Nederlandse seriemoordenaars

Nederlandse seriemoordenaars Iedereen heeft wel eens gehoord over seriemoordenaars, vaak horen we verhalen van seriemoordenaars in Amerika of andere grote landen. Ook zijn er veel Amerikaanse series die toegewijd zijn aan seriemoordenaars. We horen echter niet zo vaak nieuws over Nederlandse seriemoordenaars, terwijl ze er wel degelijk geweest zijn. We onderscheiden negen bekende seriemoordenaars van Nederlandse komaf.

Maria Swanenburg

Maria Swanenburg is een grote Nederlandse seriemoordenaar. Ze werd geboren in 1839 en ze vergiftigde heel veel mensen bij haar in de buurt. Bekend is dat ze in totaal meer dan honderd buurtgenoten heeft vergiftigd waarvan er uiteindelijk minimaal zevenentwintig zijn overleden. Echter werd ze verdacht van meer dan 90 moorden. Maria pleegde deze moorden omdat ze van te voren een levensverzekering met ze afsloot waardoor ze uiteindelijk financiële baat had bij de moorden.

Gerard Spruit

Gerard Spruit werd in 1922 geboren. In 1975 is Spruit veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op een 9-jarige jongen en een 10-jarig meisje. Spruit leefde een dubbelleven waardoor hij lang buiten het beeld van de politie kon blijven.

Hans van Zon

Hans van Zon werd geboren in 1941, het was volgens velen een heel charmante en intelligente man. Totdat bleek dat hij in 1967 zijn vriendin had vermoord en daarna in een crimineel circuit terecht kwam. In dit criminele circuit ging het helemaal mis met Hans van Zon, hij pleegde twee gewelddadige roofmoorden. Echter deed hij ook nog een poging tot roofmoord maar het slachtoffer overleefde dit en deed uiteindelijk aangifte tegen Hans van Zon waardoor hij opgepakt kon worden. In 1970 werd Hans van Zon veroordeeld tot levenslang, echter kwam hij in 1986 alweer vrij waarna een lange periode van overmatig drankgebruik volgt voor Hans. Uiteindelijk overleed Hans in 1998. Behalve deze bekende moorden wordt Hans van Zon nog verdacht van drie andere moorden die uiteindelijk nooit bewezen zijn.

Willem van Eijk

Willem van Eijk werd geboren in 1941. De man uit Korteraar werd al op jonge leeftijd gezien als het buitenbeentje en vertoonde vaak opvallend agressief gedrag. Wanneer Willem van Eijk 30 jaar oud is vermoord hij een 15-jarig meisje en twee jaar later vermoordt hij een 44-jarige verpleegster. Na onderzoek op de moord op de verpleegster werd Willem van Eijk gearresteerd en uiteindelijk bekende hij beide moorden. Hij wordt veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf en tijdens zijn verblijf in de gevangenis trouwt hij in 1980. In 1990 werd Willem van Eijk vrijgelaten maar al snel bleek dat hij nog steeds een koelbloedige moordenaar was. Hij vermoorde nog eens drie vrouwen in de jaren 1993, 1995 en 2001. Later in 2001 bekend Willem van Eijk de drie moorden en in 2002 wordt hij veroordeeld tot levenslang. Van Eijk wordt ook nog verdacht van twee andere moorden en de verdwijning van een andere vrouw, dit heeft hij echter altijd ontkent.

Michel Stockx

Michel Stockx werd geboren in 1942 en werd uiteindelijk veroordeeld in 1992 voor de moord op een 11-jarig meisje, en de moorden van twee jongens van 10 en 13 jaar oud. Hij werd veroordeeld voor 20 jaar en TBS maar overleed in 2001. Behalve deze moorden is Stockx altijd verdacht geweest van verschillende andere moorden in het buitenland.

