Pesticiden: voordelen en risico's

Pesticiden: voordelen en risico's Sinds het gebruik van bestrijdingsmiddelen maakt onze maatschappij zich zorgen over de risico’s die verbonden zijn aan het gebruik hiervan. Hoewel het een feit is dat er vaak milieu-en gezondheidsrisico’s gepaard gaan met het gebruik van pesticiden, zijn er ook risico's betrokken bij vele activiteiten in ons dagelijks leven, zoals het besturen van een auto of te fietsen in een drukke straat. Anderzijds mogen we niet te licht over de mogelijke gevolgen gaan en de ernstige risico’s die zich kunnen voordoen bij het ongecontroleerd laten van bepaalde plagen.

Het evenwicht tussen risico en voordelen

De meeste mensen zullen erkennen dat de voordelen bij het gebruik van pesticiden in de huidige maatschappij wel opwegen tegen de risico’s die verbonden zijn aan het gebruik hiervan. Vooral wanneer de risico’s kunnen worden geïdentificeerd en onder controle gehouden worden. Om terug te keren naar de auto-analogie, hoeveel mensen in de huidige maatschappij zijn het erover eens dat de risico’s bij het autorijden zeker niet opwegen tegen de voordelen ervan? Bovendien kunnen we bepaalde variabelen in verband met het besturen van een auto die ons risico kunnen verminderen zelf controleren door het selecteren van modellen die beter scoren in veiligheid van de gebruiker. Door het beheersen van bepaalde factoren die invloed hebben op het mate van risico worden deze doorgaans geaccepteerd in de onze maatschappij.

Hoe wordt het risico onder controle gehouden bij gebruik van pesticiden?
De Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) vereist strenge tests voorafgaand aan de goedkeuring van de registratie van een bestrijdingsmiddel in de VS. Om een bestrijdingsmiddel met EPA goedkeuring te kunnen ontvangen, zal het actieve ingrediënt ongeveer 140 verschillende milieu-, ecologische en toxicologische studies ondergaan. Dit proces kan gemiddeld vijf tot negen jaar duren en heeft een kostenplaatje van $ 50 tot $ 90.000.000. Alle EPA goedgekeurde pesticiden moeten een etiket hebben waarom duidelijk vermeld staat hoe de consument het op een legale en veilige manier moet gebruiken.

Eens het bestrijdingsmiddel op de markt wordt ingevoerd moet het op regelmatige basis een herregistratieproces ondergaan. Als de EPA vaststelt dat er een probleem geassocieerd wordt met een bepaald pesticide zijn er verschillende mogelijkheden ter beschikking:

De registratie van het product kan worden ingetrokken: Dat wil zeggen dat het product van de markt kan worden gehaald. Dit komt niet vaak voor maar in het verleden zijn er wel een paar bekende voorbeelden opgevallen, denk maar aan DDT, chloordaan, endrin, aldrin, en heptachloor. Dit zijn een paar voorbeelden van pesticiden waarvan de registratie is ingetrokken geweest vanwege problemen die samenhangen met het gebruik ervan.

Het etiket van een product kan worden gewijzigd. De gebruikssnelheid van een bestrijdingsmiddel kan worden gewijzigd, bepaalde technieken kunnen veranderd zijn. veiligheidsmarges kunnen verbeterd zijn of het gebruik ervan in bepaalde milieugevoelige gebieden werd herzien bijvoorbeeld in gebieden waar aan waterzuivering wordt gedaan.

Het EPA kan bepalen dat een product moet worden aangegeven als beperkt gebruik. Deze producten mogen enkel gebruikt worden gecertifieerde professionals en de werknemers ervan.

Voordelen van pesticiden

Voordelen voor de gezondheid

Het is niet zo heel lang geleden dat Florida werd geteisterd door een muggenplaag wat een grote impact had op de leefomstandigheden daar. Vroeg in de 20e eeuw woedde er tal van epidemieën zoals malaria, die verooorzaakt werden door muggen. Dit leidde zelfs tot een stillegging van de voltooiing van het panamakanaal en veroorzaakte enorm veel menselijk leed. De meer recente voorvallen met muggen en epidemiën die hierdoor veroorzaakt zijn is het West-Nijl virus en de problemen die ermee verbonden zijn geweest. In Florida alleen al worden miljoenen dollars per jaar gespendeerd om muggenplagen onder controle te houden. Ook andere insecten hebben in de wereldgeschiedenis gezorgd voor een epidemie met dramatisch gevolgend, denk maar aan de builenpest die tijdens de Middeleeuwen verantwoordelijk was voor een vermindering van de Europese bevolking met een derde. Typhus, een ziekte die verspreid werd door luizen, wordt gezien als de belangrijkste reden waarom Napoleon er niet in geslaagd is Rusland binnen te vallen in 1812. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van epidemiën, veroorzaakt door insectenplagen die vandaag de dag met pesticides onder controle gehouden kunnen worden.

