Jouw eigen lichaamswarmte verklapt je pincode

De meeste mensen zijn tegenwoordig erg op hun hoede wanneer het om pinnen gaat. We kennen allemaal wel de verhalen rondom het fenomeen ´skimming´ en kijken daarom ook zorgvuldig of er niet toevallig ergens een camera verstopt is die de pincode vastlegt. Om ons te beschermen tegen meekijken en geïnstalleerde camera’s wordt er geadviseerd om het toetsenbord met je hand af te schermen. Zonder een juiste pincode is een pinpas immers onbruikbaar. Helaas is dit niet voldoende om je te wapenen tegen criminelen die azen op jouw pincode.

Skimming

Bij skimming wordt een pinautomaat bewerkt zodat gegevens bij een transactie kunnen worden gekopieerd. Doordat criminelen bij een dergelijke bewerkte pinautomaat ook vaak een camera installeren of tijdens de transactie onopvallend meekijken kan ook de pincode worden achterhaald. Vervolgens wordt er met behulp van de gekopieerde gegevens een pas nagemaakt die met de juiste pincode kan worden gebruikt.
De meeste mensen zijn hier tegenwoordig van op de hoogte en treffen voorzorgsmaatregelen door hun invoer handmatig af te schermen. Zo kunnen camera’s en meekijkers de ingevoerde pincode niet zien.

Jouw eigen warmte verklapt je pincode

Wanneer je bij een pinautomaat je pincode invoert, geven je vingers lichaamswarmte af aan de toetsen die je hebt ingedrukt. Een infraroodcamera / warmtebeeldcamera is gemaakt om temperatuurverschillen te signaleren en kan zelfs hele kleine temperatuurverschillen vrij precies herkennen. Door een dergelijke infraroodcamera na het pinnen op de toetsen te richten, is goed zichtbaar welke toetsen zijn gebruikt tijdens de transactie. In 80% van de gevallen kan met de infraroodcamera binnen een minuut na het pinnen worden achterhaald welke toetsen ingedrukt worden. De crimineel hoeft vervolgens niet bang te zijn dat hij maar drie pogingen heeft om de juiste combinatie / volgorde te achterhalen; ook de volgorde is met de infraroodcamera te zien. Dit is weliswaar lastiger dan het achterhalen van de ingedrukte toetsen, maar ook de volgorde kan in 50% van de gevallen met een voldoende nauwkeurig ingestelde camera gewoon worden vastgelegd.

Schijnveiligheid

Op internet wordt gesproken over een aantal punten die criminelen zouden afschrikken om de infraroodtechniek toe te passen.

Een infrarood camera is duur

Infraroodcamera’s zijn verkrijgbaar in alle prijsklassen. Dit varieert van +/- 1000 euro tot 20000 euro. Ook de goedkopere camera’s bezitten alle instelmogelijkheden om de kleinste temperatuurverschillen zichtbaar te maken. Het argument dat de prijs van de camera een crimineel zou afschrikken is dus niet volledig juist.

De materiaaltoepassing maakt het ontcijferen heel erg lastig

Pinautomaten kunnen voorzien zijn van zowel kunststof als metalen toetsen. Het aflezen van de toetsencombinatie is bij kunststof toetsen gemakkelijker dan bij metalen toetsen. De oorzaak hiervan is dat metaal een lage emissiecoëfficiënt heeft. Dit wil zeggen dat het uitzenden van warmte bij metaal beduidend moeizamer gaat dan bij kunststof.
Nagenoeg elke infraroodcamera geeft de mogelijkheid om de emissiecoëfficiënt in te stellen en daarmee af te stemmen op het materiaal dat gefotografeerd gaat worden. Ook metalen toetsen garanderen dus geen veiligheid.

Niet alleen de pinautomaten

Naast pinautomaten zijn ook gebouwbeveiligingssystemen en andere alarmsystemen in gevaar. In principe is elk systeem waarbij een toetsencombinatie toegang verschaft een doelwit van deze techniek.

Hoe kan ik mij hier tegen wapenen?

Een goede manier om je te wapenen tegen deze vorm van skimming, is door na het afronden van de transactie met je hand over alle toetsen te vegen of een aantal willekeurige toetsen in te drukken.

Let dus heel goed op!
© 2014 - 2024 Gregor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Pinpas Skimming en hoe kun je het voorkomen?Het komt steeds vaker voor: bankpassen en creditcards die worden geskimd. Hoe gaat dit in zijn werk en wat kun je er teg…
Skimmen: slachtoffer geworden van skimming, wat nu?Skimmen is inmiddels een bekend begrip aan het worden in Nederland. Toch wil de bekendheid van deze truc niet zeggen dat…
Skimmen bij pinpas en creditcard: kaartgegevens gestolenSkimmen bij pinpas en creditcard: kaartgegevens gestolenSkimmen, ook wel skimming genoemd, is fraude met een pinpas of creditcard. De pasgegevens worden gekopieerd tijdens het…
Skimmen, wat is dat?Skimmen, wat is dat?Skimmen, wat is dat precies? Skimmen wordt ook wel skimming genoemd. Criminelen maken gebruik van skimming door een bank…

Het leven van de dieren in de bio-industrieHet leven van de dieren in de bio-industrieJaarlijks worden er in Nederland meer dan 560 miljoen dieren geslacht in de bio-industrie. Deze dieren hebben een lijdza…
Athene in oude tijdenAthene in oude tijdenDe oudste sporen van bewoning op de Acropolis van Athene dateren van omstreeks 3500 v.Chr. Omstreeks 2000 v.Chr. zou er…
Gregor (13 artikelen)
Laatste update: 07-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.