Hoe kan je je voorbereiden op een stroompanne?
In de zomer van 2014 klinken er onheilspellende berichten in de media: er dreigt in België in de winter van 2014-2015 een brown-out of zelfs een black-out. Hoe kan je je best voorbereiden op zo'n stroompanne?
In België dreigt deze winter een black-out of een
brown-out. Hier vind je enkele tips om je voor te bereiden op zo'n stroompanne.
Inhoudsopgave
Afschakelingsplan
Je kan best op voorhand eens een kijkje nemen op het afschakelingsplan van de netbeheerder. Niet in elke gemeente is de kans even groot dat de stroom wordt uitgeschakeld bij tekorten. Ligt jouw woonplaats in een gebied van schijf 1? Bij problemen zal je regio bij de eerste plaatsen horen die worden uitgeschakeld. Je kan je dan maar best goed voorbereiden. Ligt je woonplaats in schijf 5 of 6 of is die niet opgenomen in het afschakelingsplan? Dan is de kans eerder klein dat je zonder stroom zal komen te zitten. Een goede voorbereiding is dan minder belangrijk. Bedenk je echter dat de stroom overal kan uitvallen, ook in de regio's die niet werden opgenomen in het afschakelingsplan.
Verlichting
Wanneer de stroom uitvalt, valt ook alle elektrische verlichting uit. Zorg er dus voor dat je een back-up hebt om licht te maken. Houd op een strategische plek in je huis (een plek waar je blindelings naartoe kan wandelen) daarom een sterke zaklamp bij, en zorg er vooral voor dat de batterij volledig is opgeladen en eventueel ook dat er een reserve batterij bij ligt. Een andere mogelijkheid is een voorraad kaarsen en een aansteker of stekjes.
Zelf stroom opwekken
Als je nooit helemaal zonder stroom wilt vallen, zelfs wanneer het elektriciteitsnetwerk uit ligt, kan je zelf een beperkte hoeveelheid stroom opwekken. Je kan bijvoorbeeld een kleine (nood)generator klaar hebben staan in de garage als back-up. Om kleine toestellen te kunnen opladen hoef je niet meteen een relatief dure generator aan te schaffen. Ook met een goedkope
zonnelader kan je dagelijks genoeg elektriciteit opwekken om je gsm of oplaadbare batterijen op te laden.
Schaf dit op voorhand aan. Wanneer er een concrete brown-out wordt aangekondigd, is de kans klein dat je nog een generator of zonnelader op de kop zal kunnen tikken. Iedereen wilt dan plots op hetzelfde moment die toestellen aankopen, en ze zullen in een mum van tijd uitverkocht zijn. Hetzelfde fenomeen deed zich in België al regelmatig voor bij (kleine) overstromingen: iedereen wil plots een klein pompje kopen om de kelder leeg te pompen. Resultaat: in geen enkele winkel in de weide omgeving kan je nog zo'n pompje kopen wanneer er wateroverlast is. Bij een (aangekondigde) stroompanne zal dat voor (nood)generatoren of zonneladers niet anders zijn.
Warm water
Weet je dat je zonder stroom zal zitten? En werkt je boiler elektrisch? Dan wilt dat zeggen dat je in de periode zonder stroom waarschijnlijk ook zonder warm water zal zitten. Bij een vooraf aangekondigde stroompanne kan je in dat geval ook wat warm water bijhouden voor als je het nodig zou hebben, al is het maar om je te kunnen verwarmen aan een heerlijk tasje thee wanneer het even koud en donker wordt door het afschakelingsplan. Vul bijvoorbeeld wat thermosflessen of steek gewone flessen gevuld met warm water in een koelbox, zo'n koelbox kan namelijk even goed water warm houden wanneer het koud is als die drank koel kan houden wanneer het warm is.
Opladen
Bij een aangekondigde stroompanne, moet je op voorhand toestellen opladen die je toch nog wilt gebruiken tijdens de panne. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je smartphone volledig is opgeladen wanneer de stroom wordt uitgeschakeld.
Activiteiten
Bedenk je op voorhand wat je kan doen tijdens zo'n stroompanne. Bijna alle populaire ontspanningsmogelijkheden vergen elektriciteit. Wat kan niet meer? Naar de radio luisteren, op internet surfen, televisie kijken, koken of bakken, … het kan allemaal niet meer wanneer de stroom uitvalt. Wat kan wel? Boeken of tijdschriften lezen, knutselen (zonder elektrische toestellen), tekenen, een gezelschapsspel spelen, sporten, schrijven, … kan allemaal nog wel.
Lees verder