Het voedsel van de yogi

Het voedsel van de yogi Yoga: heerlijk ontspannen gezamenlijk een reeks oefeningen doen en als herboren weer huiswaarts keren. De verschillende vormen van yoga zijn populair en het is goed voor lichaam en geest. Toch is yoga meer dan bewust bewegen. Yoga is een hindoeïstische filosofie. Daar maakt de voeding een belangrijk onderdeel van uit. Behalve aandacht en rust, maakt vegetarisch eten ook deel uit van het yogi zijn. Hoe anders zijn die voedingsregels voor de yogi?

Yoga, de basis

Yoga is ruim 4000 jaar geleden in India ontstaan en de naam komt uit het Sanskriet. Yoga kan vrij vertaald worden als ‘eenheid’ of ‘samenbrengen’. Yoga is een hindoeïstische filosofie, een oude oosterse wetenschap noemen ze het ook wel eens. Het staat voor het beheersen van de geest, het lichaam en het gevoel in dit leven. De yogi leeft om het lichaam, de geest en het bewustzijn bij elkaar te brengen. Tot balans te komen en te blijven. De echte yogi maakt contact met iets dat groter is dan hij/zij zelf is.

De oefeningen zoals veel mensen deze kennen, maken weliswaar een substantieel onderdeel uit van de yogi, maar in feite is yogi zijn dus meer dan alleen het beheersen van de oefeningen. Het kan gezien worden als één van onderdelen om tot die balans te komen.

Voeding

Yoga is populair en de vele mensen die de oefenreeksen met enige regelmaat uitvoeren, beoefenen weliswaar yoga maar dat maakt hen nog geen yogi. De yogi (yogini voor de vrouwelijke versie) hangt de volledige levensfilosofie aan zoals eerder toegelicht. De yogi brengt zijn of haar lichaam en geest onder volledige controle. Daar maakt ook de voeding die je dagelijks tot je neemt, een belangrijk onderdeel van uit.

De mens heeft om twee redenen voeding nodig. Enerzijds is het de brandstof om dagelijks te kunnen functioneren. Anderzijds is voeding belangrijk als grote bouwstenen voor de opbouw van het lichaam en voor de celvernieuwing van het lichaam.

Wat eet de yogi en wat niet?

Er zijn enkele basisregels waar je als yogi of yogi in wording, op moet letten. Het spreekt voor zich dat ook mensen die verder niet met yoga bezig zijn, het toe kunnen passen in hun leefpatroon.

Geweldloos

Eerst en vooral begint het met ahsima, ofwel volledige geweldloosheid. Wat men hiermee wil zeggen is dat er eerbied is voor alles wat leeft. Bij eerbied voor al het leven, hebben we het dus ook over alle dieren die er leven. Met andere woorden, de echte yogi is traditioneel een vegetariër en zal geen vlees, vis, gevogelte of wild tot zich nemen.

Bron: Brenkee, PixabayBron: Brenkee, Pixabay
Weegschaal
Wat ook belangrijk is voor de yogi, is de hoeveelheid die hij of zij eet. Het uitgangspunt is dat je voor kleine(re), bij voorkeur licht verteerbare, maaltijden kiest. Ga niet door tot het uiterste om je maag te vullen. In het verlengde daarvan is het ook belangrijk om in alle rust te eten. Immers, je voeding krijgt zo de tijd je spijsverteringskanaal binnen te komen en de signalen af te geven die je nodig hebt om verzadigd te geraken.

Men heeft er een soort gezegde voor en luidt als volgt: ”Vul de helft van de maag met vast voedsel, een kwart met vloeistoffen en laat een kwart over voor het Goddelijke.”

”Je bent wat je eet”

Sattvisch

Het is belangrijk om zuiver en zoveel als mogelijk vers voedsel (sattvisch*) tot je te nemen. Daarnaast is het goed om niet te koud te eten. Het lichaam is van binnen warm en de vertering gaat gemakkelijker als je je lichaam niet meer belast dan nodig. IJskoud eten maakt dat je lichaam harder moet werken en dat kost energie.

