Jarig op 11 februari?
Op 11 februari 1990 werd Nelson Mandela, na 27 jaar gevangen te hebben gezeten in Zuid-Afrika, vrijgelaten. Het einde van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime kwam daarmee in zicht. Mandela was een symbool voor gelijke rechten tussen mensen met verschillende huidskleuren. Op 11 februari in 1885 zag Bernadette Soubirious in een grot in Lourdes een verschijning van de maagd Maria.
Een verschijning van Maria zien, dat wordt tegenwoordig niet snel meer serieus meer genomen. Men zou het tegenwoordig eerder wijten aan een (al dan niet tijdelijke) geestesziekte, maar ondanks dat gegeven wordt Lourdes ook nu nog steeds als een bedevaartplaats voor christelijke (Katholieken) beschouwd. Welke interessante gebeurtenissen vonden er in de loop van de geschiedenis nog meer op 11 februari plaats? 11 februari is net als alle andere dagen, een heel gewone dag, maar alleen op gewone dagen gebeuren bijzondere dingen. Zo is Lourdes een bedevaartsplaats geworden dankzij de 'gebeurtenis' die op 11 februari in 1858 plaatsvond. Een jong meisje van 14 jaar, genaamd Marie-Bernard, die op 7 januari 1844 geboren was in Lourdes, begon in de puberteit visioenen te zien. Marie-Bernard is voornamelijk bekend onder de naam Bernadette (Soubirous). Op 11 februari zag ze voor het eerst in de grotten van Lourdes, een verschijning van een vrouw. Volgens haar was dit de heilige maagd Maria. Dit werd serieus genomen en daardoor is Lourdes een plaats geworden waar christenen (veelal katholieken) van over de hele wereld naar toe trekken, om te bidden en vaak ook in de hoop er genezing te vinden. Bernadette Soubirious overleed in Nevers, op 16 april 1879. Ze werd door Paus Pius XI heilig verklaard op 8 december 1933.
11 februari, bijzondere gebeurtenissen
- 1963: Amerikaanse schrijfster en dichteres Sylvia Plath pleegt zelfmoord door haar hoofd in een gasoven te steken en het gas te laten lopen.
Bijzonderheden over Sylvia Plath
Sylvia Plath was een Amerikaanse schrijfster van poëzie en een roman, The Bell Jar. Hoewel zij zichzelf meer als dichteres beschouwde werd ze vooral beroemd vanwege haar roman The Bell Jar, waarin ze beschrijft hoe depressies haar tot verschillende zelfmoordpogingen aanzetten toen zij ongeveer 18 jaar oud was. Maar met deze roman nam ze een trieste vooruitloop op haar zelfmoord op 31 jarige leeftijd, kort na het verschijnen van het boek. The Bell Jar werd in het Nederlands vertaald onder de titel De Glazen Stolp. Sylvia Plath leed al jaren aan bipolaire depressies. Toen ze met dichter en (kinderboeken)schrijver Ted Hughes trouwde leek haar leven enkele jaren vrij stabiel. Ze kregen twee kinderen, een meisje en een jongen (Frieda en Nicolas), maar kort daarna viel het huwelijk definitief uiteen. Hughes was een relatie met de vrouw (Assia Wevell) van een bevriend auteur begonnen. Assia Wevell was zelf ook (amateur) schrijfster. Sylvia Plath pleegde zelfmoord toen Ted Hughes al met Assia samenleefde en zijn gezin al verlaten had. Assia was zwanger van Hughes maar liet (later) abortus plegen. Sylvia zette de echtscheiding officieel in gang maar raakte toch steeds dieper in een depressie en werd mogelijk ook enigszins psychotisch. Op de ochtend van 11 februari 1963, in het hart van een koude winter en in het geboortehuis van schrijver Yeats in Londen (waar Sylvia toen woonde), dichtte Sylvia de kieren onder de deuren van de kinderkamer waar haar kinderen lagen te slapen, nadat ze de ramen daar wijd open had gezet om frisse lucht binnen te laten. Ze wilde niet dat haar kinderen zouden omkomen door het gas. Haar huishoudster vond haar in de vroege ochtend met haar hoofd in de gasoven in de keuken. Ze had voor haar dood nog eten voor haar kinderen klaargezet.
Assia Wevell, die na Sylvia's dood de zorg voor de kleine Frieda en Nicolas op zich nam, kreeg uiteindelijk ook een eigen kind met Ted Hughes. Ze raakte echter min of meer geobsedeerd met de dood van Sylvia. En 6 jaar na de zelfmoord van Sylvia Plath, pleegde ook Assia Wevell zelfmoord. Zij nam het kind van haar en Hughes, hun dochtertje Alexandra Tatiana Elise ("Shura"), mee de dood in. Assia Wevell pleegde op dezelfde manier zelfmoord als Sylvia Plath had gedaan, door haar hoofd in een gasoven te steken. De motivatie voor haar zelfmoord zou gelegen hebben in haar obsessie voor de dood voor Ted Hughes 1e vrouw Sylvia Plath en het vreemdgaan van haar man Ted Hughes. Ted Hughes was een man die snel verliefd werd en vaak vreemdging. Hun dochtertje zou ze in de dood meegenomen hebben uit wraak op haar man, of door het idee dat het kind zonder moeder dood zelf ook beter af zou zijn.
11 februari overige belangrijke gebeurtenissen
- 1990: Zuid-Afrika. Nelson Mandela wordt na 27 jaar vrijgelaten.
