App TraffickCam: helpt mensensmokkel tegengaan

App TraffickCam: helpt mensensmokkel tegengaan Veel mensen weten niet dat hotelkamers vaak worden gebruikt voor sekshandel en mensensmokkel. De app TraffickCam probeert de politie te helpen om te identificeren in welke hotelkamers dit gebeurt en zo deze handel te stoppen. Door de TraffickCam app te downloaden of de website te gebruiken kunnen hotelgasten foto's uploaden van deze kamers, zo worden ze opgeslagen in een database. De politie heeft vervolgens toegang tot deze app en kan zo de plek van deze foto's achterhalen en ingrijpen.

Mensensmokkel en sekshandel

Sekshandel is een nieuwe vorm van slavernij die er voor zorgt dat kinderen en volwassenen worden gedwongen om seks te hebben voor geld tegen hun wil in. De meeste slachtoffers worden tussen hun 12e en 14e gerekruteerd waarna ze worden gedwongen om drugs te gebruiken en er geweld tegen ze wordt gebruikt. UNICEF schat dat ongeveer 1.2 miljoen kinderen wereldwijd worden gesmokkeld.

De TraffickCam-applicatie

TraffickCam zorgt er voor dat reizigers mensensmokkel en sekshandel tegen kunnen gaan. Het idee is dat er foto's worden gemaakt van alle hotelkamers waar de reiziger in zit en dat dit samen met het adres en kamernummer wordt opgeslagen. Zo ontstaat er een database die constant wordt geüpdatet met heel veel foto's van hotelkamers. Veel slachtoffers van mensensmokkel worden op de foto gezet als ze in een hotelkamer zitten. Om er achter te komen waar deze persoon zich bevindt moet de politie er achter kunnen komen waar de foto is genomen. Door de app kan de achtergrond van de foto's met het slachtoffer worden vergeleken met de achtergrond van de foto's in de TraffickCam app. Zo kunnen de patronen van de meubels, vloeren, muren en accessoires worden vergeleken in de database. Hierdoor kan de politie een lijst maken met hotels waar de foto's van de slachtoffers mogelijk is gefotografeerd is en waar ze dus in de buurt zit. Een vroege test heeft al laten zien dat de app in 85% van de gevallen het juiste hotel in de top 20 van de meeste overeenkomsten laat zien. In juli 2016 stonden er al ruim 1.5 miljoen foto's van hotelkamers in de database gemaakt in ruim 145.000 hotels.

Beschikbaarheid

De app kan gratis worden gedownload en is beschikbaar voor iPhone, iPads, Android en via de TraffickCam website worden bezocht.

De ontwikkelaar: the Exchange Initiative

TraffickCam is in 2015 ontwikkeld door the Exchange Initiative. Dit initiatief wil er voor zorgen dat dat commerciële seksuele uitbuiting van kinderen sterk wordt verminderd.

Hoe is het idee ontstaan?

Het idee van de app ontstond toen de politie contact op nam met Nix Conference en Meeting Management (het bedrijf dat het Exchange Initiative runt). De politie probeerde uit te vinden waar een foto was gemaakt van een slachtoffer van sekshandel. Iemand van de staf wist precies waar de foto was genomen, waardoor het bedrijf zich af vroeg of meer mensen zulke informatie hadden. Hierdoor besloten ze en app te maken waar mensen foto's van hotelkamers in konden plaatsen.

Hoe werkt het?

  • Eerst moet je de app downloaden, dit kan op iPhones, iPads en Android apparaten of de TraffickCam website bezoeken.
  • Wanneer je in een hotel bent maak je vier foto's van de hotelkamer waar je in bent, daarnaast vermeld je ook de locatie en de naam van het hotel.
  • Vervolgens worden de foto's opgeslagen in een database.
  • Als de politie vervolgens foto's tegenkomen van een slachtoffer van mensenhandel die in die hotelkamer is gemaakt kunnen ze de locatie terugvinden.

Privacy

  • Er wordt geen persoonlijke informatie opgeslagen in de app behalve de gps-locatie waar de foto gemaakt is.
  • Foto's waarop mensen staan worden niet opgeslagen in de database
© 2016 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mensenhandel en mensensmokkel, wat is het verschil?Mensenhandel en mensensmokkel, wat is het verschil?Mensenhandel en mensensmokkel zijn geen synoniemen van elkaar. Wat is het verschil? De termen mensenhandel en mensensmok…
Snapchat: wat is het, verwijderen en downloadenSnapchat: wat is het, verwijderen en downloadenSnapchat wordt veel gebruikt binnen Nederland. Maar wat is Snapchat nu eigenlijk? Snapchat is een applicatie die op zowe…
Instagram, wat is dat?Instagram, wat is dat?Instagram, wat is dat? Instagram is een gratis applicatie voor de mobiele telefoon, Tegenwoordig heeft Instagram meer da…
Waddenzee Werelderfgoed in Fotopedia en Heritage AppWaddenzee Werelderfgoed in Fotopedia en Heritage AppHet Werelderfgoed Waddenzee had foto's in Fotopedia Heritage. Fotopedia en UNESCO bundelden een verzameling foto’s in ee…

Symbolen en rituelen; het werk van een ritueelbegeleiderSymbolen en rituelen; het werk van een ritueelbegeleiderVeel mensen weten niet wat een ritueelbegeleider doet. Ze krijgen beelden van iemand in een lange jurk die bij volle maa…
Protestsongs: een fenomeen uit de jaren zestig en zeventigProtestsongs: een fenomeen uit de jaren zestig en zeventigEr is een tijd geweest dat wij allemaal ergens een mening over hadden en dat we het ook belangrijk vonden om die mening…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.prweb.com/releases/2016/06/prweb13497362.htm
  • http://www.bustle.com/articles/169267-the-traffickcam-app-helps-you-stop-sex-trafficking-from-your-hotel-room
Sanj (108 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.