Hoe kom je aan een waterdicht alibi?

Hoe kom je aan een waterdicht alibi? Als de verdachte van een misdrijf wordt ondervraagd door de politie, dan is daar doorgaans onderdeel van dat diens alibi wordt nagetrokken. Dat betekent dat de politie probeert vast te stellen, waar de betrokkene verbleef op het moment dat de misdaad plaatsvond. Heeft hij een waterdicht alibi, kan hij dus bewijzen dat hij op het ogenblik van het misdrijf op een andere locatie was, dan is daarmee ook zijn onschuld bewezen.

Wat is het beste alibi?

Het beste bewijs bieden onafhankelijke getuigen die de persoon op het bewuste moment op een andere plek hebben gezien, en die zich verder niet kennen. Bij familie of vrienden als getuigen, moet de politie eerst controleren of ze niet beïnvloed zijn. Anders gezegd: of ze de verdachte niet alleen maar willen beschermen en daarom niet de waarheid vertellen.

Waar komt de term alibi vandaan?

Het woord "alibi" stamt van het Latijnse “alius”, dat "elders" betekent. Een alibi is dus zoveel als een bewijs van afwezigheid op een plaats delict, wat gelijk staat aan een bewijs van onschuld.

Een waterdicht alibi is veel geld waard

Het spreekt voor zich dat in de wereld van misdaad en zware criminaliteit enorme sommen geld omgaan. Het verkrijgen van een waterdicht alibi is in dat milieu een zeer winstgevende business. Er zijn zelfs bedrijven die er hun dagelijks werk van hebben gemaakt om iemand op verzoek een waterdicht alibi te verschaffen.

Nooit meer verantwoording hoeven afleggen

Een voorbeeld van een bedrijf dat er zich op toegelegd heeft om mensen aan een perfect alibi te helpen is het Duitse bedrijf Alibi Profi. Maar hun service beperkt zich niet alleen tot de enge betekenis van het begrip “alibi” zoals dat hiervoor beschreven is. De firma pretendeert dat iedereen, ook gewone burgers als u en ik, met hun hulp “nooit meer verantwoording hoeven af te leggen”. Het bedrijf heeft vele hulpmiddelen tot haar beschikking om mensen aan een alibi in de meest ruime betekenis van het woord te helpen. Zo kan een perfect alibi zelfs je relatie redden. Werkelijk alles is mogelijk. Ook voor het uit de weg ruimen van misverstanden, het bemiddelen in conflicten tussen meerdere partijen presenteert men zich als professionele partner.

Welke services kan het bedrijf aanbieden?

Men kan daarbij denken aan:
 • het versturen van professionele uitnodigingen voor seminars zonder telefonische bereikbaarheid;
 • het verfraaien van je cv: bezorgen van gefingeerde diploma’s en academische titels;
 • het verzenden van handgeschreven brieven en ansichtkaarten uit heel de wereld;
 • nep-hotelreserveringen en boekingsbevestigingen;
 • het plegen van in scène gezette telefoontjes;
 • een afspraak per sms laten bevestigen;
 • het doorschakelen van telefonische oproepen.

Waarheidsvinding bij misdrijven

Het onderzoek bij misdrijven is vaak als het in elkaar leggen van een puzzel. Pas als alle deeltjes passen, is de zaak echt opgelost. Op de plek van het misdrijf gevonden vingerafdrukken, haren of speekselsporen, het zijn allemaal aanwijzingen die kunnen leiden naar een dader.

Natrekken van alibi’s vast onderdeel in misdrijfzaken

Politie en rechercheurs proberen eerst het gepleegde misdrijf te reconstrueren: waar, hoe en wanneer werd de daad gepleegd? Dan worden getuigen gehoord en protocollen uitgewerkt. Men probeert uit te vinden wat er voor en na de daad gebeurd is. Daarbij worden sporen van de meest uiteenlopende aard zekergesteld. Wie kende het slachtoffer of wie kan er belang hebben gehad bij bepaalde gestolen voorwerpen? Uiteraard is het natrekken van alibi’s in een dergelijk onderzoek van groot belang.

Onderzoek moet kring van mogelijke daders steeds kleiner maken

Ook deze vragen stelt men zich:
 • wie had er überhaupt een motief en wat was dat?
 • was er sprake van hebzucht, was de dader alleen maar uit op geld of zaken die op de zwarte markt verkocht kunnen worden?
 • of was er bijvoorbeeld jaloezie in het spel?

Door middel van al deze vragen wordt de mogelijke kring van daders steeds kleiner, totdat er uiteindelijk nog maar een paar verdachten overblijven. En van hén wordt doorgaans een haar- of speekselmonster afgenomen om te testen of zij mogelijk de dader waren.

Lees verder

© 2014 - 2020 Serkozy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat gebeurt er als iemand moet voorkomen op een strafzittingWat gebeurt er als iemand moet voorkomen op een strafzittingAls iemand een overtreding of een misdrijf heeft begaan komt zo’n zaak voor in een strafzitting. Maar hoe werkt een stra…
Voorbereiding tot het plegen van een strafbaar feitVoorbereiding tot het plegen van een strafbaar feitIn 1994 heeft de wetgever het voorbereiden van een misdrijf waarvoor een straf van meer dan 8 jaar gevangenis kan worden…
Poging tot het begaan van een strafbaar feitPoging tot het begaan van een strafbaar feitVan een poging in strafrechtelijke zin is sprake als een persoon heeft geprobeerd een strafbaar feit te verrichten, terw…
Procedure bij strafrechtEen strafrechtelijke procedure is een rechtszaak in het strafrecht. De rechter beoordeelt of de verdachte een misdrijf o…

Feiten of toch fabels?Feiten of toch fabels?Er zijn van die dingen die om onverklaarbare redenen de wereld in geholpen worden en waar we massaal in gaan geloven. Ni…
De geschiedenis van Slender ManSlender Man is een zeer populaire "internetmeme" en heeft een vaste plek gekregen in de internetcultuur. Dagelijks worde…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Webandi, Pixabay
 • http://www.alibi-profi.de/

Reageer op het artikel "Hoe kom je aan een waterdicht alibi?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Serkozy
Gepubliceerd: 18-09-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!