Grootmoeders tips: Zuigelingen en kleine kinderen

Grootmoeders tips: Zuigelingen en kleine kinderen Handige tips, weetjes, goede raad en kneepjes uit grootmoeders tijd.

Babyvoedsel in glazen potten

Als u thuis een verzameling hebt van kleine glazen potjes van de babyvoeding, moet u die niet weggooien. In de herfst kunt u hierin compote doen van allerlei vruchten. U hoeft de vruchten alleen maar op te koken, de potjes ermee te vullen en de deksel erop te schroeven. Op die manier hebt u altijd een kleine portie voor de kinderen bij de hand en de glazen potjes worden goed benut.

Babyzorg

Als uw baby een pijnlijke huid heeft door een moeilijke ontlasting of diarree, moet u de schoongemaakte pot even föhnen. Daardoor wordt hij goed droog. U zult merken dat de pijnlijke plekken na het insmeren met crème en met poeder snel genezen.

Baden, kleine kinderen

Kleine kinderen baden in het grote bad is vaak een probleem, omdat men voortdurend moet oppassen. Zet een plastic mand (met gaten) in de gevulde badkuip en zet daarin het kind. Het kind kan nu niet omvallen of uitglijden en zonder gevaar in het water spelen.

Belknop

Als uw kinderen de belknoppen niet uit elkaar kunnen houden (als u bijvoorbeeld in een flat of complex woont), kunt u uw knop met rode nagellak bestrijken. Dan bellen ze niet meer bij de buurvrouw aan.

Boetseerklei goed bewaren

Om te voorkomen dat klei hard wordt, moet u het in een glazen pot met schroefdeksel bewaren. Harde boetseerklei wordt met wat olie of vet weer zacht.

Duimzuigen

Duimzuigen is niet altijd ongevaarlijk: het kan leiden tot naar voren staande boventanden en tot vervorming van de duim. Geef het kind liever een speen.

Enkele kousen

Enkele kousen met verschillende kleuren hoeft u niet weg te gooien. Laat alle kousn in een pan of teil met helder water een half uur lang doorkoken. Alle kousen hebben krijgen dan weer dezelfde kleur.

Eten en drinken, niet liggend

Om te voorkomen dat kinderen zich verslikken, mogen ze niet in liggende houding eten of drinken.

Glazen, wegglijdende

Voor kleine kinderen is het vaak moeilijk een vol glas stevig in hun handjes te houden. Het glas glipt niet meer door hun handjes weg als u het met een paar elastiekjes omwikkelt.

Groentepuree, vruchtensuiker

Als uw kleine de dagelijkse groentepuree niet wilt eten, kunt u het volgende trucje toepassen: Doe twee tot drie theelepeltjes vruchtensuiker in de groentepuree. U zult zien dat de groente tot het laatste lepeltje naar binnen gaat.

Handdoekenhanger

U hoeft zich niet meer te ergeren over kapotte lusjes aan handdoeken. Naai in plaats van vaste lusjes een elastiek aan: dit is zelfs voor veelvuldig gebruik bestand.

Heesheid

Als uw jongens door het vele ravotten en schreeuwen hees zijn geworden, geef ze dan eens goed gezoete, gebakken appels.

Herkenningstekens

Ondanks alle voorzorgen verdwalen kleine kinderen steeds weer in warenhuizen, op de kermis of in de dierentuin. Het is vaak moeilijk om ze terug te vinden, vooral als ze nog niet kunnen praten. Een ‘herkenningsteken’, bijvoorbeeld een kettinkje, armband of hangertje met naam en adres erin gegraveerd, maakt het een stuk makkelijker elkaar weer terug te vinden. Het adres kunt u ook in de kleding vermelden, op het merkje.

Kinderbedje

Het laken in een kinderbedje glijdt vaak weg door het ronddraaien van het kind. U kunt dit voorkomen door in plaats van lakens een overtrek over de matras te naaien. Meet de lengte, hoogte en breedte van de matras. Aan de smalle kant wordt het overtrek met een paar bandjes gesloten.

