Een rustige, gezellige en ontspannen sinterklaastijd
Tegenwoordig is het steeds moeilijker om op een rustige en ontspannen manier Sinterklaas te vieren. Al voordat Sinterklaas in het land is wordt op televisie de spanning flink opgevoerd en in de winkels zijn al vanaf september pepernoten en taaitaaipoppen te koop. Als Sinterklaas eenmaal in ons land is lijkt er helemaal geen houden meer aan. In alle supermarkten zijn sinterklaasliedjes te horen. Scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven zijn versierd met sinterklaasspullen en als je niet oppast, raakt je kind door alle Sinterklaas(vieringen) en zwarte pieten behoorlijk over zijn/haar toeren. Hoe zorg je er voor dat je in deze drukke maar ook gezellige tijd vooral met zijn allen kan genieten van rustige, gezellige en ontspannen sinterklaastijd?
Genieten van een rustige, gezellige en ontspannen sinterklaastijd
Iedereen wil genieten van de sinterklaasperiode, maar helaas heb je niet alles zelf in de hand. Het éne kind is nu eenmaal veel gevoeliger voor prikkels dan het andere. Maak daarom keuzes in wat je wel en niet wilt. Stel je in op drukte en de spanningen die Sinterklaas voor jonge kinderen met zich meebrengt. Ze zijn vaker moe of boos en hebben soms een terugval qua zindelijkheid en plassen ineens weer ’s nacht in bed. Ook jij hoeft niet perfect te zijn. Als pepernoten bakken niet bij je past kan je ze ook gewoon kopen. Ga na wat je leuk lijkt en wat kan en vergeet vooral niet te genieten.
Sint Maarten is vlak voor de aankomst van Sinterklaas
In sommige delen van het land wordt op 11 november Sint Maarten gevierd. Zeker jonge kinderen of kinderen die voor het eerst meedoen zijn hiervan helemaal onder de indruk. Het is ook geweldig. Met een (zelfgemaakte) lampion langs de deuren, een liedje zingen en iets lekkers krijgen. Dat is toch wel heel speciaal. Probeer hiervan de dagen tot Sinterklaas arriveert nog van na te genieten.
Het sinterklaasjournaal
Meestal een week voordat Sinterklaas daadwerkelijk arriveert met de stoomboot, alle pieten en zijn paard begint het sinterklaasjournaal. Hierin is te zien dat Sinterklaas onderweg is en natuurlijk gaat er iets mis. Wij ouders weten dat er niets aan de hand is, Sinterklaas komt altijd aan in ons land. Kinderen die nog geloven dat de beste man echt bestaat weten dit niet en kunnen soms niet slapen van de spanning die dit geeft. Kijk niet naar (de reis van Sinterklaas in het) sinterklaasjournaal of vertel dat er elk jaar een spannend verhaal wordt verzonnen waardoor alle kinderen (en juffen en meesters) elke keer weer denken dat het niet doorgaat, maar Sinterklaas komt altijd. Bespreek samen wat er allemaal al bedacht /verzonnen is en hoe spannend iedereen dat vond en hoe het elke keer weer goed kwam.
Als Sinterklaas er eenmaal is, begint een nieuw spannend verhaal. Bedenk daarom goed van tevoren of jij wel wilt dat je kind het sinterklaasjournaal ziet. Kinderen die nog niet op de basisschool zitten zijn er helemaal nog niet met het sinterklaasjournaal bezig. En ook op de kleuterschool kijkt lang niet iedereen. Weliswaar doen scholen vaak mee (al dan niet met speciale sinterklaasjournaallespakketten die al vanaf groep 1 te bestellen zijn), maar je kunt heel goed aan je kind uitleggen dat jullie daar niet naar kijken, maar naar bijvoorbeeld een leuke sinterklaasfilm. Overleg met de BSO als je kind daarheen gaat, want sommigen laten de kinderen die er op het tijdstip van uitzending nog zijn automatisch kijken.
De intocht van Sinterklaas
Vanaf een jaar of drie is het ontzettend leuk om naar de intocht van Sinterklaas te gaan kijken. Kies als het mogelijk is voor een intocht in een wat kleinere gemeente. Er is dan meer kans dat je kind het echt goed ziet. Een dergelijke intocht met het wachten in de kou, een boot met Sinterklaas en een heleboel Pieten is een enorme belevenis. Soms krijgen kinderen ook pepernoten en een hand van Sinterklaas en/of Zwarte Piet en het duurt al snel 1 tot 1,5 uur. Vraag je af of een eventueel bezoek daarna naar het winkelcentrum nog toegevoegde waarde heeft. Je kind heeft gezien dat Sinterklaas er is met alle Pieten en vind dit waarschijnlijk al fantastisch. De intocht op televisie gaat altijd gepaard met een spannend verhaal. Als je dit met je kind gaat zien vertel dit ook van tevoren als ze nog in Sinterklaas geloven. Net als bij het sinterklaasjournaal is het leuk om samen te ontdekken wat er dit keer is bedacht en je af te vragen of het nog goed komt. En jaaahh het komt altijd goed. Neem de uitzending eventueel op en kijk hem in de hele sinterklaasperiode meerdere keren.
