Producten verkopen namens je vereniging: Ideeën en tips!

Producten verkopen namens je vereniging: Ideeën en tips! Of je nu bij een volleybalvereniging, voetbalvereniging, fanfare of toneelclub zit. In alle gevallen is er geld nodig om het uitoefenen van je hobby mogelijk te maken. Eén van de manieren om aan geld te komen is het verkopen van producten namens de vereniging. Wat komt daar allemaal bij kijken en waar moet je aan denken om er zo'n groot mogelijk succes van te maken?

Hoe ga je verkopen

Je kunt voor verschillende verkoopvormen gaan. Zo kan je ervoor kiezen om ieder lid een bepaald vast aantal producten te geven, waarbij iedereen zelf de verantwoording heeft zijn portie te verkopen. Een alternatief is deur-aan-deur verkoop. Een voordeel is, dat het dan niet zo sterk afhankelijk is van ieder lid zijn eigen netwerk van familie, vrienden en kennissen. Het is echter wel aan te raden, expliciet straten of wijken te verdelen, om zo te voorkomen dat verschillende leden dezelfde huizen bij langs gaan. In kleinere dorpen en buurten, is het mogelijk of misschien zelfs nodig om zo iedereen te bereiken.

Denk aan de concurrentie

De verkoopactie voor je vereniging is natuurlijk geen serieuze commerciële aangelegenheid. Toch moet je je ook hierbij bewust zijn van eventuele concurrentie. Denk bijvoorbeeld alleen al aan andere clubs of verenigingen die vergelijkbare acties uitvoeren. Het is niet handig om een week nadat de volleybalvereniging eieren langs de deuren heeft gevent, met je eigen vereniging ook eieren te gaan verkopen. En al verkoop je iets anders, te snel verkoopacties na elkaar van verschillende verenigingen werkt vaak niet goed. Probeer dus rekening met andere clubs te houden, zodat je allebei maximaal profiteert van de uit te voeren acties.

Kwaliteit van de handelswaar

Onderschat niet het belang van een goede kwaliteit van je product. Je kunt misschien een hogere marge halen door erg goedkope producten te verkopen, maar op langere termijn doe je je daar geen plezier mee. De mooiste acties zijn diegene die goed lopen en die je ieder jaar opnieuw kunt uitvoeren. Verkoop je echter rommel, dan zal men dit onthouden en zal je de jaren daarop daar hinder van ondervinden. Je kunt nog beter de prijs iets hoger leggen, want vaak vindt men het minder erg om extra te betalen voor het goede doel.

Vergunning nodig?

Je mag niet altijd zomaar grootschalige verkoopacties of inzamelingsacties langs de deur uitvoeren. Informeer daarom altijd bij de gemeente, wat er eventueel nodig is qua vergunning. De gemeente is ook op de hoogte van eventuele andere acties die in die periode gedaan worden, zodat je ook op die manier vervelende situaties kunt voorkomen.

Hoeveelheid in te slaan producten

Wanneer je producten gaat verkopen, moet je natuurlijk zorgen dat je voldoende voorraad hebt. Het laatste wat je wilt is nee verkopen. Maar je kunt je ook niet veroorloven, met een grote restpartij te blijven zitten. Hier moet je van tevoren dus even goed over nadenken. Het meest praktisch is dat je niet verkochte producten weer terug kunt brengen naar de leverancier. Je betaalt dan dus alleen de afgenomen producten. Zo'n afspraak is niet bij alle leveranciers en type producten even gemakkelijk te maken, dus zorg dat dit duidelijk afgesproken wordt. Een alternatief is om voorzichtig en klein te beginnen en de actie door de jaren heen te vergroten.

Maximale marge

Het ligt voor de hand dat je zoveel mogelijk wilt verdienen. Aan de ene kant, kun je gerust de prijs wat hoger leggen dan dat het product normaal gesproken in de winkel zou kosten. Het is voor een goed doel en bovendien wordt het bij de mensen thuis bezorgd. Maar aan de andere kant moet je er ook voor zorgen dat je zelf de producten zo goedkoop mogelijk inkoopt. Ook voor de leverancier geldt dat het voor een goed doel is, en kun je proberen de goede prijs af te spreken. Het kan erg behulpzaam zijn, wanneer de leverancier al een bekende van de vereniging is, bijvoorbeeld via een lid van de vereniging.

Voorbeelden van te verkopen producten

Eigenlijk kun je alles wel gaan verkopen, maar het is natuurlijk van belang dat je zoveel mogelijk geld verdiend voor de vereniging. Daarom is het handig iets te verkopen, waar veel mensen interesse in hebben. Maar het is net zo belangrijk te zorgen dat je een leuke marge op de producten kunt halen.