Kinderbroeken

Kinderbroeken moet u altijd te groot kopen. Als u een te lange broek naar buiten omslaat, hebt u bij het langer maken geen last van een versleten of rafelige zoom.

Kinderkamers, licht

Het licht in de kinderkamer is niet prettig voor de kleintjes. U kunt een lampion om de lamp hangen: het staat vrolijk en het geeft een rustig, gedempt licht. Heeft u volle lichtsterkte nodig, dan is de lampion er makkelijk afgehaald.

Kinderkamers, opgeruimd

Het is niet mogelijk de kinderkamer altijd netjes en opgeruimd te hebben. Toch moet de kamer zo nu en dan wel eens netjes opgeruimd worden en dan weet men in het algemeen niet waar het speelgoed naar toe moet. Zet een speelgoedkist in de kamer of maak een grote zak waar alles in opgeborgen kan worden.

Kinderkamers, beveiliging

Kinderen mogen zonder toezicht van hun ouders de ramen niet openen. Dit kan voorkomen worden door het raam met een dwarsstang, die met een slot is afgesloten, te beveiligen. Ook kunnen ongelukken worden voorkomen door een raamknop te gebruiken die er kan worden afgehaald.

Kinderkrukjes

Uit ronde waspoederdozen kunt u leuke kinderkrukjes maken. De tonnetjes worden beplakt met restjes behang of kleurige folie. Vooral bij kinderfeestjes zijn dergelijke krukjes altijd welkom.

Kinderpyjama

Pyjama’s die te kort zijn geworden, kunnen nog een tijdje gedragen worden, als u de mouwen en broekspijpen met een brede éénkleurige strook verlengt.

Kinderwas

Als de huid van de baby geïrriteerd is, moet u de babywas niet bleken of met blauwsel behandelen.

Kleding, kale

Als uw kinderen een rugtas dragen naar school, worden de kleren op de rug snel kaal. Dit is te voorkomen door de achterkant van de tas van zijde te voorzien.

Laxeermiddelen

Perzikbloesem staat bekend als een mild laxeermiddel voor kleine kinderen. U mengt de bloesem door het eten of de sla, of maakt er een siroop van.

Leren, gladde, zolen

Gladde leren zolen zijn vaak de oorzaak van het uitglijden en vallen van kleine kinderen. Maak de zolen ruw met schuurpapier en bestrijk ze met vloeibaar rubber. Zo glijdt u kind niet meer zo snel uit.

Logeerbed voor kinderen

Als kinderen de neiging hebben uit een vreemd bed te vallen, schuift u een groot hoofdkussen onder de matras aan de voorkant. Het kind kan dan hoogstens naar de muur toe rollen.

Luierbroekjes

Luierbroekjes blijven veel langer zacht en gaan dan twee keer zo lang mee, als u ze na het koken uitsluitend met heet en niet met koud water spoelt.

Maagklachten

Kleine kinderen geeft men eenmaal per week een licht melkgerecht met wat fruit. Daardoor voorkomt men maagklachten en het bevordert een goede spijsvertering.

Melk

Veel kinderen willen na een bepaalde tijd geen melk meer drinken. Als ze de belangrijkste voedingsstoffen van melk in een andere vorm binnen krijgen, is dat helemaal niet erg. Probeer het eens met kwark en vruchten, met karnemelk of yoghurt. Ook cacao of oplosbare chocoladepoeder met melk of vruchtensap met melk kunnen een lekkere afwisseling zijn.

Mouwen

Als de mouwen van gebreide truien of vesten van uw schoolgaande kinderen beginnen te slijten, kunt u de dunnen plekken met een breisteek versterken.

Muggenbeten

Vooral in de warme periode van het jaar zijn muggen een echte plaag. Kleine kinderen moeten elke dag met een zalf tegen muggen worden beschermd. Eucalyptus- en kruidnagelolie helpt goed tegen muggen. Bovendien zijn deze middelen voor zuigelingen onschadelijk en irriteert het de huid niet.