Sinterklaasfilms
In de sinterklaasperiode zijn er altijd veel films te huur (bibliotheek) of te koop. Kijk de film eerst zelf alleen en bedenk dan of deze film geschikt is voor je kinderen (zie ook het artikel over Kijkwijzer en (jonge) kinderen). Een fantastische film is: ‘Het paard van Sinterklaas’. Deze film (die voor hele jonge kinderen wel erg lang duurt) is voor alle leeftijden, maar zit er wel bij want er gaat een pony dood en dat is heel verdrietig. Het mooie van deze film is dat hij een heleboel lagen heeft. Want hoe is het als je uit een ander land komt (China in dit geval) en de taal niet spreekt en je ouders nog nooit van Sinterklaas gehoord hebben. En hoe voelt het als anderen je uitlachen omdat je iets niet begrijpt. Een mooie Sinterklaas film met iets extra’s.
Sinterklaas op school, de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf en/of bso
Sinterklaas vieren is een waar volksfeest en ongeveer heel Nederland doet mee of je wilt of niet. Winkels zijn versierd en liggen vol pepernoten, marsepein en andere lekkernijen. Overal klinken sinterklaasliedjes, er is geen ontsnappen aan. Op scholen volgen ze soms het hele sinterklaasjournaal scenario wat de spanning nog extra verhoogd. Ook peuterspeelzalen en kinderdagverblijven zijn vaak helemaal versierd, er worden sinterklaasliedjes gedraaid en gezongen, pepernoten gebakken, en alleen nog maar sinterklaasknutsels gemaakt. Vaak komt er ook een Sinterklaas op bezoek. Hoewel het aan de ene kant heel leuk en gezellig is, mag je als ouder ook aangeven dat jij ervoor kiest niet te komen met je kind omdat je het dezelfde dag al met de familie viert of omdat je het te druk vind.
Sinterklaasvieringen
Hoe veel en vaak wil jij dat je kind Sinterklaas viert? Op school wordt Sinterklaas standaard gevierd, maar vier je het ook thuis, en bij de familie (en dan eerst bij de ene opa/oma en dan bij de andere opa/oma) en op het bedrijf. Maak afhankelijk van je kind en diens leeftijd keuzes. Het is zo anders en zo’n ervaring, het is al snel veel. Vraag je af hoe leuk een bedrijfsviering voor je kindje van nog geen jaar is.
Schoen zetten
Het is handig je kinderen van te voren te laten weten of en hoe vaak zij hun schoen mogen zetten (stem eventueel met buren af). Een kaartje van Sinterklaas met hierop de dagen dat zij hun schoen mogen zetten geeft duidelijkheid wanneer zij er ook iets in kunnen verwachten. Ook belangrijk is het te bedenken waar je de schoen zet. Niets is enger dan ’s nachts een vreemde in je huis en dat geldt dus ook voor een zogenaamde Zwarte Piet. Zet de schoen eventueel achter de brievenbus en doe dan ook alleen cadeautjes in de schoen die door de brievenbus kunnen. Als je kind het nog steeds heel spannend vindt dan kan je ook vertellen dat mama of papa het allemaal regelt. Zij hebben contact gehad met Sinterklaas en het cadeautje al gehad en zij doen het er straks in (Sinterklaas heeft het immers heel druk en in alle schoenen cadeautjes doen dat lukt niet, dus er is hulp nodig van de papa’s en mama’s, dat snapt elk kind).
Moeilijke sinterklaasvragen
Wat gebeurt er als Sinterklaas dood gaat? Tja, het is zo leuk om Sinterklaas te vieren, dan wil vast iemand anders wel Sinterklaas worden, toch. Waarom krijgt Pietje grotere cadeaus? Wat je krijgt hangt af van je verder allemaal doet en krijgt in een jaar zoals op vakantie gaan, naar de dierentuin of pretpark, pas nog iets nieuws hebben gehad of Kerst vieren en Pasen. Kinderen hebben over het algemeen geen zicht op wat een ander precies allemaal doet, dus als je het één en ander opnoemt wat het allemaal doet of krijgt is het meestal goed. Eventueel kan je nog uitleggen dat Sinterklaas niet alle cadeautjes zelf kan betalen en dat het dus ook afhangt van hoeveel geld de papa’s en mama’s hebben en jullie hadden net een dure reparatie aan de auto en dus niet meer zoveel geld. Waar woont Sinterklaas precies? En kunnen wij hem opzoeken, we gaan toch naar Spanje deze zomer? Tja, niemand weet waar Sinterklaas precies woont. Er horen heel veel geheimpjes bij Sinterklaas vieren en dit is er één van.
Wat als je geen Sinterklaas viert?
