De lach: verschillende soorten

Hoewel er wel eens wordt beweerd dat lachen gezond is klopt deze stelling toch niet volledig. Dit klopt enkel wanneer het effectief gaat over een oprechte, natuurlijke lach. In de praktijk kunnen we vijf verschillende soorten lachen onderscheiden: de oprechte natuurlijke lach, de lach met gesloten lippen, de schalkse glimlach, de scheve lach en de lach met hangende onderkaak.

De oprechte natuurlijke lach

Wanneer we blij zijn of iets heel aangenaam zien, komt er een natuurlijke oprechte lach tot stand. Het is een soort van reflex in ons lichaam om wanneer we blij te zijn te beginnen lachen. De hersenen die het deel van de emoties regelen zullen er voor zorgen dat er signalen worden uitgezonden naar onze wangen, mondspieren, ogen en wenkbrauwen. De wangen zullen bollen, de mondspieren trekken samen en onze ogen zullen samenknijpen. Deze natuurlijke oprechte lach verloopt dus automatisch. Een oprechte glimlach is daarom een zeer mooi onderdeel van onze lichaamstaal omdat een lach de houding van andere mensen de stemming van anderen zal beïnvloeden. Wie veel lacht zal dus automatisch een positievere indruk nalaten bij de omgeving.

In de praktijk kunnen er hiernaast nog vier verschillende soorten lachen worden onderscheiden:

  • De lach met gesloten lippen
  • De schalkse glimlach
  • De lach met hangende onderkaak
  • De scheve lach

De lach met gesloten lippen

Hier zien we dat de lippen zich strak op elkaar begeven en dat er geen tanden zichtbaar zijn. Hoewel deze lach vooral wordt gebruikt om iets te verbergen en erg geposeerd overkomt, is het ook een populaire lach onder idolen, omdat ze op deze manier geheimzinnig en mysterieus kunnen overkomen. Iets wat hun onaantastbaarheid en succes weerspiegelt. Deze lach kan ook gebruikt worden om bij een ontmoeting sympathiek over te komen. Wanneer de ogen tegenstrijdige signalen geven, maar de lippen wel op elkaar gebrand zijn, is deze lach fake bedoelt.

De scheve lach

Typisch voor deze lach is dat er slechts maar een kant van de mond optrekt tijdens het lachen. Deze lach is fake omdat deze enkel door middel van gecontroleerde bewegingen van de mondspieren kan uitgevoerd worden. In de praktijk staat deze lach voor sarcasme en zich meerwaardig voelen ten opzichte van iemand anders. Opvallend is dat deze lach vooral correct wordt uitgevoerd door mensen die deze lach doorheen hun leven getraind hebben door levenservaring. Immers, deze lach is spontaan zeer moeilijk uit te voeren.

De schalkse glimlach

Bij deze lach is het hoofd lichtjes gebogen terwijl er met een gespannen mond lichtjes omhoog wordt gekeken. Deze lach zorgt er voor dat je speels, verleidelijk en geheimzinnig overkomt. Om deze lach te versterken is het nu ook belangrijk dat de persoon wat zwoel kijkt. De manier hoe er gekeken wordt is dus erg belangrijk om deze lach te doen lukken of te mislukken. In de praktijk wordt deze lach zo goed als enkel uitgevoerd bij vrouwen om zo een man te kunnen verleiden.

De lach met openhangende onderkaak

Bij deze lach zien we dat de de mond en de kin opvallend naar beneden hangen tijdens het lachen. Deze lach wordt vaak in films gebruikt om 'vrolijkheid' en macht te weerspiegelen of om bij een toespraak of interview enthousiaste reacties uit te lokken van de mensen. Bekende voorbeelden hiervan zijn 'the Joker' in de film Batman en Bill Clinton.

Weetjes over lachen

Wenen en lachen

Hoewel lachen en wenen totaal tegenovergesteld lijken aan elkaar liggen ze verbazend dicht tegen elkaar. Tijdens het lachen maken onze hersenen namelijk endorfines vrij, wat voor een euforisch gevoel zorgt en verdovend werkt. Maar als iemand bijvoorbeeld een zeer ernstig doodsbericht ontvangt zullen onze hersenen opnieuw in gang schieten om onszelf te verdoven waardoor het kan dat iemand bij een te ernstig bericht opeens begint te lachen. Nadat we over de shock heen zijn zullen we beginnen huilen.

Status

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen in superieure posities meer zullen lachen dan andere in ondergeschikte posities, dit om hun macht te uiten. Omgekeerd is dit ook het geval want op die manier hopen mensen in hun ondergeschikte posities meer sympathie van hun meerderen te verwerven

Humor en interesse

Mannen en vrouwen zullen sneller lachen naar mensen tot wie ze zich aangetrokken voelen. Iemand aan het lachen krijgen is dan ook een mooie eigenschap en vandaar dat vrouwen zich zo vaak aangetrokken tot mannen die hen aan het lachen kunnen brengen. Opvallend is dat vrouwen en mannen vaak een andere invulling geven aan het 'tot lachen brengen van iemand', ofwel 'gevoel voor humor'. Wanneer een man zou zeggen dat een vrouw gevoel voor humor heeft wil dit in de praktijk sneller zeggen dat ze lacht om zijn grappen en daarom gevoel voor humor heeft, terwijl een vrouw hiermee echt bedoelt dat een man haar kan laten lachen. Wanneer een vrouw op een date lacht met gesloten lippen betekent dit zeer vaak dat ze geen interesse heeft.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lachen is gezondLachen geeft je een goed gevoel, breekt het ijs, versterkt het immuunsysteem. Er bestaan verschillende soorten lachen, v…
Vrienden maken: de kracht van een lachVrienden maken: de kracht van een lachHoe maak je een uitstekende eerste indruk op anderen? Hoe maak je een goede eerste indruk op toekomstige vrienden? Heeft…
Wat is het verschil tussen echt en nep lachen?Je lacht wanneer je iets grappig of leuk vindt. Wanneer je op de foto moet of wanneer je beleefd lacht omdat het moet. J…
Spontaan lachen, ook wel de Duchenne-lach genoemdSpontaan lachen, ook wel de Duchenne-lach genoemdHet verschil tussen echt lachen en neplachen is duidelijk te zien rondom de ogen. Wanneer we echt spontaan lachen, spann…

Waarom zijn badeendjes geel?Waarom zijn badeendjes geel?Je zou bijna zeggen dat het logischer is om rubber kuikentjes (van de kip) te maken, aangezien kuikens vaak een geel, pl…
Je doelen bereikenJe doelen bereikenHoe vaak hebben we geen goede voornemens, maar gaandeweg wordt het moeilijker om deze ook daadwerkelijk uit te voeren. E…
Bronnen en referenties
  • http://www.bloggen.be/gezondheidsblog/archief.php?catID=1652
  • http://www.mnm.be/shows/mnm-celebs/video-mnm-celebs-bono-en-bill-clinton-imiteren-elkaar
  • https://mariekopdekiek.wordpress.com/category/opmerkelijk/
  • Communicatievaardigheden Door Jan Piet Verckens Garant 2001
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 12-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.