Beleefdheidsregels rondom de wc
Hoe zeg je netjes dat je moet plassen - en is het beter om het te hebben over een wc of over een toilet? Hoe moet je eigenlijk een toiletrol goed ophangen - met de rolkant naar de muur of juist van de muur af? Moet je de klep van de wc altijd sluiten? Leer hoe het moet met behulp van de bestaande etiquette over het toilet.
Regels voor elk toiletbezoek
Er zijn regels die gelden voor alle keren wat je naar de wc gaat. Zo trek je na afloop door, was je je handen, en laat je het toilet schoon achter. Zo zijn er meer algemene regels rondom toiletbezoek. Hieronder vind je ze op een rij.
- WC-rol leeg? Hang een nieuwe op!
- Doe je behoefte in het toilet en nergens anders in de ruimte.
- Hang de telefoon op voor je naar de wc gaat.
- Gebruik niet te veel papier. Twee tot drie velletjes per keer afvegen is voldoende.
- Doe de klep na gebruik maar beneden. Zijn er twee kleppen? Dan doe je ze beide omlaag.
- Als man: ook voor urineren, tenzij bij een urinoir, heeft zitten de voorkeur.
Bron: Kropekk pl, Pixabay
De toiletrol ophangen
Hang het papier naar boven, niet tegen de muur aan. Sommigen noemen dit ook wel 'bovenhands'. Waarom dit beter is? Als je een toiletrol 'onderhands' ophangt, zul je elke keer als je papier eraf trekt met dat bewuste papier de muur aanraken (zie foto). Geen prettig idee, want daar kunnen veel bacteriën op te vinden zijn. Dit is althans wat voorstanders van deze manier van ophangen zeggen. In principe gaat de rol met de achterkant alsnog langs de muur, dus daarmee valt het argument weg. De bedenker van de toiletrol had overigens ook bedacht dat de toiletrol met
de losse kant naar voren moet hangen.
Proppen of vouwen?
In principe zijn er geen speciale regels rondom het proppen of vouwen van toiletpapier. Het belangrijkste is dat je jezelf afveegt zonder dat er urine- of poepsporen op je handen terechtkomen. (Je wast je handen vanzelfsprekend alsnog na afloop.)
Handen wassen
Moet je ook je linkerhand wassen als je met rechts afveegt? En andersom? Voor de zekerheid kun je het beste beide handen goed wassen. Behalve dat het kan zijn dat je toch bacteriën op beide handen hebt, is het toiletbezoek vaak een van de weinige momenten op een dag dat je, behalve eventueel voor het eten, je handen goed wast. Maak hier gebruik van!
Maandverband/tampons
Pak tampons en maandverband goed in, bijvoorbeeld in toiletpapier, en deponeer deze in een prullenbak(je). Geen prullenbak aanwezig? Dan bewaar je het pakketje zelf tot je het weg kunt gooien. Je gooit deze in geen geval in het toilet, omdat het hierdoor verstopt kan raken. Daarbij is het slecht voor het milieu.
Openbare toiletten
In het openbaar, bijvoorbeeld in een restaurant, gelden net iets andere regels.
Tijd die je op de wc doorbrengt
Vanzelfsprekend ga je naar het toilet om je behoefte te doen. Sommige mensen nemen echter de tijd om kleding recht te trekken, om even in een handspiegel te kijken of ze er nog flatteus uitzien, of om een spelletje te spelen op de telefoon. Deze zaken zijn niet beleefd als er buiten mensen op je aan het wachten zijn. Alles wat je niet per se in het wc-hokje hoeft te doen, dus je er dus buiten. Zo hoeft niemand te lang te wachten op een beschikbare wc.
Excuseer je
Ben je in gezelschap, excuseer je dan voordat je opstaat en naar de wc gaat.
De wc op het werk
Een belangrijke vraag die mensen zich stellen: kun je wel of niet poepen op het werk?
To poop or not to poop
Als je moet, dan moet je. Beperk elk toiletbezoek op kantoor echter tot het hoognodige. Tenslotte wordt je betaald voor je tijd en het is niet netjes om daar tijd vanaf te snoepen door uitgebreid op de wc te gaan zitten. Maak na het doen van een grote boodschap altijd gebruik van aanwezige luchtverfrissers. Spray net genoeg om de geur te verdoezelen - teveel is ook niet fijn voor degene die na jou komt.
Praten op de wc
Is iemand aan het toiletteren en sta jij in de tussenruimte (buiten het wc-hokje)? Maak dan niet te veel herrie en vertrek zodra je kunt. Begin geen gesprek met een collega die op de wc zit. Andersom begin je als je op het toilet zit geen gesprek met een collega die buiten staat te wachten. Rond je gesprek af voordat je naar de wc gaat en excuseer jezelf op het moment dat je echt heel nodig moet.
Het thuistoilet
Als je thuis naar de wc gaat, hoef je je niet aan alle regels te houden die gelden. Zo zal het niemand wat uitmaken of je de deur op slot doet of niet en mag je uren blijven zitten als je wilt (tenzij je huisgenoten dit niet kunnen waarderen). Wel zijn er bepaalde beleefdheidsregels waar je je aan kunt houden.
Bezoek
Zorg dat er voor bezoekers altijd een extra toiletrol klaarstaat, voor het geval de oude opraakt. Ook moet er liefst een prullenbakje aanwezig zijn, zodat er eventueel een tampon of maandverbandje in weggegooid kan worden. Zorg ook voor wat (hand)zeep, liefst een pompje, en een handdoekje of papier om de handen aan af te drogen. Tot slot moet er een luchtverfrisser aanwezig zijn, desnoods een kaarsje. Vanzelfsprekend houd je alles schoon.
Je beleefd uitdrukken
Is het beleefder om wc te zeggen of juist toilet? Vroeger kon je gerust plee zeggen, ook in nette kringen. Tegenwoordig ligt dat anders. Daarbij wordt door kenners beweerd dat het beter is om wc te zeggen dan toilet.
De beleefheidstabel
Onbeleefd | Beleefder/creatief | Beleefdst |
Ik moet poepen/plassen | Ik moet even een plasje plegen | Ik ga even naar de wc |
een drol draaien | even kleien | een grote behoefte doen |
kak | poep | grote boodschap |
naar de plee gaan | het toilet bezoeken/opzoeken | naar het kleinste kamertje gaan |
een pleetje pikken | een toilet bezoeken | je neus poederen/jezelf opfrissen |
plee | toilet | een wc of een hum |
Noot: wat je zegt over toiletbezoek hangt ook af van je gezelschap. Bij vrienden of familie zul je wellicht wat opener en eventueel wat platvloerser kunnen zijn.