- 1992: In Hengelo stort een F16 neer in een woonwijk. Stukken van het voertuig belanden op een grasveld, waardoor er geen mensen gewond raken. Zelfs de piloot overleefde het ongeluk met zijn schietstoel.
- 1993: Westerse media doet voor het eerst verslag van een toenemende stroom vluchtelingen als gevolg van een bloederige burgeroorlog in Rwanda.
- 1998: Amsterdam. Grachtenpand aan e Keizersgracht 268 uit de 18e eeuw stort neer. Negen bouwvakkers ontsnappen ternauwernood aan de dood. Na de instorting was het pand ernaast, nummer 270, er zo slecht aan toe dat dit voor de zekerheid ook uit elkaar gehaald werd. Beide panden zijn later weer opgebouwd en zoveel mogelijk in oude staat hersteld. Keizersgracht 268, wordt ook het Huis met de Gouden Ketting genoemd. De ketting is ook daadwerkelijk weer aan de gevel bevestigd bij de herstel-renovatie.
- 2002: Politicus Pim Fortuyn maakt bekend dat hij met een eigen politieke partij, genaamd Lijst Pim Fortuyn (LPF) deel zal gaan nemen aan de 2e Kamerverkiezingen. Fortuyn had kort daarvoor gebroken met de partij Leefbaar Nederland.
- 2002: Tadeusz Kondrusiewicz wordt tot aartsbisschop van Moskou benoemd.
- 2007: Sven Kramer plaatst op de 10 kilometer een nieuw wereldrecord, waardoor hij wereldkampioen All Round wordt.
Geboren op 11 februari
- 1506: Juliana van Stolberg. Zij was de moeder van Willem van Oranje.
- 1847: Thomas Alva Edison. Werd geboren in Ohio. Hij bezat ongeveer 1400 octrooien, waaronder o.a. octrooien op gloeilampen, films, telefoon- en opnameapparatuur.
- 1869: Else Lasker-Schüler, Duitse vrouwelijk auteur.
- 1902: Arne Jabobsen, was een Deense architect en designer. Bekende meubels van hem zijn o.a. de Mier/The Ant (een stoel die inderdaad aan een mier doet denken), de Zwaan/The Swan (een comfortabele kantoorstoel die inderdaad aan een zwaan doet denken) en het Ei/Tghe Egg, een kuipstoel met een ovale vorm.
- 1934: Mary Quant. Engelse ontwerpster van o.a. de minirok en hotpants.
Mary Quant, over haar leven
Mary Quant werd geboren op 11 februari 1934, te Kent in Engeland. Ze kon goed tekenen en haar opleiding tot illustrator voerde haar uiteindelijk richting modeontwerp. Dit bleek haar ook goed te bevallen. Haar eerste baan was als hoedenmaakster. Ze is echter creatief, en zakelijk genoeg om in 1955 haar eigen Londense modezaak 'Bazaar' te openen. Ze runt de Bazaar samen haar man Alexander Plunkett Greene, aan de Kings Road. Haar eerste modeontwerpen worden goed ontvangen, positief beoordeeld en goed verkocht. Ze begint haar eigen kledinglijn te ontwerpen voor Bazaar. Al snel is Bazaar één van de meest trendy modezaken. Onder andere The Beatles komen regelmatig over de vloer voor een nieuwe outfit. In Knightsbridge wordt in 1957 een 2e filiaal van Bazaar geopend. In 1958 voert Mary Quant de trend door om rokjes steeds korter te maken, in combinatie met felgekleurde panty's met drukke (flower-power) bloemmotieven erop. Voor het eerst sinds tijden in de geschiedenis mogen vrouwen hun benen weer laten zien. Ze brengt ook de hotpants in de mode. De hotpants is een zeer kort strak broekje, vaak in een vrolijk kleurtje of van glanzende stof. De hotpants wordt vaak gedragen met hoge kniekousen of hoge laarzen. Vanaf 1963 is Mary Quant zo beroemd geworden dat ze zelfs kleding aan de VS verkoopt en haar kledingontwerpen worden in massaproductie genomen. Haar invloed op de mode was immens. In 1966 kreeg ze voor haar werk in de modebranche een Britse koninklijke onderscheiding. Mary Quant ltd is nu in handen van een Japans bedrijf. Mary Quant make-up is nog steeds erg geliefd in Japan.
Ook geboren op 11 februari
- 1935: Gene Vincent: Amerikaans zanger, bekend van o.a. de hit 'Be bop a lula'
- 1936: Burt Reynolds. Amerikaanse filmacteur, bekendste rol van Reynolds is 'Bandit'in de film 'Smokey and the Bandit' (1977)
- 1937: Lodewijk de Boer. Veelzijdig talent. Schrijver van toneelstukken, regisseur, componist en musicus
- 1941: Ria Valk, zangeres en cabaretière
- 1965: Marceline Schopman, presentatrice
- 1983: Rafael van der Vaart (voetballer)
- 1997: Prince Michael Jackson junior, één van de zonen van Michael Jackson
Sterrenbeeld
Als je op 11 februari geboren bent is je sterrenbeeld Waterman.
Feest- en/of herdenkingsdagen, die op 11 februari gevierd worden
- Japan: Herdenking van de stichting van Japan
- Liberia: Dag van de strijdkrachten
- Herdenking geboortedag Swami Dayanand Saraswati (Hindoeïsme)
- Iran: Viering van de Stichting van de Islamitische Republiek
Lees verder