Voordelen voor de landbouw

Amerikaanse landbouwproducenten produceren vandaag meer voedsel en vezels op steeds kleine oppervlaktes ooit in de geschiedenis. Het bebruik van pesticiden is hier mede verantwoordelijk voor. Wanneer catastrofale natuurrampen toeslaan, zoals de Tsunami 2004 of de Kashmir aardbeving in 2005, is de VS het eerste land dat zorgt voor hulpverlening. Waarom? Een belangrijke reden is dat Amerikaanse agrarische producenten zo efficiënt werken en dat dit land een rijke en veilige voedselvoorziening heeft. Bovendien heeft het beheersen van plagen in veevoeder en voedergewassen hen aangemoedigd om op meer efficiënte manier aan veehouderij te doen. Sommige plagen, vooral insecten plagen, kunnen directe schade veroorzaken op veevoeder en voedergewassen, terwijl anderen, zoals giftige planten, de grootste oorzaak zijn voor ziekte of zelfs massale sterfte van vee. Florida's productie van honing had een geschatte waarde van meer dan $ 20 miljoen dollar in 2003. Bovendien wordt de waarde van bijen als bestuivers weerspiegeld in de jaarlijkse miljarden opbrengst van plantaardige productie.Deze bestuivers zijn ook belangrijk in andere agrarische industrieën zoals de teelt van citrusvruchten. Het beschermen van bijenkorven met miticiden voor het uitroeien van de verwoestende parasitaire Varroa mijt is dan ook van vitaal belang voor deze industrie.

Voordelen voor het milieu

Het gebruik van herbiciden bij de bestrijding van overmatige groei en uitheemse exotische plantensoorten is belangrijk voor de bescherming van waterwegen en natuurgebieden. Deze landen bieden recreatie, bescherming van de biologische diversiteit, buffering van de schadelijke gevolgen van stormen, beschering vanzoetwatervoorraden en leveren een belangrijke bijdrage aan het economisch welzijn van het land.

Structurele voordelen

Sommige klimaten zijn bevorderlijk voor de ontwikkeling van verschillende soorten termieten. en ze voeden zich met structuren van bijvoorbeeld gebouwden wat kan zorgen voor ernstige schade. Andere structuur beschadigende insecten zijn mieren en bijen. Deze insecten zullen bij een timmeman niet onopgemerkt voorbij gaan. Daarom is de conservering van hout tegen schadelijke insecten en micro-organismen essentieel voor de bouwsector bij het vervaardigen van huizen, dekken, hekken en dokken.

Commerciële en handels voordelen

Vrachtschepen en vliegtuigen, treinwagons en vrachtwagens kruisen onze landsgrenzen op een dagelijkse basis. De waakzaamheid van onze federale en nationale overheden moeten ervoor zorgen dat deze transporters niet als leidingen voor exotische plagen dienst gaan doen. Daarom staan deze bevoegdheden quarantaines en het gebruik van pesticiden toe om zo te voorkomen dat exotische plagen zich zouden vestigen Pesticiden beschermen ook onze grondstoffen voor en tijdens de invoer en zorgen zo voor gunstige handelsrelaties met buitenlandse markten.

Besluit

Pesticiden zijn een krachtig hulpmiddel bij bestrijding van ongedierte. Het gebruik van veel verschillende tactieken om een plaag te bestrijden kan voor problemen zorgen en verstoring van de levende organismen en niet-levende omgeving van de plaats van behandeling. Alleen vertrouwen op bestrijdingsmiddelen voor ongediertebestrijding kan verschuivingen veroorzaken en zorgen voor resistente populaties,het uitbreken van andere plagen en kan tevens schade toebrengen aan niet-doelorganismen. Bij sommige soorten ongedierte, zal gebruik van pesticiden als enige tactiek zeer slechte controle. Pesticiden zijn niet het antwoord op alle plagen maar in combinatie met de juiste management tools. Deze combinatie, maar wanneer in combinatie met andere bewezen management tools kunnen ze voor een grote verbetering zorgen van de levenskwaliteit en economisch welzijn.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autisme en blootstelling aan pesticiden: is er een verband?Autisme en blootstelling aan pesticiden: is er een verband?Naar autisme worden veel onderzoeken gedaan. In juni 2014 is een nieuw onderzoek gepubliceerd over het verband van de bl…
DDT effectief maar verboden bestrijdingsmiddelDDT (DichloorDifenylTrichloorethaan) is een moeilijk afbreekbare insecticide. Een insecticide is een bestrijdingsmiddel…
Bestrijd bladluizen met zeepwater-spiritusBestrijd bladluizen met zeepwater-spiritusLast van bladluizen? Er zijn een aantal mogelijkheden om dit ongedierte te bestrijden. In de handel is gif te krijgen wa…
Spinnen zijn nuttig, maar liever niet in huisSpinnen zijn nuttig, maar liever niet in huisVeel mensen hebben een duidelijk afkeer voor spinnen vanwege hun angstaanjagende uiterlijk. Een kanjer van een spin aant…

Aan welke kant van de weg moet je lopen?Aan welke kant van de weg moet je lopen?Er is geen voetpad. Aan welke kant van de weg moet je dan lopen als voetganger? En wanneer ben je precies een voetganger…
Zo vind je de beste paragnost, helderziende of medium onlineZo vind je de beste paragnost, helderziende of medium onlineEr zijn tientallen personen online die beweren paranormaal begaafd te zijn. Maar hoe maak je de juiste keuze om tussen a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gartenredakteur, Pixabay
  • www.slideshare.net
  • Europa.eu/voedselveiligheid
  • Nest magazine
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 19-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.