Nachtelijke maaltijd

Zuigelingen moeten ’s nachts of ’s morgens heel vroeg hun flesje hebben. Om uw nachtrust niet te veel te verstoren, is het volgende aan te raden: Maak het flesje de vorige avond klaar en giet de melk kokend in een thermosfles. In de loop van de nacht koelt het vloeibare voedsel zover af, dat het op het gewenste tijdstip goed van temperatuur is.

Nagelbijten

Wist u dat nagelbijten op een onjuiste voeding berust? Vaak kan men er een eind aan maken door veel tomaten eten te geven.

Papieren zakdoekjes

De tijd van verkoudheden is voor een gezin een echte plaag. Maak het gemakkelijk: Hang in een hoek van de kinderkamer een rol zacht toiletpapier op. Als u er dan ook nog een plastic emmer bij neerzet, kan iedereen zich snel en makkelijk bedienen.

’Schilderijtjes’

Op een gegeven moment maken kinderen enorm veel schilderijtjes en wordt het lastig om het grote aantal op te hangen. Vastplakken is niet ideaal en punaises is ook geen oplossing. Met magneetknopjes kunt u de tekeningen gemakkelijk op een metalen rand hangen, en zonder moeite ze eraf halen.

Schoenen kopen

Het is lastig om nieuwe schoenen te kopen voor kleine kinderen. Ze kunnen niet zeggen of de schoenen passen, te klein zijn, knellen. Maak daarom voor het schoenen kopen een kartonnen patroon van de voeten. Met een potlood trekt u de omtrek van de op het karton geplaatste voeten en knipt dit uit. Kleine schoenen kunnen schadelijk voor kinderen zijn!

Schoenenkastje

Van een bierkrat kunt u een uitstekend schoenenkastje maken voor de kinderen. In de vakjes kunnen de schoenen netjes worden bewaard, voor grotere schoenen haalt men, waar nodig, de onderverdeling eruit. Als u de rand afzaagt en aan de muur hang, ziet het er ook nog leuk uit.

Schoenenneuzen

Jongens hebben vaak afgetrapte neuzen aan hun schoenen, met zwarte plekken. Als niks meer helpt, kunt u deze plekken met fijn schuurpapier bewerken en daarna dik met schoencrème insmeren. Als u na een half uur de schoenen uitwrijft, glimmen ze weer.

Schoolboeken

Losse bladzijdes in de schoolboeken kunt u gemakkelijk weer in het boek vastplakken. Neem een papierstrook die even lang is als het boek en ongeveer 2 centimeter breed, en vouw deze in het midden om. Plak aan de ene kant het losse blad vast en de andere kant plakt u in het boek.

Slabbetjes

Het is makkelijk om een slabbetje om te knopen, als u in plaats van twee bandjes een stukje elastiek aannaait. Uw kind kan het slabbetje dan ook alleen omdoen.

Sokken en kousen

Kindersokjes en kniekousjes met uitgerekte elastiek, kunt u verstevigen door er een smal zoompje in te naaien en daar een elastiek doorheen te halen.

Speelgoed, afwasbaar

Houten en metalen speelgoed kunt u goed schoonmaken als u het met een kleurloze lak beschildert.

Speelgoed nieuw

Als uw kinderen veel speelgoed hebben, ruim ongeveer de helft dan een tijdje op. Uw kinderen zullen enorm blij zijn als ze het ‘nieuwe’ speelgoed tegen het oude mogen ruilen.

Spenen

U kunt de speen schoonmaken door het vochtig met water te maken en met keukenzout schoon te wrijven. Kook de speen om de zoveel tijd uit.

Spinazie

Vooral voor baby’s en kleine kinderen mag spinazie niet worden opgewarmd. Opgewarmde spinazie vormt nitriet, wat vergiftigingsverschijnselen opwekt!

