Evolueert de mens nog?
Je zou haast denken dat het niet zo is, maar de mens evolueert nog steeds. Waarbij we ons nu niet voor kunnen stellen wat dat over enkele honderden jaren zal betekenen, maar dat is ook het mooie van evolutie. Dat er onderzoekers zijn die aangeven dat we niet of nauwelijks evolueren, omdat de natuurlijke selectie door technologische- en culturele ontwikkelingen ernstig terugloopt, kent wel een kern van waarheid, maar het ligt net iets genuanceerder.
Wat is evolutie?
Evolutie is afkomstig van het Latijnse “evolvere” met als letterlijke betekenis "zich ontrollen" of "afwikkelen". (Geleidelijke-) ontwikkeling is hoe het in figuurlijke zin gebruikt wordt in de wetenschap. Enerzijds het eerdergenoemde ontrollen en anderzijds een groeiproces naar iets hogers.
De evolutietheorie
Als het gaat om de mens kennen we vanuit de schoolbanken de evolutietheorie van Darwin en daarin evolueert de mens ook door. Het is zijn natuurwetenschappelijke verklaring van het leven op aarde en beschrijft het proces waarbij erfelijke eigenschappen binnen een groep, in de loop van de generaties veranderingen kunnen bewerkstelligen. Het betreft hier de natuurlijke selectie en voldoende genetische variatie (geen inteelt dus, want dat verzwakt een groep).
Wat maakt dat de mens nog evolueert
Hoewel de zwakke in leven gehouden worden en dat haaks staat op hoe een “soort” zich verder kan ontwikkelen, betreft dit niet de hoofdmoot. Verschillende wetenschappers geven aan dat de meerderheid van de mensen nog steeds “de sterke” opzoekt en aangezien de genenpoel met de globalisering steeds groter wordt, zal de mens dus in die evolutiemodus doorgaan.
Langzaam proces
Snel gaat het niet volgens een groep onderzoekers, want waar men eerder nog uit ging van zo’n 100 tot 200 genmutaties na iedere verwekking van een nieuw kind, ligt dit in de praktijk maar op zo’n 60 genmutaties. Er wordt hier uitgegaan van genmutaties vlak na de geboorte, niet wat er tijdens het leven nog muteert. Tevens blijken er van moeder en vader gelijke genmutaties plaatsvinden, terwijl men er eerder altijd vanuit is gegaan dat sperma vaker wordt gekopieerd dan eicellen.
Als deze theorie klopt, zou dat beteken dat de duur van de ontwikkelingen die zijn vastgelegd binnen de evolutietheorie aangepast zouden moeten worden.
We worden anders?
Echter, snel of minder snel … de mens blijft in beweging en sommige onderzoekers gaan er zelfs vanuit dat de mens in zijn huidige vorm “anders” wordt. Waarbij we met “anders” moeten denken aan uiterlijke vorm. Enkele voorbeelden die bij de verschillende wetenschapper de revue passeren:
- Het hoofd, wat een steeds belangrijk item wordt, en bij velen niet meer één geheel vormt met het lichaam, zou wel eens groter kunnen worden.
- Daarnaast nemen onze sociale vaardigheden toe.
- Blond haar kan in de verdrukking komen. De donkerharige mens plant zich namelijk vele malen meer voort en gezien het toenemend aantal mengrelaties, zou blond haar (nu zo’n 5% van de bevolking) kunnen verdwijnen.
Nadeel
Een nadeel van de ontwikkeling van de mens is dat menig onderzoeker aangeeft dat “de sterkste” als vanzelf kiezen, niet meer zo voor de hand ligt. Door middel van plastische chirurgie valt dit “voordeel” deels of geheel weg en zullen de nakomelingen niet uit de beste genenpoules komen.
Er is meer…
Waar de evolutietheorie niet op doorgaat, omdat het wetenschappelijk niet is vast te stellen, is de mens die – volgens verschillende spirituele geesten – terugkeert en zich op deze manier als het ware evolueert (als je dit zo kunt noemen). Als je uitgeleerd bent en richting “verlichting” gaat, dan is de vraag “wat komt daarna”. Een vraag die zelfs voor bekende spirituele geesten nog met een groot vraagteken geplaatst wordt en die menig filosoof bezighoudt.
Tot slot
Waar je ook voor staat c.q. geloof in hebt, het neemt niet weg dat de mens evolueert en de kans is groot dat slechts tijd zal antwoorden zal geven.