Seizoensgebonden producten

Seizoensgebonden producten kunnen een interessante keuze zijn om te gaan verkopen. Denk bijvoorbeeld aan echte eieren of chocolade eitjes in de week voor Pasen. Pepernoten voor Sinterklaas, of kerstkaarten, kaarsen, kerstkransjes of oliebollen in december. Een ander goed idee is het verkopen van zakjes potgrond vroeg in het voorjaar. Het voordeel van dit soort acties is dat veel mensen zulke zaken toch wel kopen, maar niet standaard in huis hebben. Je moet dus wel zorgen dat je een dergelijke actie op tijd uitvoert. Een ander voordeel is dat het een erg herkenbare actie wordt wanneer je de actie ieder jaar herhaalt.

Voedsel verkopen

Verkoop van voedsel zoals koekjes, cake, chocoladeproducten, vlees, eieren en dergelijke doet het vaak goed. Dit komt onder andere doordat het geen ongewone zaken zijn: ze worden toch wel gebruikt en opgegeten. Het meest praktisch is om producten te verkopen die geen koeling nodig zijn en niet snel bederven. Dat maakt het uitvoeren en de logistiek van je actie een stuk eenvoudiger. Ga je bijvoorbeeld taart of vlees verkopen, dan zit je met de benodigde koeling van de producten.
Je kunt bij dat soort producten ook overwegen om eerst een bestelling op te nemen en op een later moment de bestelde producten langs te brengen. Een duidelijk nadeel daarvan is dat je tweemaal bij de mensen langs moet. En de tweede keer moet je de mensen beslist treffen om de bestelling af te kunnen leveren. Het voordeel is wel dat je niet met een restvoorraad blijft zitten. Je weet precies hoeveel je nodig bent op basis van de bestellingen.

Andere producten verkopen

Voorbeelden van andere zaken die je zou kunnen verkopen zijn:
  • Zakjes potgrond.
  • Pakken WC papier
  • Kerstkaarten of andere kaarten
  • Bloemen

Via extern bedrijf

Er bestaan bedrijven die verenigingen voorzien van producten voor de verkoop. Meestal kan je als vereniging kiezen welk type producten je wilt verkopen uit het assortiment van de leverancier. Producten die niet verkocht worden, kunnen eenvoudig geretourneerd worden. Over het algemeen gaat het hier om niet eetbare goederen. Te denken valt aan:
  • Kerstkaarten,
  • Kaarsen,
  • Pennen,
  • Sleutelhangers,
  • Puzzelboekjes
In veel opzichten lijkt een dergelijke constructie ideaal. En wanneer je nog nooit een actie gedaan hebt met je vereniging is dit ook ene goede manier om hier wat ervaring mee op te doen. Maar de kans is groot dat wanneer je ieder jaar met deze zelfde soort producten langs komt, je na verloop van tijd niet zoveel meer verkoopt. Ook de marges zijn meestal minder hoog, doordat er een extra partij wil verdienen aan de actie.

Conclusie

Het verkopen van het een of ander is een goede manier om geld voor je vereniging bij elkaar te krijgen. Er komt wel het een en ander bij kijken, dus een goede voorbereiding is vereist. Zorg dat je goede verkoopbare zaken aanbiedt, waar je een stevige marge op kunt maken. Het mooiste is wanneer je de actie ieder jaar opnieuw kunt uitvoeren. Wanneer je eenmaal een goed idee en stabiele organisatie hebt, zal je zien dat het daardoor ook steeds gemakkelijker gaat. Bovendien weten de mensen na verloop van tijd ook dat je vereniging weer langs zal komen. In veel gevallen gaan ze er zelfs op rekenen!

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke acties waarmee je geld kunt inzamelenLeuke acties waarmee je geld kunt inzamelenEen effectieve manier om geld in te zamelen, bijvoorbeeld voor een reis, club, school of vereniging, is om een actie te…
Geld verdienen voor je verenigingJe kent het wel; bij je voetbalclub of andere vereniging betaal je contributie en daarnaast zijn er vaak allerlei acties…
Rechtsvorm: de VerenigingNaast de commerciële (profit) organisaties, zijn er ook non-profitorganisaties, zoals de vereniging. De vereniging stree…
Spek de clubkas  Club van 100Spek de clubkas Club van 100Veel sportverenigingen hebben tegenwoordig last van financiële tekorten, of de sportieve ambities matchen niet met de mo…

Selectieprocessen bij een boodschapAls mensen sturen en ontvangen we boodschappen, maar toch komen heel veel boodschappen niet of aangetast over. Dit komt…
Wat is spontaan en hoe wordt u spontaan?Wat is spontaan en hoe wordt u spontaan?Een bekende en gewilde eigenschap is spontaniteit. Helaas is spontaniteit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Spontaan z…
Reactie

A. J. van Essen, 03-03-2016
Wij hebben voor onze zendingswerker een eigen product bedacht. Olijfolie met eigen opdruk op de fles. Loopt als een trein. Leuke marge maar vooral ook naamsbekendheid hierdoor! Reactie infoteur, 07-03-2016
Hallo,

Dat is inderdaad een leuk idee. Een eigen opdruk maakt het meteen persoonlijk, waardoor men ook nog wat langer aan je blijft denken. Goede tip!

vr gr
Manniel

Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 09-02-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.