Robert Pershing Wadlow: De langste man ter wereld

Robert Pershing Wadlow: De langste man ter wereld Robert Pershing Wadlow staat bekend als de langste man die ooit geleefd heeft. Deze Amerikaan werd op 22 februari 1918 geboren in Alton Illinois en stierf in zijn slaap op 15 juli 1940 aan de gevolgen van een infectie aan zijn enkel. Robert was de zoon van ouders met een gewone lengte. Ook zijn broers en zussen waren niet langer dan gemiddeld. Men vermoedt dat hij zo extreem lang werd door hypertrofie, waardoor te veel groeihormonen worden afgegeven door de hypofyse. Robert Wadlow groeide na zijn geboorte in een gewoon tempo. Maar vanaf zijn vierde schot hij ineens omhoog. Op zijn tiende was hij 1,98 m en nog groeide hij door. Op zijn 16e was hij al 240 centimeter lang en woog hij 166 kilo. Hij groeide nog steeds en kreeg er lichamelijke klachten bij, zoals pijn in zijn gewrichten en botten. Toen hij 19 jaar was, was Robert Wadlow 2 meter en 60 centimeter lang, en hij woog toen bijna tweehonderd kilo. Dik was hij echter niet. Alle gewicht zat in zijn enorme lengte.

De langste man die ooit geleefd heeft

Robert Wadlow is ook in 2014 nog steeds de langste man die ooit geleefd heeft. Hij stierf aan bloedvergiftiging. Hij moest namelijk beenbeugels dragen om zijn benen te ondersteunen, maar deze zouden hem uiteindelijk noodlottig worden. Door wrijving van de beugels kreeg hij namelijk een geïnfecteerde blaar aan zijn enkel. Het ging om een gebarsten blaar waar bacteriën in terecht gekomen waren. Hij stierf aan bloedvergiftiging op 15 juli 1940 in Manistee. Niet zolang daarvoor, op 27 juni 1940, was hij doorgegroeid tot 2.72 meter. Dit was door zijn artsen vastgesteld. Hij groeide dus nog steeds en als hij was blijven leven had hij misschien wel de 3 meter of meer bereikt. Bij een dergelijke extreme groei ontstaan echter eigenlijk altijd lichamelijke problemen.

Hoe oud werd Robert Wadlow?

Robert Wadlow stierf op 22 jarige leeftijd. Er waren een behoorlijk aantal foto´s hem genomen gedurende zijn bijzondere leven. Hij was zelf niet blij met zijn enorme lengte, maar hij kon de interesse in zijn extreme groei en de verbazing van anderen vanwege zijn opvallende verschijning, waarschijnlijk wel goed begrijpen. Hij poseerde regelmatig voor foto's met mensen die een gewone lengte hadden, om de verschillen in lengte zo duidelijk mogelijk vast te leggen. Tijdens zijn leven was hij al beroemd. Toen hij op zijn 22e overleed rouwden er veel mensen met zijn familie mee. Op zijn begrafenis kwamen ongeveer 40.000 mensen om hem de laatste eer te bewijzen. Zijn leven was door zijn lengte toch nogal tragisch geweest, maar zijn dood op 22 jarige leeftijd maakte het nog triester.

Wat was de oorzaak van zijn lengte?

Artsen vermoeden dat de lengte van Robert werd veroorzaakt door een aandoening van de hypofyse en dus veroorzaakt werd door groeihormonen die door zijn hersenen in grote hoeveelheden werden aangemaakt. De extreem snelle groei begon na zijn 4e levensjaar. Tot die tijd waren er geen opvallende bijzonderheden geweest.