Vers en zuiver voedsel is uitermate geschikt om je interne systeem tot rust te brengen. Bovendien hoe dichter bij de bron, hoe meer energie een product bevat. Je moet denken aan voedingsmiddelen zoals:
 • verse groenten
 • vers fruit
 • honing
 • bruine rijst
 • ghee (een soort geklaarde boter)
 • bonen

* Het tegenovergestelde van sattvisch is tajastisch of tamastisch. Het betreft voeding die juist onrust in je systeem brengt. Denk hierbij aan pittig, zuur of zout eten. Maar ook eten waar de versheid vanaf is en kliekjes van eerdere dagen.

Kauwen

Essentieel voor een goede verbranding van je voeding is rustig eten en goed kauwen. Heel veel mensen eten te gehaast en slikken half gekauwd voedsel vaak al door. Het spreekt voor zich dat het dan niet optimaal je spijsverteringskanaal binnen zal komen. Daarnaast, en niet geheel onbelangrijk, levert een goede kauwbeweging van de kaak je ook nog levensenergie op. Tenslotte haal je met goed kauwen meer voedingsstoffen uit je maaltijd. Belangrijk voor de yogi, maar eigenlijk ook goed voor iedereen.

Balans

In balans eten is niet meer of minder dan exact te eten wat je nodig hebt. Dit kan van dag tot dag verschillen, want de verbranding is hoger als je bijvoorbeeld fysiek intensief werk verricht en lager als je achter je computer iets uit zit te werken of wanneer je een boek leest. Pas hier je voeding op aan en eet niet als een soort robot iedere dag dezelfde hoeveelheid voeding.

Tot slot

Als je de basisregels qua voeding voor de yogi leest, dan kunnen ze in alle redelijkheid ook op een willekeurig iemand geplakt worden. Het is voor niemand slecht, alleen is het verschil dat de discipline er bij de echte yogi is om deze basisregels ook na te leven. Dit kan, omdat het onderdeel uitmaakt van een levensfilosofie. De verleiding, die er voor menig westers levend mens altijd is, is er niet voor de echte yogi.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jonger met yoga!Jonger met yoga!Yogi´s staan bekend om de hoge leeftijd die zij bereiken terwijl ze hun jonge uiterlijk behouden. Hoe komt dat? Wetensch…
Geschiedenis van yoga – de begrippen yoga en yogiGeschiedenis van yoga – de begrippen yoga en yogiYoga bevordert de gezondheid en maakt de mens waakzaam en ontvankelijk, opdat hij op een positieve wijze zijn leven kan…
Surfen en Yoga: De Kus van GodSurfen en yoga hebben veel gemeen. Surfen kent een met yoga vergelijkbare spirituele kant. Wereldberoemd surfer wijlen A…
Wat is Kundalini Yoga?Wat is Kundalini Yoga?Yoga wordt steeds populairder in Nederland. Naast het bekende Hatha Yoga en de intensieve Bikram Yoga heb je nu ook een…

Zelf de decoratie regelen voor jullie trouwdagZelf de decoratie regelen voor jullie trouwdagVeel mensen willen een thema of sfeer neerzetten bij hun bruiloft. Dit kunt u voornamelijk doen door te decoreren. Om go…
Linkshandigheid: dagelijkse problemen en aanpassingenLinkshandigheid: dagelijkse problemen en aanpassingenVeel dingen in de wereld zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo worden weliswaar de meeste talen van links naar rec…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • http://www.yoga-wijzer.nl/watisyoga.html
 • Yoga Magazine 5/2016: “Wat een een yogi? 5 basisregels”
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Yoga
 • http://www.sivananda.eu/nl/voeding.html
 • http://www.yarayoga.nl/yoga-als-levensstijl/
 • Afbeelding bron 1: Brenkee, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.