Stoelgang, geen

Verstoppingen moeten niet onmiddellijk met laxeermiddelen worden genezen. Meestal is het al voldoende als u ’s morgens op de nuchtere maag wat rauw fruit geeft. Een glas sinaasappelsap vóór het ontbijt bevordert eveneens de spijsvertering.

Stoelgang, witte

Witte stoelgang bij zuigelingen is een teken van gebrek aan koolhydraten en van een eenzijdig melkdieet.

Stoffen wantjes

Zuigelingen krabben zichzelf vaak, waardoor er wondjes ontstaan. Doe ze stoffen wantjes aan, zo leren ze het snel af.

Tijdverdrijf

Maak een mak met plaatjes, reclamefolders, kaarten, lege blaadjes, zilverpapier enzovoorts. Berg het op en haal het tevoorschijn als het regent. Zo hebben de kinderen altijd iets om te kleuren, knippen of na te tekenen.

Truien

Breidt u zelf truitjes voor de kinderen, breidt ze dan zo dat ze aan beide kanten gedragen kunnen worden. Brei de voor- en achterkant en de halsuitsnijding even groot. Het truitje kan dan aan twee kanten gedragen worden, waardoor ze minder snel slijten.

Verrassingskalender kerstmis

De laatste 24 dagen voor kerstmis zijn voor kinderen enorm spannend. Wat ligt er onder de kerstboom? Doe de kleintjes al dagen van tevoren een plezier met een verrassingskalender. Aan linten van verschillende lengte hangt u 1 tot 24 genummerde luciferdoosjes, sigarettendoosjes of kleine pakjes met snoepjes, autootjes, figuurtjes enzovoort. De pakjes worden 5 centimeter van elkaar aan de muur gehangen of u maakt ze aan een lint vast.

Vruchten uitpersen

Heeft u geen vruchtenpers, kunt u voor het uitpersen van bessen ook Diolen-gordijnstof gebruiken. De bessen kunt u hierin goed uitdrukken, zonder dat de bundel smerig wordt of verstopt raakt. Restjes kunt u gemakkelijk wegspoelen.

Wollen handschoenen

In de winter hebben kinderen niets aan wollen handschoenen die tijdens het spelen in de sneeuw nat worden. Leg de handschoenen een paar uur in burowwater: Zonder te spoelen laten drogen en de handschoenen zijn waterdicht.

Zeepbellen – Bellen blazen

Bellen blazen doen kinderen graag. Stop in een glas water wat afwasmiddel en met een rietje kunnen ze bellen blazen. Als u er ook nog wat glycerine bij doet, schitteren de bellen in alle kleuren.

Ziektes

In de eerste jaren van het kind zijn ze vaak ziek. Het wordt bijna routine de dokter te roepen. Voordat u de dokter belt, noteert u de belangrijkste symptomen en verschijnselen, die voor de arts belangrijk zijn. Kijk of het kind koorts heeft en schrijf vragen op die u de arts wilt stellen.
© 2007 - 2023 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsHet aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsDat groente gezond is weten we allemaal, dat we er 200 gram per dag van moeten eten ook, maar gebeurt dat ook daadwerkel…
De Rapley methode bij baby’s, wat houdt dit in?De Rapley methode, ofwel baby-led weaning, is een term die bedacht is door onderzoekster Gill Rapley. Bij deze methode k…
Afvallen met Rauw VoedselAfvallen met Rauw VoedselAfvallen met rauw voedsel is een zeer gezonde manier om gewicht te verliezen. De enzymen in rauw voedsel zullen meer vet…

Kinderarbeid, het gaat maar door!Kinderarbeid is nog steeds een groot probleem. Een groot probleem dat zeer moeilijk te bestrijden is. Talloze acties heb…
Het 'wow' effect: Tips voor uw uitstralingSommige vrouwen hebben het gewoon. Zij zijn van top tot teen sexy. Met deze tips bent u, ook in de winter, onweerstaanba…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.