De Smiley Bende. Wie zijn dat?

De Smiley Bende. Wie zijn dat? De Smiley Bende. Wat is dat voor bende en wie zit er achter? Via sms en e-mail of via sociale media online, ontvangen mensen een bericht, een waarschuwing over de zogenaamde Smiley Bende. In het bericht staat dat de Smiley Bende weer actief is. Het gaat om een groep jongens, die meisjes hun mond zouden opensnijden. Een eeuwige glimlach, aangebracht met een mes. Wat is de Smiley Bende en waar komen die berichten vandaan?
De Smiley Bende wordt omschreven als een groep van zes jongens, die meisjes zouden verkrachten. Voordat ze overgaan tot hun laffe daad vragen ze het meisje eerst of ze verkracht wil worden of dat ze liever een eeuwige glimlach krijgt. Het meisjes kiest natuurlijk voor de glimlach. Daarna snijden de jongens haar mond open met een mes. Het litteken wat ze daar aan overhoudt, heeft de vorm van de glimlach van een smiley. Dit klinkt natuurlijk heel gruwelijk, maar gelukkig is het een 100% onzin verhaal.

De Smiley Bende bestaat niet

De Smiley Bende bestaat niet en er zijn ook geen slachtoffers. Geruchten zijn echter hardnekkig, en worden vaak door goedgelovige mensen doorgegeven, zonder eerst te controleren of het waar is. De waarschuwingen die over de Smiley Bende al sinds 1999 op internet circuleren, wordt een zogenaamde hoax genoemd. Het is een 'grap' en het verhaal is een verzinsel om mensen in de maling te nemen. Maar waar komt dit broodje aap verhaal eigenlijk vandaan?

Ontstaan van de Smiley Bende

Dit broodje aap verhaal is al ongeveer 70 jaar oud. Het gerucht werd voor het eerst verspreid in Glasgow te Schotland. Supporters van voetbalclubs zouden elkaar op die manier met een mes bewerken en pas vele jaren later, rond 1990, heeft iemand het verhaal nieuw leven ingeblazen en de groepsverkrachting erbij verzonnen. In 1999 waren er rellen in Antwerpen en toen werd het bericht opnieuw verspreidt, en men maakte van de daders toen ineens allochtonen, misschien om op die manier allochtonen in een kwaad daglicht te stellen.

Internet

Het bericht over de Smiley Bende werd door e-mails en sms-jes en sociale media snel verspreid. In 2003 ging het gerucht over deze bende continu rond. Met de komst van internet en mobiele telefoon bleek het immers gemakkelijk om snel berichten te verspreiden. Ook onzinberichten werden (en worden) op die manier maar al te vaak doorgestuurd. Het verhaal dat zes jongens meisjes zouden verkrachten in allerlei delen van Nederland, en dat zij hun mond zou opensnijden, is een verzinsel.. Er heeft zich nog nooit een slachtoffer gemeld en de politie heeft nog nooit een aangifte van een verkrachting door de Smiley Bende, binnen gekregen. Politiekorpsen in Nederland gaven in 2003 al aan dat het een verzinsel was, en dat men er zorgen om had dat er zoveel mensen waren die het verhaal geloofden. Als je een e-mail of sms-je of op een andere manier een bericht krijgt met zo'n ernstig verhaal , s het het beste om:
  • het bericht verwijderen en niet aan anderen door te sturen
  • als je de persoon die het aan jou gestuurd heeft kent, stel hem/haar dan op de hoogte dat het een hoax (broodje aap verhaal) is

Angst voor de Smiley Bende

Veel jonge mensen hebben angst voor een bende die niet bestaat. Een paar jaar geleden deed het verhaal de ronde op verschillende plaatsen in Nederland. De bende zou overal slachtoffers maken. Het verhaal is echter niet nieuw. Er zijn nog veel meer van dit soort verhalen verzonnen die rondgaan op internet, verhalen die mensen geloven en die zij uit ongerustheid weer doorsturen aan anderen. Daarom is het moeilijk om de geruchten te ontkrachten. Toch kan je een hoax wel aan een aantal dingen herkennen.
  • een hoax is vaak een opvallend verhaal. Bijvoorbeeld omdat het heel gruwelijk is of juist heel cool. Bijvoorbeeld dat je veel geld kunt verdienen als je het doorstuurt. Men vraagt je in het bericht ook vaak om het bericht aan zoveel mogelijk mensen door te sturen. Stuur (ongelooflijke) berichten dus niet meteen door maar zoek eerst op internet of het een hoax is. Een hoax kenmerkt zich doordat het bedrog is, een grap, of een onzinbelofte of een onzinverhaal bevat.
  • sta er bij stil dat politie of andere officiële instanties eigenlijk nooit op deze manier waarschuwingen verstuurt
  • ontvang je berichten met beloftes die te mooi zijn om waar te zijn, ga er dan vanuit dat je te maken hebt met een hoax of oplichting
  • en als je gevraagd wordt om berichten aan zoveel mogelijk mensen door te sturen, wees dan ook op je hoede. Zoek eerst eens via Google uit of de inhoud van het bericht wel waar is. Je kunt zoeken door de titel van het bericht in de zoekmachine in te tikken, en dan het woord hoax er achter te zetten. In dit geval dus: Smiley Bende hoax? Je komt dan veel informatie tegen over het feit dat de Smiley Bende een verzinsel is

Heeft de Smiley Bende wel echt bestaan?

De Smiley Bende heeft nooit echt bestaan. Het is helemaal verzonnen, van A tot Z.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag – Black, Dirk BrackeBoekverslag – Black, Dirk BrackeSinds ze met de Black Bronz optrekt heeft Mavela een veel opwindender leven. Het is voorbij met school en braaf doen wat…
Boekrecensie: Bang voor de bende (over bedreiging, angst)recensieBoekrecensie: Bang voor de bende (over bedreiging, angst)Dit boek gaat over bedreiging en angst: een jongetje wordt door oudere kinderen op het slechte pad gebracht. Omdat hij b…
Emoticons of SmileysEmoticons of SmileysIedereen kent ze wel, de kleine lachende gezichtjes die veel worden gebruikt in onder andere msn gesprekken, in sms'jes…
Op weg naar de eerste smileyOp weg naar de eerste smileyDe eerste moderne smiley is naar alle waarschijnlijkheid bedacht en voor het eerst gebruikt door Scott E. Fahlman. Na ee…

Robert Pershing Wadlow: De langste man ter wereldRobert Pershing Wadlow: De langste man ter wereldRobert Pershing Wadlow staat bekend als de langste man die ooit geleefd heeft. Deze Amerikaan werd op 22 februari 1918 g…
Detective inhuren?Detective inhuren?Detectives worden vaak ingehuurd door zowel particulieren als door bedrijven, om speurwerk te doen. Een detective doet i…
Bronnen en referenties
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 16-09-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.