Vaak heb je hier een goede reden voor. Je viert kerst, wegens geloof of geen geld. Als je dit rustig uitlegt en vertelt dat papa’s en mama’s ook een belangrijke rol spelen bij Sinterklaas vieren dan snappen kinderen dit vaak. Iedereen is ten slotte anders en er zijn dingen die heel veel andere kinderen wel doen, maar wij niet. En het is dan mooi om een voorbeeld te geven van iets speciaals wat jullie elke week doen en andere niet (naar de bibliotheek gaan, naar het bos, pannenkoeken eten et cetera).
Sinterklaasboeken
Er zijn een heleboel leuke sinterklaasboeken te koop en vergeet de bibliotheek niet, die in deze tijd vaak een aparte tafel/kast heeft met alleen maar sinterklaasboeken, sinterklaascd's en sinterklaasdvd's. Eén van de boeken waar je jarenlang plezier van kunt hebben is het prentenboek Sinterklaas van Charlotte Dematons (ook van o.a. de prentenboeken De gele ballon en Nederland). Heerlijk om met je kinderen doorheen te bladeren en je van alles af te vragen (waar is dat dan is Spanje, zijn er wel genoeg douches voor alle Pieten, waarom pakt die meneer stiekem een tas van iemand anders, zou dat een goede hulpsinterklaas zijn?).
Voed zelf op
Het kan heel verleidelijk zijn om in de Sinterklaasperiode de Sint erbij te halen om je kinderen in het gareel te houden. De vraag is of dit netjes is. Sinterklaas is in principe een goede man die van alle kinderen houdt, ook als ze een keer ondeugend zijn. Het brengt bij kinderen heel veel spanning met zich mee als zij gaan twijfelen of zij wel een cadeautje krijgen of nog erger weg, worden gehaald bij hun ouders en in de zak naar Spanje gaan. Voed daarom zelf op, straks kan je Sinterklaas ook niet inzetten en geef kinderen de illusie van een Sinterklaas voor wie ieder kind helemaal goed is zoals het is.
Geheimpjes die bij Sinterklaas horen
Jonge kinderen geloven alles, een beetje relativering kan ook helemaal geen kwaad. Je hoeft niet ten koste van alles te beweren dat dit de echte Sinterklaas is en die andere een hulp sint (kinderen vinden het helemaal niet gek als je een keer niet kan kiezen en het niet weet), dat een paard inderdaad op het dak kan lopen et cetera. Het is juist leuk om samen te bedenken of iets echt zo is. Je hoeft ook helemaal niets te verklappen. Bij Sinterklaas vieren horen nu eenmaal heel veel geheimpjes.
5 december
Om te voorkomen dat je kinderen binnen vijf minuten al hun pakjes hebben uitgepakt en niet eens goed hebben gezien wat ze hebben gekregen is een sinterklaasspel een goed idee. Er zijn een heleboel varianten. Wij spelen elk jaar het Sinterklaas surprisespel. Het vergt wel wat voorbereiding, maar dit is het zeker waard. Jonge kinderen (maar ook grotere en volwassenen) zijn hier heel enthousiast over. Het verandert Sinterklaasavond niet in pakjesavond, maar in een spelletjesavond met pakjes. Kleine opdrachtjes zoals (melige)liedjes zingen, pepernoten gooien in een schoen zorgen ervoor dat er eerst een opdracht moet worden vervuld voor er weer pakjes opengaan. Ook hier geldt dat het voor jonge kinderen al snel veel is en dat eigenlijk maximaal het aantal spelrondes aankunnen als hoe oud zij zijn. Willen veel mensen iets geven, pak dan het één en ander samen in of koop gezamenlijk iets groters. Wat het ook heel leuk maakt, is dat de kinderen weten dat we een gezellige spelletjesavond gaan doen en ook spelletjes en opdrachten verzinnen.
Nog blij met een kleinigheid
Met alle folders en reclames lijkt het niet op te kunnen en wordt weleens vergeten dat Sinterklaas vieren eigenlijk om de gezelligheid gaat. Jonge kinderen kunnen heel blij zijn met iets kleins (een mooi kleurboek, knutselspullen, tweedehands speelgoed van de rommelmarkt of marktplaats). Leg als het nodig is uit dat wat je krijgt ook afhangt wat je verder allemaal doet en krijgt in een jaar (en eventueel ook dat het afhangt van hoeveel centjes papa en mama hebben). Een gezellige avond waarbij veel gelachen wordt is het belangrijkste en een mooie herinnering voor later.
Sinterklaas na 5 december
Na 5 december (of een paar dagen later na de laatste viering) denk je het is weer voorbij voor dit jaar, maar bij jonge kinderen is dit niet het geval. Wekenlang hebben zij (nieuwe) sinterklaasliedjes gezongen, pepernoten gebakken, er werden boeken over Sinterklaas voor gelezen et cetera. Voor hen is het niet ineens over. Vaak willen zij nog helemaal niet dat de boekjes weer worden opgeruimd. En wees niet verbaasd als in maart ineens uit volle borst allerlei sinterklaasliedjes worden gezongen. En waarom ook niet. Je denkt dan meteen weer terug aan die drukke, maar (als het goed is) vooral ook leuke periode en reken maar dat iedereen, die je tegenkomt op de fiets met je zingende kind, met een (glim)lach verder rijdt.