Zelf de decoratie regelen voor jullie trouwdag

Zelf de decoratie regelen voor jullie trouwdag Veel mensen willen een thema of sfeer neerzetten bij hun bruiloft. Dit kunt u voornamelijk doen door te decoreren. Om goed te beginnen kunt u starten met het maken een een moodboard. U kunt er voor kiezen om een voor een bepaald thema te gaan dat goed bij jullie past, maar zorg dat de bruiloft geen verkleedpartij wordt. Begin op tijd omdat er soms wat geknutseld moet worden. Alleen al vijftig bedankjes inpakken kan een behoorlijke klus zijn. Vraag vooral om hulp als u denkt dat u het niet redt.

Waarom decoreren?

Veel mensen willen iets persoonlijks toevoegen aan hun bruiloft of de bruiloft een thema geven. Dit kan prima gedaan worden door middel van decoratie. De locaties zijn soms bewust niet te veel aangekleed zodat de bruidsparen er nog alle kanten mee uit kunnen. Net als in huis geeft de decoratie een bepaalde sfeer. Het is belangrijk om op tijd na te denken over de decoratie want als jullie het niet uit willen besteden aan een bedrijf dan neemt het nog best wat tijd in beslag. Daarnaast kan het zijn dat u iets bedenkt wat uiteindelijk toch niet zo makkelijk in elkaar te zetten is als gedacht. Als u op tijd begint kunt u meerdere dingen uitproberen.

Moodboard

Een goed begin voor de decoratie is het maken van een moodboard. Een moodboard is eigenlijk een verzameling van bijpassende plaatjes die men aanspreekt. Blader tijdschriften door of kijk op het internet. Tegenwoordig kunt u gemakkelijk via internet een moodboard samenstellen. Een moodboard kan ook bestaan uit enkel kleuren, zo kunt u bekijken welke kleuren er bij elkaar passen en wat u wilt gaan gebruiken. Voor de decoratie kunt ook denken aan een bepaald thema zoals bijvoorbeeld:
  • de kermis
  • reizen
  • rustiek/country
  • Disney
  • het strand
  • films

U kunt uw thema ook aanpassen aan het seizoen waarin u trouwt. Als u bijvoorbeeld in de herfst trouwt kunt u leuk te werk gaan met bruine en oranje tinten, blaadjes en dennenappels. Als u in de lente trouwt kunt u kiezen voor pastelkleuren en bloemen. U kunt een thema ook terug laten komen in de dresscode. Pas wel op dat uw bruiloft geen verkleedfeestje gaat worden, geef een subtiele dresscode mee. Als jullie samen bedenken wat bij jullie past wordt het ook echt jullie bruiloft.

Goed zoeken

U kunt decoratie kopen bij online winkels die echt gericht zijn op decoratie voor bruiloften, maar u kunt ook zelf decoratie maken. Bij meerdere winkels kunt u betaalbare decoratie aanschaffen, maar om het nog een eigen touch te geven kunt u er zelf nog wat mee doen. Denk bijvoorbeeld een aan slinger van hartjes die zijn gemaakt van kraftpapier. U kunt masonjars kant-en-klaar kopen, maar u kunt ook glazen potten verzamelen, het etiket eraf halen en ze versieren naar wens. Neem de tijd om te kunnen zoeken naar materialen. Door op tijd te beginnen met het zoeken en door veel zelf te maken kunt u een hoop kosten besparen. De decoratie lijkt niet zoveel, maar uiteindelijk kan het bedrag behoorlijk oplopen. Denkt u bij decoratie ook aan bijvoorbeeld een bijpassend gastenboek, bedankjes, iets waar mensen de felicitatiekaartjes in kunnen doen, tafel- en stoelaankleding.

