Inspiratieloos: tips

Inspiratieloos: tips Of het nu gaat om een tekst schrijven, schilderen, knutselen, of wat dan ook, soms is het moeilijk om inspiratie te krijgen. Vooral als je vaak dezelfde taken moet uitvoeren, kan het lastig zijn om nieuwe onderwerpen of activiteiten te bedenken. Met een aantal simpele tips kun je binnen een kwartiertje al een heleboel inspiratie op doen. Als je eenmaal weer inspiratie hebt opgedaan, kun je vaak weer vol productiviteit aan de slag.

Pinterest

De ultieme website om inspiratie op te doen, is Pinterest. Pinterest is een website, maar is er ook als app, zowel voor Android als voor IOS. Op Pinterest kun je binnen alle denkbare categorieën afbeeldingen, tips, artikelen of doe-het-zelf projecten vinden. Je kunt 'borden' aanmaken met de dingen die je leuk vindt, en borden van anderen bekijken en volgen. Let op: Pinterest is ontzettend verslavend. Na een paar minuten door Pinterest bladeren zit je vrijwel gegarandeerd vol nieuwe ideeën.

Internet

Als je gewoon eens op internet zoekt over het onderwerp of het product dat je wil creëren, kom je vaak al een heleboel dingen tegen waar je zelf niet aan gedacht zou hebben. Over vrijwel alle denkbare onderwerpen zijn er internetsites te vinden. Wat je ook zoekt, op internet is er altijd een heleboel inspiratie op te doen. Om informatie te vinden kun je het beste een zoekmachine zoals Google gebruiken.

Lees een tijdschrift

Bron: Jackmac34, PixabayBron: Jackmac34, Pixabay
Een makkelijke en snelle manier om inspiratie op te doen, is het doorbladeren van een tijdschrift. Of het nou om teksten gaat of om de afbeeldingen, in een tijdschrift zie je al snel allerlei dingen waar je zelf niet op zou komen of dingen die je kunt verwerken in je eigen plan. Om zoveel mogelijk inspiratie op te doen kun je het beste een tijdschrift gebruiken met veel afbeeldingen. Denk hierbij aan mode-tijdschriften, kunstbladen of tijdschriften met veel illustraties zoals Flow en Happinez.

Kijk naar buiten

Gewoon eens om je heen kijken, wat je buiten op straat ziet kan al voor een heleboel nieuwe ideeën zorgen. Het ligt er natuurlijk aan waar je precies naar op zoek bent, maar op straat, in de stad of in de natuur komt er vaak van alles voorbij. Al deze nieuwe indrukken en omgevingen kunnen weer nieuwe inspiratie opwekken.

Maak een moodboard

Ga op internet en in tijdschriften op zoek naar teksten en afbeeldingen die je inspireren of die passen bij het onderwerp waar je mee wilt gaan werken. Knip alles wat je kunt gebruiken uit en plak dit op een groot kartonnen bord. Je kunt hierbij alles gebruiken wat je maar wil, niet alleen afbeeldingen en teksten maar ook materialen en voorwerpen. Door dit moodboard bij je te zetten of leggen tijdens het werk, kun je steeds weer inspiratie op doen. Om een moodboard te maken bestaan er verschillende technieken. Je kunt je bij het zoeken van dingen voor op je moodboard bijvoorbeeld richten op alles in één kleurtint, een bepaald seizoen, een land of wat je maar kunt bedenken.

Out of the box denken

Als je geen inspiratie hebt, komt dit vaak doordat je te veel binnen je eigen kaders denkt. Als je verder denkt hoe iemand anders tegen je onderwerp aan zou kijken of hoe je het zelf absoluut niet zou doen, kom je vaak al een heel stuk verder dan alleen met je eigen gedachten en ideeën. Out of the box denken kun je realiseren door te gaan brainstormen; hierbij schrijf je álles op wat er maar in je hoofd opkomt wanneer je aan een bepaald onderwerp denkt. Je kunt hierbij ook een mindmap maken, hierbij schrijf je rondom een centraal onderwerp alles op wat je kunt bedenken.

Vraag het een ander

Twee weten meer dan één, en dat geldt ook voor het opdoen van inspiratie. Vraag mensen uit je omgeving om ideeën of een mening en dit zal je alweer een stuk op weg helpen. Heb je niemand in je omgeving om het aan te vragen, kijk dan eens op internet. Over alle denkbare onderwerpen zijn fora te vinden, waar je met anderen ideeën en meningen uit kunt wisselen.
© 2016 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inspiratie voor een onderwerp van je artikelMis je de inspiratie om een nieuw onderwerp voor een artikel te vinden? Het is niet altijd makkelijk om een onderwerp te…
Pinterest gebruiken als inspiratiebron voor je boekPinterest gebruiken als inspiratiebron voor je boekSocial Media is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de samenleving. Eén van de Social Media sites is Pinterest, waa…
Waarom is Pinterest leuk?Waarom is Pinterest leuk?Pinterest is een Social Media platform wat enkel en alleen gebruik maakt van afbeeldingen. Wat heb je eraan zou je zegge…
recensieSchrijfboek: Stephen King Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…

Zelfhulp: de betekenis van 'in eigen kracht staan'Zelfhulp: de betekenis van 'in eigen kracht staan'In eigen kracht staan wordt sinds we van verzorgingsmaatschappij omschakelen naar participatiemaatschappij veel gebruikt…
Radicalisering: herkennen, betekenis, oorzaak en onderzoekRadicalisering: herkennen, betekenis, oorzaak en onderzoekWat is radicalisering? Met radicalisering (onder moslims) wordt een proces bedoeld waarbij moslims zich in woord en/of h…
Bronnen en referenties
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.