Robert Pershing Wadlow´s leven

De ouders van Robert Pershing Wadlow heetten Harold Franklin en Addie Johnson-Wadlow. Robert was een lieve man met een leuk gevoel voor humor. Hij was de oudste zoon van het gezin en had vier broers en zussen. De broers en zussen hadden allemaal een gewone lengte. Op school moest er een speciaal bureau voor hem gemaakt worden, anders kon hij niet deelnemen aan de lessen. Na de lagere school ging hij naar de Alton High School. Daarna besloot hij rechten te gaan studeren aan het Shurtleff College. Zijn extreme groei weerhield hem er niet van om aan zijn eigen leven te werken, hoewel hij veel last had van zijn onophoudelijke groei. Zowel psychisch als lichamelijk was het niet gemakkelijk voor hem. Hij had weinig gevoel in zijn voeten en onderbenen, zeer waarschijnlijk door een slechte doorbloeding in de extremiteiten. Daardoor waren zijn voeten en onderbenen extra gevoelig voor infecties. Hij had niet snel door als er een wondje op zijn been of voet zat. Hij ondervond ook veel pijn en problemen van zijn groei, maar hij weigerde om in een rolstoel rond te rijden. Hij droeg beugels om zijn benen voor extra ondersteuning. Daarvan kreeg hij gemakkelijk blaren op zijn enkels en voeten. In 1936 maakte hij een tour met The Ringling Brothers circus, waar hij zijn lengte gebruikte om het publiek te vermaken. Hij verscheen ook daarna nog regelmatig in de publiciteit.

Beroemd

Tijdens zijn leven was hij al beroemd vanwege zijn lengte. Mensen wilden graag met Robert op de foto. Het verschil in lengte met andere mensen was ongelooflijk. Zelf was hij niet blij met zijn groei, maar hij ging wel op de foto met anderen om hen een plezier te doen. Soms werd hij ook gefotografeerd voor publiciteit of voor de medische wetenschap.

Waren de ouders Robert Wadlow ook lang?

Roberts ouders hadden een gewone lengte, net als zijn broers en zussen. Robert liep op jonge leeftijd al met een stok, om zijn rug te ondersteunen. Ook droeg hij beenbeugels om te voorkomen dat zijn benen zouden bezwijken onder zijn gewicht. Hij was de enige in het gezin met zo'n buitensporige lengtegroei.

Schoenmaat

Omdat hij natuurlijk ook enorme voeten had werden zijn schoenen speciaal voor hem op maat gemaakt door een schoenmaker voor wie hij ook reclame maakte. Zijn schoenen worden nu tentoongesteld in verschillende musea zoals in het Alton Museum of History and Art.

Vrijmetselaar

Wadlow was een vrijmetselaar. De Vrijmetselaars zijn een genootschap voor veelal bijzondere genodigden. Zijn speciale vrijmetselaarsring was de grootste die ooit gemaakt was, want ook zijn vingers waren dik.

Standbeeld

Ter ere van zijn bestaan staat er een groot standbeeld van Wadlow bij de Southern Illinois University Edwardsville School of Dental Medicine. Uiteraard op ware grootte. Een jaar voor zijn dood was Robert Wadlof de lengte van John Rogan gepasseerd, de man die tot die tijd als langste man ter wereld bekend had gestaan.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reuzengroei, gigantisme, hypersomieReuzengroei, gigantisme, hypersomieReuzengroei of gigantisme: symptomen, by de baby, behandeling. Reuzengroei komt voor bij baby's, kinderen en volwassene.…
Dwerg- of reuzengroeiDe kleinen leven in een te grote, en de groten leven in een te kleine wereld. De één moet de hele dag bukken, de ander m…
Afwijkende groei door stoornissenAfwijkende groei door stoornissenWij Nederlanders zijn behoorlijk lang en zijn de in loop der jaren langer geworden. De gemiddelde lengte van een Nederla…
Ripley’s Believe It or Not museum (Amsterdam)Ripley’s Believe It or Not museum (Amsterdam)Heb je binnenkort een dagje Amsterdam op de planning staan? Breng dan eens een bezoekje aan Ripley's Believe It or Not!…

Duurzame energie voor schoon milieu en werkgelegenheidDuurzame energie voor schoon milieu en werkgelegenheidWind, water, afval en zonnestraling vormen een aanhoudende bron van schone energie. Voordat die energie werkelijk langdu…
De Smiley Bende. Wie zijn dat?De Smiley Bende. Wie zijn dat?De Smiley Bende. Wat is dat voor bende en wie zit er achter? Via sms en e-mail of via sociale media online, ontvangen me…
Bronnen en referenties
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 01-10-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.