Waarom is opstaan zo moeilijk?

De wekker gaat.. nog even uitstellen. Na vijf minuten druk je nog eens die vervelende wekker uit. Waarom was je nou ook alweer zo laat gaan slapen? Waarom kom je er nou niet uit? Waarom is opstaan zo moeilijk voor veel mensen?

Die eeuwige strijd met de wekker

Waarom komt het zo vaak voor dat we ‘s ochtends zoveel moeite hebben met opstaan? Voor de meeste mensen is dit iedere ochtend weer een strijd. Die vervelende wekker weer even uitdrukken en voor je het weet is die tijd ineens voorbij gevlogen en kom je misschien wel te laat op je werk! Dat betekent haasten, stressen, niet eten en niet rustig opstaan. Hoe kan dit toch? Waarom is het zo moeilijk om wakker te worden en waardoor komt dit?

Waarom kan ik niet opstaan?

Vaak wordt het veroorzaakt door je slaapritme die niet goed is. Dit kan komen omdat je soms vroeg en soms laat naar bed gaat of omdat je televisie kijkt voordat je gaat slapen, maar ook als je gaat sporten voor het slapen gaan. Door het laat naar bed gaan verschuift ons waakritme naar de nacht.

Naast je ritme speelt melatonine ook een erg belangrijke rol. Melatonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat wij moe worden en goed kunnen slapen. De aanmaak wordt beïnvloed door licht: als het bijvoorbeeld donker wordt, maakt ons lichaam melatonine aan om ons voor te bereiden te gaan slapen. Licht onderdrukt de aanmaak van melatonine.

Wat doet slaaptekort?

Als je twee uur eerder dan normaal moet opstaan maar je gaat wel op dezelfde tijd naar bed, dan kom je slaap tekort. Je hebt ongeveer acht uur slaap nodig, maar toch verschilt dit weer per persoon. Door slaaptekort ben je niet uitgerust omdat je 'batterij' niet goed is opgeladen. Ook is je melatonine gehalte nog hoog doordat je slaapritme verschoven is. Normaal stopt de aanmaak van melatonine vanzelf, maar omdat je het ritme hebt verschoven ben je in de ochtend nog in slaapstand.

Slaapverstoorders

Een vervelende slaapverstoorder is een overactieve geest. Een drukke dag kan veel met je doen, het leidt tot een hogere hersenactiviteit. Je moet je hersenactiviteit afremmen en dit kan door verschillende dingen namelijk:
  • Voer geen moeilijke telefoongesprekken meer voor het slapen
  • Neem een bad voordat je gaat slapen, maar niet langer dan twintig minuten
  • Maak een avondwandeling
  • Schrijf je zorgen op of bespreek ze met iemand
  • Ga alleen naar bed als je je slaperig voelt
Een andere slaapverstoorder is een snurkende bedgenoot. Het geluid van iemand die snurkt schijnt 80 decibel te kunnen overschrijden! Zelfs als je al slaapt kun je van dit geluid wakker worden. Wat je kunt doen is je partner vragen op zijn zij te slapen, niet teveel alcohol te drinken, te roken of te tafelen, dit bevordert namelijk het snurken.

Wat doe ik er aan?

Avond

Televisie kijken of met je telefoon spelen is af te raden tot laat in de avond. Je kijkt namelijk in fel licht en dat ontregelt de melatonine aanmaak. Het beste kan je een uur voor het slapen gaan al het licht dimmen en daarnaast kan een boek lezen je helpen ontspannen. Doorbreek daarnaast ook je avondritueel, en ga elke avond rond dezelfde tijd je bed in. Wat je ook kunt doen is melatonine pilletjes nemen, deze zijn gewoon te koop bij de drogist en werken prima. En als laatste tip: ga voor je gaat slapen lekker in bad.

Ochtend

Kom in de ochtend direct je bed uit, snooze niet en sta op ongeveer hetzelfde tijdstip op elke ochtend. Als je werkt is dit logisch maar als je veel vrij bent kan dit soms lastig zijn, je mag immers zelf weten wanneer je naar bed gaat of opstaat. Toch is het wel van belang dat je ongeveer op dezelfde tijdstippen opstaat.

Daarnaast heeft vroeg opstaan ook voordelen:
  • Je hebt meer tijd voor jezelf
  • Je kan rustig ontbijten
  • Ook heb je meer tijd voor je gezin (als dit van toepassing is)
  • Je functioneert beter en bent productiever
© 2014 - 2024 Ince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen een ochtendhumeurWat te doen tegen een ochtendhumeurUit onderzoek blijkt dat vrouwen meer last hebben van een ochtendhumeur dan mannen. Een ochtendhumeur krijgt men als men…
Ochtendhumeur vermijden: tipsOchtendhumeur vermijden: tipsDe morgenstond heeft niet altijd goud in de mond. Heb jij of je partner ook last van een ochtendhumeur? Dan weet je wel…
Iedere ochtend een slecht humeur: ochtendhumeurIedere ochtend een slecht humeur: ochtendhumeurOngeveer 15 % van de mensen heeft er last van, een slecht humeur in de ochtend. Dit zijn de avondmensen. Wie iedere ocht…
Wat te doen aan ergernissen in de badkamer?Wat te doen aan ergernissen in de badkamer?Als je met elkaar samenleeft, kan het wel eens leiden tot ergernissen. Vooral op de badkamer kunnen er irritaties ontsta…

De geschiedenis van plaatsnamenPlaatsnamen zijn soms veelzeggend, maar kunnen ook een kleine mysterie hebben. Hoe komen ze aan die naam? De geschiedeni…
Windmolenpark boven AmelandWindmolenpark boven AmelandHet kabinet van de ministers Melanie Schultz van Haegen en Henk Kamp heeft plannen om op vijf plekken vlak voor de kust…
Bronnen en referenties
  • www.inslaap.nl
Ince (31 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.