Frans Hooijmaijers

Frans Hooijmaijers werd ook vaak 'Dikke Frans' genoemd en niemand zocht achter hem dat hij een moordenaar zou zijn. Hij werkte in een kliniek voor demente bejaarden en tussen 1970 en 1975 zou hij naar eigen zeggen sommige demente ouderen 'uit hun leiden hebben verlost'. Frans van Hooijmaijers werd uiteindelijk beschuldigd van de moord op maar liefst 259 demente ouderen. Hij is echter uiteindelijk veroordeeld voor 15 moorden. Uiteindelijk zit Frans Hooijmaijers van 1975 tot 1987 in de gevangenis waarna hij vervroegd wordt vrijgelaten. In 2006 stierf Frans Hooijmaijers aan een natuurlijke dood.

Koos Hertogs

In 1949 werd Koos Hertogs geboren, Koos kwam uit een groot gezien met maar liefst 16 kinderen. Al snel blijkt dat Koos een onhandelbaar kind is. In 1982 is Koos Hertogs veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het misbruiken en vermoorden van drie meisjes. Voordat Koos Hertogs werd opgepakt had hij zich ook al schuldig gemaakt aan een gewapende overval, verschillende inbraken en drugshandel. Het opmerkelijke is dat Koos de moorden nooit bekend heeft terwijl al het bewijs richting hem is gegaan.

Aalt Mondria

Aalt Mondria bleek in de pubertijd al een onhandelbaar kind te zijn, hij zat in verschillende klinieken. Ook kwam hij een paar jaar later in een TBS kliniek terecht omdat hij een andere crimineel had bedreigd. Totdat Aalt Mondria op een dag ontsnapte uit de TBS kliniek en samen met een vriendin een huis in Hoeven binnendrong en daar de drie bewoners vermoordde. Hiervoor werd Aalt Mondria uiteindelijk veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Tijdens een proefverlof schoot Aalt Mondria met een automatisch wapen op 3 personen in een kroeg, deze overleefde allen de aanslag. In 1996 mocht Aalt Mondria uiteindelijk op woonverlof en ging wonen bij zijn nieuwe vrouw. Dit gaat uiteindelijk helemaal mis en Aalt Mondria vermoordt het 10-jarig zoontje van zijn vrouw. in 1998 werd hij veroordeeld voor 18 jaar en TBS voor deze moord. Aalt Mondria overleed uiteindelijk in 2011.

Patrick Soultana

Patrick Soultana werd geboren in 1977 en in 2013 veroordeeld voor de moord op twee personen en een poging tot moord. Ook wordt Patrick Soultana verdacht van drie vrouwelijke moorden, die echter nooit bewezen zijn. Patrick Soultana is in 2013 veroordeeld tot levenslang.
© 2014 - 2024 Writerkas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mindhunter: het boek en de serieMindhunter: het boek en de serieAls je van true crime-verhalen houdt, dan heb je vast weleens gehoord van Mindhunter. In 1995 kwam het boek Mindhunter v…
De verschillende soorten moordenaarsDe verschillende soorten moordenaarsEen moordenaar is iemand die een ander opzettelijk om het leven brengt. Vaak wordt dit gedaan met voorbedacht rade. Het…
Verschillen mannelijke en vrouwelijke seriemoordenaarsVerschillen mannelijke en vrouwelijke seriemoordenaarsMannen en vrouwen verschillen duidelijk van uiterlijk, maar de seksen verschillen ook op meerdere gebieden die misschien…
Moord als passieMoord als passieMoord uit passie zien we bij seriemoordenaars. Seriemoordenaars moorden uit lust, wraak of financieel gewin. Ze gaan pla…

Een kunstkerstboom of toch maar een echte?Een kunstkerstboom of toch maar een echte?Hoewel in november de winkels nog vol liggen met sinterklaasgoed, begint bij sommigen dan al de kerstkoorts. Naarmate he…
Hockeynamen: Van Charlotte-Sophie tot OlivierHockeynamen: Van Charlotte-Sophie tot OlivierDe geboorte van een kind gaat gelijk op met de aangifte van een naam bij de Burgerlijke Stand. Alle ouders hebben een ve…
Bronnen en referenties
  • http://plazilla.com/page/4295044486/wie-zijn-de-bekendste-nederlandse-seriemoordenaars
  • http://listicle.nl/2014/05/4-nederlandse-seriemoordenaars/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aalt_Mondria
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Patrick_Soultana
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gerard_Spruit
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Michel_Stockx
Writerkas (43 artikelen)
Laatste update: 18-10-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.