Vraag om hulp

Het bedenken en maken van de decoratie kan best wat tijd in beslag nemen. Schroom niet om hulp te vragen aan één van de gasten. Misschien kunt u een knutselmiddag houden waardoor er veel op één dag gemaakt kan worden. Als u namelijk alleen al vijftig bedankjes in moet pakken dan is dit al een beste klus. Als het helpt als iemand in zijn eigen huis iets voor u maakt geef diegene dan wel voldoende tijd om het te maken. Om te zorgen dat het naar wens wordt kunt u bijvoorbeeld één naamkaartje voor op tafel zelf maken zodat diegene die de rest gaat maken weet hoe u het wilt hebben. Wellicht kunt u een klein decoratieteam samenstellen dat ook op de dag zelf alles op de juiste plek zet. Let op dat niet iedereen even dol is op knutselen, vraag of iemand hiertoe bereid is en wees niet teleurgesteld als iemand het niet ziet zitten.

De locatie

Overleg goed met de locatie wat qua decoratie mogelijk is. Niet alle locaties zijn even makkelijk wat het decoreren betreft. Zo zult u meestal niks aan de muren mogen spijkeren wat het ophangen van bijvoorbeeld slingers wat lastiger zal maken. Confetti is ook niet overal toegestaan omdat het vrij lastig is om op te ruimen, het komt ook voor dat een locatie bepaalde decoratie niet bij hun stijl vindt passen. Overleg daarom heel goed met de locatie wat er kan en mag zodat u daar niet op de dag zelf pas achterkomt. Als u een nieuw idee krijgt qua decoratie dat echt opgehangen dient te worden kunt u beter eerst contact opnemen met de locatie voor u iets maakt en het uiteindelijk niet gebruikt kan worden.

Spreek in een later stadium een keer met de locatie af als de mensen die het op de dag zelf gaan decoreren met u mee kunnen. Zo kunt u goed vertellen waar u wat wilt hebben. Zet dit ook eventueel op papier zodat alles naar wens wordt gedaan. Meet eventueel dingen op zodat u zeker weet dat bijvoorbeeld slingers passen.

De dag zelf

Op de dag zelf heeft het bruidspaar eigenlijk geen tijd om de locatie te versieren. Soms is het mogelijk de locatie de avond ervoor te versieren, maar dit kan niet als er dan bijvoorbeeld al een bruiloft plaatsvindt. Vaak gebeurt het dan ook op de dag zelf. Als de decoratie op tijd af is kunnen degenen die het gaan versieren dit bij u thuis komen ophalen. Zorg dat de mensen die het gaan decoreren op de trouwdag op tijd bij de locatie zijn om alles op zijn plek te krijgen. Vergeet niet om eventueel nog extra spullen mee te geven zoals een rol plakband, touw, een trapje en schaar. Laat het niet aan één iemand over want met in ieder geval twee is het al veel makkelijk om dingen op te hangen, maar hoe meer handen er zijn des te sneller het gaat.

Op de dag zelf zal alles aan het einde van de dag hoogstwaarschijnlijk ook weer weggehaald moeten worden. Houd hier rekening mee qua tijd en overleg goed van tevoren wie dit gaat doen.
© 2016 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een thema aan je bruiloft gevenJe bruiloft is een van de mooiste dagen uit je leven. Een zorgvuldige planning gaat aan de grote dag vooraf, zodat alles…
Trouwlocatie sfeervol versierenTrouwlocatie sfeervol versierenJe gaat trouwen. Natuurlijk wil je je trouwlocatie in stijl versierd hebben. Enige tips om een sfeervolle aankleding te…
Een thema voor je bruiloft kiezenEen thema voor je bruiloft kiezenEen bruiloft is voor veel mensen één van de mooiste dagen van hun leven. Alles moet dan ook perfect zijn en een goede vo…

Het Mandela-effectHet Mandela-effectHet Mandela-effect is een verschijnsel waarbij mensen geloven dat de geschiedenis zoals zij zich die herinneren afwijkt…
Het voedsel van de yogiHet voedsel van de yogiYoga: heerlijk ontspannen gezamenlijk een reeks oefeningen doen en als herboren weer huiswaarts keren. De verschillende…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DamDa, Pixabay
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 19-10-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.