Alles over vlaggen

We vlaggen bijna allemaal wel met Koningsdag of 4 en 5 mei. Maar kennen we wel echt de protocollen? Weet je hoe je een vlag juist opvouwt? Of hoe laat je een vlag hoort te strijken? Het gebruik van een vlag is vaak voor speciale gelegenheden of droevige gebeurtenissen. Je wilt natuurlijk niet op 4 mei een veteraan beledigen door de vlag verkeerd te gebruiken. Daarom alles wat je moet weten over vlaggen op een rijtje.

De Nederlandse vlag

Hoe de Nederlandse vlag precies is ontstaan weet men niet zeker. Wat men weet is dat de vlag die wij nu kennen al gebruikt werd in de 16e eeuw. Echter werd de prinsenvlag (oranje wit blauw) ook veel gebruikt. De kleur oranje vanwege Willem van Oranje. Uiteindelijk is besloten om de prinsenvlag te verbieden en het rood wit blauw wat we nu kennen in te voeren in ongeveer 1653. Waarom de prinsenvlag verboden werd is ook niet duidelijk. Wellicht was het de onrust die de orangisten destijds veroorzaakten andere zeggen dat de dood van Willem II van Oranje de oorzaak was.

Sommige zijn nog steeds van mening dat de echte Nederlandse vlag oranje wit blauw is. Om de prinsenvlag niet helemaal te vergeten hebben we de oranje wimpel. Die toont de verbondenheid van de vlag aan ons koningshuis. De wimpel is dus niet enkel een versiering maar is dus sterk verbonden aan de prinsenvlag. De Nederlandse vlag heeft geen vaste maat. Over het algemeen wordt de regel 2 hoogte 3 breedte toegepast (2:3). De kleuren zijn echter wel vastgesteld namelijk: helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw.

Vlag hijsen en strijken

Het hijsen van de vlag doe je wanneer de zon is opgekomen. Dus niet de dag ervoor! Bij het hijsen zorg je dat de vlag de grond niet aanraakt. Versieringen of dergelijke horen ook niet thuis op een vlag. (Dus ook geen schooltassen) Als je 2 vlaggen hijst hoor je de Nederlandse vlag aan de linkerkant te hijsen. Als je drie vlaggen hijst hoort de Nederlandse vlag in het midden. Het strijken van de vlag doe je voordat de zon is ondergegaan. Als zonsondergang onduidelijk is voor mensen geldt de regel: "Als je de kleuren rood en blauw niet meer kan onderscheiden dient de vlag gestreken te worden". Ook het strijken doe je zonder dat de vlag de grond raakt.

Oranje wimpel

De oranje wimpel is direct verbonden aan ons koningshuis. Ons hele koningshuis heet namelijk met de achternaam van Oranje. Hoe zij aan die achternaam kwamen is wel bekend. Toen in 1544 René Chalon, prins van het prinsdom Orange, stierf. Liet hij zijn prinsdom na aan zijn neef Willem van Nassau. Vanaf dat moment hete Willem van Nassau dus Prins Willem van Oranje-Nassau en werd daarmee de stamvader van ons koningshuis. De oranje wimpel is in het leven geroepen om de prinsenvlag te vervangen maar niet te vergeten. Vandaag de dag wordt de oranje wimpel alleen gebruikt bij verjaardagen van ons koningshuis en op Koningsdag.

Halfstok vlaggen

Halfstok vlaggen doen we bij dodenherdenking op 4 mei. De minister president kan ook het volk vragen de vlag halfstok te hangen als daar aanleiding voor is. Halfstok vlaggen gaat als volgt. Eerst wordt de vlag vol gehesen om hem vervolgens langzaam tot het midden te strijken. Bij het strijken gebeurt hetzelfde. Eerst hijst men de vlag nogmaals volledig om hem vervolgens volledig te strijken. Op 4 mei begint men met vlaggen om 18:00 tot ongeveer 21:10 (zonsondergang).

Vlag vouwen

Het vouwen van de Nederlandse vlag gaat als volgt. Je pakt de vlag tussen de rode en de witte lanen vast aan beide uiteinde. Vervolgens pak je de hoeken van de blauwe laan erbij en krijg je een soort Z-vorm (zij aanzicht). vervolgens sla je hem tweemaal dubbel. Als het goed is heb je nu blauw aan de bovenkant. Zo dien je de vlag op te bergen.

Datums om te vlaggen

31 januariVerjaardag van prinses Beatrix - beperkt met oranje wimpel.
27 aprilVerjaardag van koning Willem-Alexander - Koningsdag - beperkt met oranje wimpel.
4 meiNationale Dodenherdenking - uitgebreid, halfstok van 18:00 tot zonsondergang.
5 meiNationale Bevrijdingsdag - uitgebreid
17 meiVerjaardag van koningin Máxima - beperkt met oranje wimpel
Laatste zaterdag van juniNederlandse Veteranendag - uitgebreid
15 augustusFormeel einde van de Tweede Wereldoorlog - Uitgebreid
3e dinsdag in septemberOpening van de Staten-Generaal - uitgebreid, alleen in Den Haag
7 decemberverjaardag van prinses Amalia - beperkt met oranje wimpel
15 decemberKoninkrijksdag - beperkt
Bij uitgebreid vlaggen wordt de vlag uitgestoken op alle rijksgebouwen. Bij beperkt vlaggen alleen op hoofdgebouwen van ministeries, alle twee de Kamers van de Staten-Generaal, Raad van State, het Kabinet van HM de Koningin en de Hoge Raad.
© 2014 - 2024 Jeroenvangamere, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlandse vlaginstructiesNederlandse vlaginstructiesIndien je de vlag van Nederland wilt gebruiken moet u voldoen aan vlaginstructies welke geldt voor rijk, provincie en ge…
Regels van het vlaggen op 4 en 5 meiRegels van het vlaggen op 4 en 5 meiWanneer mag ik de Nederlandse vlag uithangen, en wat is de vlaginstructie (het vlagprotocol) op Dodenherdenking 4 mei en…
Vlag van AlbaniëVlag van AlbaniëEen dubbelkoppige adelaar. Een rood vlak. Dit is waaruit de vlag van Albanië bestaat. Het is een vlag die je niet zo vaa…
De Nederlandse vlagDe Nederlandse vlagToen in 1579 de onafhankelijkheid werd uitgeroepen werd de driekleurige vlag de officiële Nederlandse vlag. In een paar…

Evolueert de mens nog?Evolueert de mens nog?Je zou haast denken dat het niet zo is, maar de mens evolueert nog steeds. Waarbij we ons nu niet voor kunnen stellen wa…
Het Verscholen Dorp bij VierhoutenHet Verscholen Dorp bij VierhoutenLangs een van de prachtige fietspaden rond het Veluwse dorp Vierhouten ligt in het dichte struikgewas een herinnering aa…
Bronnen en referenties
  • http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wanneer-kan-ik-de-vlag-uithangen-en-wat-is-de-vlaginstructie.html
  • http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1223749/2008/04/29/Met-vlag-en-wimpel-maar-wanneer-en-hoe.dhtml
  • http://www.vlaggen.nl/vlaggen/vlaggenprotocol.html
  • http://www.staphorst.nl/internet/handig-om-te-weten_3817/item/vlaggen-wanneer-en-hoeo_17082.html
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_protocol
  • http://www.vlaginstructies.nl/
  • http://www.vlaggen.nl/vlaggen/vlaggenprotocol.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Nederland
Jeroenvangamere (31 artikelen)
Gepubliceerd: 05-05-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.