Koopjes jagen: Wanneer begint de uitverkoop in Duitsland?

Koopjes jagen: Wanneer begint de uitverkoop in Duitsland? De economie en het gegeven dat de prijzen buiten de Nederlandse grenzen soms aantrekkelijker zijn dan in Nederland zelf, zorgen ervoor dat veel Nederlanders buiten de Nederlandse landsgrenzen inkopen willen doen. Mensen die van winkelen houden trekken er vaak op uit om het winkelen met een steden bezoek te combineren. Zo heeft Duitsland leuke steden die zeer geschikt zijn voor liefhebbers van shoppen. Behalve de sfeer, die deze steden uitademen, is ook de prijs in Duitsland aantrekkelijker dan in Nederland. Bijvoorbeeld van cosmetica, parfum, schoenen en babyartikelen. Dit zijn producten die men vaak in Duitsland voordelig koopt. Voor wie echt goedkoop wil winkelen in Duitsland, is het leuk om eens een dagje te gaan winkelen tijdens de uitverkoop in Duitsland. Bijvoorbeeld tijdens de zogenaamde 'Schlussverkauf'. Daarnaast is het voor koopjesjagers een aanrader om, tijdens een bezoek aan Duitsland, eens één of meerdere van de vele outlet centra die Duitsland rijk is te bezoeken.

Winkelen in Duitsland

Duitsland is vooral tijdens de uitverkoop een waar walhalla voor echte winkelliefhebbers. Een groot aantal producten wordt dan aangeboden voor sterk gereduceerde prijzen. Een goede reden dus om ook vanuit Nederland eens een dagje shoppen in Duitsland te plannen. Veel busmaatschappijen organiseren dagtochtjes naar de Duitse winkelsteden. Ook worden er reizen georganiseerd naar de winkelcentra die op zondag open zijn. Het winkelen op zondag is in Duitsland net even iets anders dan in Nederland.

Bekende Duitse winkelsteden

De meest bekende en zeer aantrekkelijke steden in Duitsland om te gaan shoppen zijn:
 • Berlijn;
 • Duisburg
 • Dusseldorf
 • Hamburg
 • Keulen;
 • Munster;
 • Nordhorn;
 • Oberhausen;
 • Osnabrück.

Wanneer is de uitverkoop in Duitsland?

Net als in België zijn er, omtrent de uitverkoop, ook in Duitsland bij de wet vastgestelde regels. Alle winkels mogen gedurende twee vastgestelde perioden in een kalenderjaar uitverkoop houden. Het gaat hier om de 'Winterschlussverkauf', en de 'Sommerschlusselverkauf'. Beide uitverkoopperioden duren ongeveer twee weken. De 'Winterschlussverkauf' begint in de laatste week van januari. Tijdens deze schlussverkauf worden er, tegen hoge kortingen, veel seizoensgebonden artikelen aangeboden. Deze kortingen kunnen in sommige situaties wel oplopen tot 75%. Tijdens de 'Winterschlussverkauf' gaat het dan bijvoorbeeld om herfst- en wintermode. Tijdens de 'Sommerschlusselverkauf', die in de laatste week van juli begint, kan men dan vooral genieten van forse kortingen op voorjaars- en zomermode.

Extra acties

Naast de bij de wet vastgestelde uitverkoopperioden mogen winkeliers in Duitsland er ook voor kiezen om extra kortingacties te gebruiken. Tijdens deze kortingacties moeten de kortingen wel beduidend lager liggen dan tijdens de 'Sommerschlusselverkauf' en 'Winterschlussverkauf'.

Koopjesjagen

In Nederland en België houden veel vrouwen van koopjesjagen. Toch zijn de Duitsers hier nog beter in. Veel Duitse vrouwen zijn van nature geneigd om te sparen. Vooral ten tijde van de economische crisis geven Duitse vrouwen relatief weinig geld uit aan:
 • kleding,
 • schoenen,
 • luxe artikelen.

Duitse vrouwen lijken dus ware specialisten in het goed om gaan met geld. Deze gave zouden de Duitse vrouwen al vanaf de Middeleeuwen bezitten. De mannen kozen een vrouw op basis van hun:
 • capaciteiten;
 • Wens om gezonde erfgenamen ter wereld te brengen;
 • talent om het budget te beheren.

Veel of weinig restanten

Doordat veel Duitsers wachten met aanschaf van nieuwe artikelen tot de uitverkoop, beschikken veel winkels tijdens de uitverkoop nog over een vrij grote collectie aan artikelen. Veel minder dan in Nederland gaat het in Duitsland dus niet om restanten die in Nederland vaak alleen maar verkrijgbaar zijn in de minder gangbare maten.

