Evolueert de mens nog?

Evolueert de mens nog? Je zou haast denken dat het niet zo is, maar de mens evolueert nog steeds. Waarbij we ons nu niet voor kunnen stellen wat dat over enkele honderden jaren zal betekenen, maar dat is ook het mooie van evolutie. Dat er onderzoekers zijn die aangeven dat we niet of nauwelijks evolueren, omdat de natuurlijke selectie door technologische- en culturele ontwikkelingen ernstig terugloopt, kent wel een kern van waarheid, maar het ligt net iets genuanceerder.

Wat is evolutie?

Evolutie is afkomstig van het Latijnse “evolvere” met als letterlijke betekenis "zich ontrollen" of "afwikkelen". (Geleidelijke-) ontwikkeling is hoe het in figuurlijke zin gebruikt wordt in de wetenschap. Enerzijds het eerdergenoemde ontrollen en anderzijds een groeiproces naar iets hogers.

De evolutietheorie

Als het gaat om de mens kennen we vanuit de schoolbanken de evolutietheorie van Darwin en daarin evolueert de mens ook door. Het is zijn natuurwetenschappelijke verklaring van het leven op aarde en beschrijft het proces waarbij erfelijke eigenschappen binnen een groep, in de loop van de generaties veranderingen kunnen bewerkstelligen. Het betreft hier de natuurlijke selectie en voldoende genetische variatie (geen inteelt dus, want dat verzwakt een groep).

Wat maakt dat de mens nog evolueert

Hoewel de zwakke in leven gehouden worden en dat haaks staat op hoe een “soort” zich verder kan ontwikkelen, betreft dit niet de hoofdmoot. Verschillende wetenschappers geven aan dat de meerderheid van de mensen nog steeds “de sterke” opzoekt en aangezien de genenpoel met de globalisering steeds groter wordt, zal de mens dus in die evolutiemodus doorgaan.

Langzaam proces

Snel gaat het niet volgens een groep onderzoekers, want waar men eerder nog uit ging van zo’n 100 tot 200 genmutaties na iedere verwekking van een nieuw kind, ligt dit in de praktijk maar op zo’n 60 genmutaties. Er wordt hier uitgegaan van genmutaties vlak na de geboorte, niet wat er tijdens het leven nog muteert. Tevens blijken er van moeder en vader gelijke genmutaties plaatsvinden, terwijl men er eerder altijd vanuit is gegaan dat sperma vaker wordt gekopieerd dan eicellen.
Als deze theorie klopt, zou dat beteken dat de duur van de ontwikkelingen die zijn vastgelegd binnen de evolutietheorie aangepast zouden moeten worden.

We worden anders?

Echter, snel of minder snel … de mens blijft in beweging en sommige onderzoekers gaan er zelfs vanuit dat de mens in zijn huidige vorm “anders” wordt. Waarbij we met “anders” moeten denken aan uiterlijke vorm. Enkele voorbeelden die bij de verschillende wetenschapper de revue passeren:

  • Het hoofd, wat een steeds belangrijk item wordt, en bij velen niet meer één geheel vormt met het lichaam, zou wel eens groter kunnen worden.
  • Daarnaast nemen onze sociale vaardigheden toe.
  • Blond haar kan in de verdrukking komen. De donkerharige mens plant zich namelijk vele malen meer voort en gezien het toenemend aantal mengrelaties, zou blond haar (nu zo’n 5% van de bevolking) kunnen verdwijnen.

Nadeel

Een nadeel van de ontwikkeling van de mens is dat menig onderzoeker aangeeft dat “de sterkste” als vanzelf kiezen, niet meer zo voor de hand ligt. Door middel van plastische chirurgie valt dit “voordeel” deels of geheel weg en zullen de nakomelingen niet uit de beste genenpoules komen.

Er is meer…

Waar de evolutietheorie niet op doorgaat, omdat het wetenschappelijk niet is vast te stellen, is de mens die – volgens verschillende spirituele geesten – terugkeert en zich op deze manier als het ware evolueert (als je dit zo kunt noemen). Als je uitgeleerd bent en richting “verlichting” gaat, dan is de vraag “wat komt daarna”. Een vraag die zelfs voor bekende spirituele geesten nog met een groot vraagteken geplaatst wordt en die menig filosoof bezighoudt.

Tot slot

Waar je ook voor staat c.q. geloof in hebt, het neemt niet weg dat de mens evolueert en de kans is groot dat slechts tijd zal antwoorden zal geven.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Er is geen hard bewijs voor de evolutietheoriemijn kijk opEr is geen hard bewijs voor de evolutietheorieIs het leven op onze planeet ontstaan door evolutie of door schepping van een hogere macht. Een vraag die ons zal bezigh…
Evolutietheorie Darwin versus scheppingsverhaal BijbelEvolutietheorie Darwin versus scheppingsverhaal BijbelIn november van 2009 was het 150 jaar geleden dat het boek over de evolutietheorie van Charles Darwins uitkwam met de ti…
Hoax: de Piltdown manHoax: de Piltdown manDe Piltdown man was een belangrijke archeologische vondst aan het begin van de 21e eeuw. In een periode waarin veel nieu…

Wereldvismigratiedag - Dag van de VismigratieWereldvismigratiedag - Dag van de VismigratieElk jaar wordt in april of mei een bijzondere dag gevierd: het is dan Wereldvismigratiedag. Over de hele wereld is er da…
Alles over vlaggenWe vlaggen bijna allemaal wel met Koningsdag of 4 en 5 mei. Maar kennen we wel echt de protocollen? Weet je hoe je een v…
Bronnen en referenties
  • Universiteiten van Montreal en Toronto
  • Philip Awadalla
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.