huurling in oorlogHuurlingenlegers: De moderne huurling in oorlogHet beeld dat heerst rondom de militaire huurling is een beeld rondom eenlingen die een leven vol avontuur, geweld en im…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenPlaques, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.ranker.com/list/elisa-lam-theories/lyra-radford
 • http://www.ranker.com/list/all-of-the-creepy-coincidences-surrounding-elisa-lam_s-death/sage-hahn
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Elisa_Lam
 • https://www.youtube.com/watch?v=JJMvH8YJwYI
 • https://www.popsugar.com/home/Hotel-Cecil-Real-Life-American-Horror-Story-Hotel-38713308
 • https://medium.com/matter/haunted-947d642a6d59
 • https://roadtrippers.com/us/los-angeles-ca/accommodation/cecil-hotel-stay-on-main
 • http://birthmoviesdeath.com/2016/08/19/michael-pena-joins-the-bringing-a-horror-story-about-the-death-of-elisa-lam
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/American_Horror_Story:_Hotel
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dark_Water_(2005)
 • http://www.imdb.com/title/tt0382628/trivia
 • https://medium.com/@jddean/the-serial-killers-who-haunted-the-cecil-hotel-5586e6f7d2d1
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Moord_op_Elizabeth_Short
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Cecil_Hotel_(Los_Angeles)
 • https://www.vice.com/nl/article/twee-jaar-nadat-elisa-lam-verdronk-is-haar-dood-nog-steeds-een-mysterie-582
 • Afbeelding bron 1: ZhengZhou, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Christa, 15-11-2018
Vandaag zag ik dit op ID tv zender. Ik kreeg het idee dat ze onder invloed van iets was. Wanen had en in pure angst, kleding van haar lijf rukte en dacht in de tank veilig te zijn, maar verdronk.( haar bloed had dat moeten aantonen natuurlijk). Nu ik lees dat ze bi polair was, kan je ook wanen krijgen, zonder iets te nemen.
Hoe dan ook, zeer triest. Reactie infoteur, 16-11-2018
Het blijft een intrigerend mysterie, want het schijnt dat ze haar bipolaire stoornis onder controle had. Wat het ook was, het is zeker zeer triest! Was het programma op ID de moeite waard om te kijken?

B3th (25 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.