Factory Outlet Center in Ochtrup

Koopjes jagers voelen zich als een vis in het water in het Factory Outlet Center in Ochtrup. Op een oppervlakte van 17.000 m2 kunnen koopjesjagers heel voordelig hun inkopen doen. Soms ligt de prijs van sommige (merk)artikelen wel tot 70% lager dan elders. Dit overdekte winkelcentrum zorgt ervoor dat er geen paraplu nodig is en er altijd voldoende mogelijkheden zijn. Zelfs aan de speelgelegenheden voor kinderen is gedacht en er is ook een hondenopvang. Het Factory Outlet Center heeft 65 winkels die ingebouwd zijn in oude monumentale panden van een textielfabriek. De winkels gaan om 10.00 uur open en sluiten om 19.00 uur en op vrijdag en zaterdag zelfs om 20.00 uur.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…
WK voetbal 19741974 is het jaar dat West-Duitsland de kans krijgt om het Wereld Kampioenschap voetbal te mogen organiseren. Dit jaar zi…
EK voetbal 1980Het EK van 1980 word georganiseerd door gastland Italië. Dit is de 2e keer dat Italië de eer heeft om het EK te mogen or…

Fukushima en de dreiging van een lekke kerncentraleFukushima en de dreiging van een lekke kerncentraleFukushima, de oververhitte kernreactor in Japan, stelt het land en de wereld sinds 11 maart 2011 voor een groot probleem…
In eigen kracht staanIn eigen kracht staanHet klinkt heel mooi, in eigen kracht staan, maar wat wordt hier eigenlijk mee bedoeld? Wanneer sta je als mens in je ei…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ArtsyBee, Pixabay
 • www.viva.nl
 • www.shopping.de
Reacties

Georg, 24-07-2019
Wanneer begint de uitverkoop in Duitsland?. Wij gaan ieder jaar 9 of 10 weekenden naar Essen en willen dit jaar naar een ander plek van Duitsland waar het winkelen ook zo leuk is en er net zoveel winkels zijn. Is Ochtrup ook zo leuk zijn er ook zoveel winkels?.

Dank u

George Reactie infoteur, 08-08-2019
Hallo George,

De echte uitverkoop is altijd rond kerst. In november heb je "Black Friday" en kun je veel koopjes scoren.

Ochtrup moet jezelf ervaren en hangt van je voorkeur af.

Succes

TekstSchrijverT

Kelly, 12-07-2019
Beste,

wanneer vallen de winterkoopjes in Trier 2019-2020?
Groetjes Reactie infoteur, 08-08-2019
Hallo Kelly,

In Duitsland duurt de solden (uitverkoop) ongeveer 2 weken. Hiervoor zijn geen vaste data.

Aan het einde van de maand januari en juli maak je de meeste kans op koopjes en op Black Friday.

Succes

TekstSchrijverT

Anneke, 11-10-2017
Wanneer is precies de Winterschlussverkauf in Munster, Duitsland? Januari 2018? Reactie infoteur, 02-11-2017
Hallo Anneke,

De jaarlijkse terugkerende wintersale heet in Duitsland ook wel de Winterschlussverkauf. Officieel duurt de wintersale twee weken. De Winterschlussverkauf start officieel met de uitverkoopperiode op maandag 29 januari 2018 en duurt officieel vanaf 29 januari twee weken. Deze twee weken is dus de officiële termijn van de wintersale. In de praktijk kom je in de hele maand januari al aanbiedingen tegen.In de twee officiële weken wil dat eigenlijk alleen maar zeggen dat in de officiële periode de meeste winkels meedoen en ook de aangeboden kortingen vaak het hoogste zijn. De wintersale is dus feitelijk de periode voor de officiële uitverkoop van maandag 29 januari tot en met zaterdag 10 februari 2018.

TekstSchrijvert

Robin, 06-01-2016
Beste,

Wanneer begint de uitverkoop in oberhausen (centro shopping center)? Reactie infoteur, 06-01-2016
Hallo Robin,

De vraag is niet eenvoudig te beantwoorden., maar officieel zijn er twee weken Winterschlussverkauf en de start is altijd op maandag. In 2016 is dat op maandag 25 januari.

TekstSchrijverT

Peter, 29-01-2014
Ik lees op verschillende sites andere periodes. Wat is nu de daadwerkelijke periode van de uitverkoop in 2014? Is dit nu de laatste week januari en de eerste week van februari? Reactie infoteur, 02-02-2014
Hallo Peter,

De informatie in het artikel klopt, maar ook in Duitsland zijn er uitzonderiongen mogelijk.

Als het gaat om een specifieke plaats geef dan even weer een reactie met de plaatsnaam.

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 02-11-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.