nieuws uitgelicht

Bidbook Leeuwarden Culturele Hoofdstad – Lwd2018

Bidbook Leeuwarden Culturele Hoofdstad – Lwd2018 Het Bidbook van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 belooft wat. Het is een boek vol plannen, die geschreven zijn om een wedstrijd te winnen. Plannen waarvan de voorbereidingen in 2013 al beginnen. Wat merkt Leeuwarden en Friesland van de uitwerking van de bidbook-plannen? Wat staat er allemaal in?

Leeuwarden Culturele Hoofdstad en het bidbook

Leeuwarden wordt Culturele Hoofdstad in 2018. Dat betekent dat sinds de uitslag van de verkiezing in 2013 er nog tijd is om projecten uit te werken en voor te bereiden. De tweede helft van 2013 en de eerste helft van 2014 speelt zich veel achter de schermen af. Dat kan ook niet anders, want Leeuwarden is dan door de jury verkozen tot winnaar, officieel moet de titel nog toegewezen worden. De ministerraad moet daar een besluit over nemen en het definitieve akkoord wordt door de ministers van Europa gegeven. Dat wordt in het voorjaar van 2014 verwacht. Toch klinkt de opmaat naar het Culturele Hoofdstadjaar al.

Sense of Place

Joop Mulder van Oerol staat al ver voor de verkiezing achter Lwd2018. Met landschapsprojecten neemt Oerol deel. De titel van die projecten is Sense of Place. Een van de plannen is om een kwelder aan te leggen in een patroon dat lijkt op een Mondriaan schilderij. De projecten blijven niet beperkt tot het Oerol-eiland, maar moeten zich over alle Waddeneilanden verspreiden. Leeuwarden wordt in het bidbook dan ook de hoofdstad van Waddenlands genoemd

Kening van de greide

Kening van de greide is het kunst- en wetenschapsproject rond het verdwijnen van de weidevogel grutto. Dit project kent vele activiteiten met als hoofdproject een rondreizend festival in het spoor van de trek van de grutto. In het project zitten educatieve onderdelen verwerkt maar ook een vogel symfonie van Sytze Pruiksma, optredens van Nynke Laverman en een lichtbeeld op de Achmeatoren in de Friese hoofdstad. Er is ook ruimte voor diverse muziekfestivals en concerten.

Energy Now

Het bidbook spreekt ook over een energieproject onder de titel Energy Now. De zonnebootrace in Leeuwarden komt daar in voor, net als diverse activiteiten van de hogescholen. Het hoogtepunt van het energieproject speelt zich in 2018 af.

Hack your neighbourhood

Sommige projecten lopen al, zoals De reis, dat in het bidbook is omgedoopt tot Hack your neighbourhood. Het is een bundeling van buurt- en gemeenschapsprojecten.

Language Lab

Tresoar is er al lange tijd mee bezig, maar de plannen voor een taalmuseum komen nu ook naar voren in het bidbook. Er is ook voorzien in een talonderzoek. In 2018 worden de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd in een conferentie over minderheidstalen.

Under the Tower

In 2014 worden de eerste nieuwe projecten ingezet. Kosters verzamelen verhalen uit de kerkgemeente die in 2018 worden naverteld in de Friese kerken. Het moet een lofzang op het dagelijks leven worden. Er komt ook een theaterspektakel in de Grote Kerk in Leeuwarden dat vier maanden lang zal spelen. Fotografen gaan landschappen fotograferen, waarvan een tentoonstelling van Europese landschappen van wordt samengesteld. Daaraan gekoppeld is een festival met documentaires onder begeleiding van Pieter Verhoeff. Ook staat er een filmfestival op het programma voor regionale filmmakers. Het festival heet Green Carpet filmfestival. Het festival moet van 2014 tot 2018 elk jaar groeien.

Potatoes go wild

Potatoes go wild wordt een nieuw poëzie festival, waarin aardappelen een rol gaan spelen. Er komt poëzie op aardappelzakken, er wordt een aardappelkookboek samengesteld door studenten uit Leeuwarden en Malta (Valetta, de hoofdstad van Malta is in 2018 samen met Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa). Daarnaast wordt er een dans uitgevoerd door landbouwmachines en komt er een groot aardappelmaal op de Oudebildtdijk. In 2014 begint de bouw van het Museum of Love, met internationale bruiloftsorkesten en onderzoek naar grensoverschrijdende liefdes.

Mienskip

In het project The M Factor gaan internationale kunstenaars aan de slag met het begrip Mienskip, gemeenschap. Tevens start er een architectuurproject. De start van beide projecten ligt in 2014.

Giants steps

In 2015 start het Franse marionettengezelschap aan de voorbereidingen van Giant Steps, waarbij reuzenpoppen vanaf de Afsluitdijk via Sneek naar Leeuwarden lopen. Onderweg zijn er vele optredens. In 2016 beginnen de voorbereidingen voor het jeugdfestival Adje Lambertz, genoemd naar de zestiende-eeuwse burgemeester Leeuwarden. Vele scholen doen aan de voorbereidingen mee. In het Fries Museum komt een grote Alma Tadema tentoonstelling en in 2017 een expositie over Mata Hari. In 2018 is er dan nog veel meer, een jaar lang.

Bron: LWD2018Bron: LWD2018

Hotel Fryslân

Voor de miljoenen bezoekers moet er ook slaapgelegenheid zijn. Het resulteerde in het project Hotel Fryslân, waarbij lege gebouwen worden ingericht als accommodaties: kerken, scholen, boerderijen, woningen. Teven is er een húskes-programma, die de toiletvoorziening moet regelen. Vele Friezen doen er aan mee door hun toilet open te stellen voor CHvE-bezoekers.

Geld

Om de plannen uit te voeren is geld nodig. In ieder geval € 74.330.000,--, zo becijfert het bidbook. Het grootste deel van dat geld is al binnen of beloofd.
  • € 22 miljoen moet bij sponsors gehaald worden;
  • € 6 miljoen komt van de stad Leeuwarden;
  • € 11,5 miljoen dragen andere Friese gemeenten bij;
  • € 20 miljoen komt van de provincie;
  • € 7,5 miljoen draagt het rijk bij;
  • € 4 miljoen komt uit fondsen;
  • € 2,5 miljoen komt van de EU.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
LWD2018 - Geheimen uit bidbook Leeuwarden 2018nieuws uitgelichtLWD2018 - Geheimen uit bidbook Leeuwarden 2018Leeuwarden heeft de plannen die het heeft voorbereid voor Lwd2018, het jaar waarin de Friese hoofdstad een jaar lang Cul…
Culturele Hoofdstad van Europa 2018 – De thema’s van LWD2018Culturele Hoofdstad van Europa 2018 – De thema’s van LWD2018Leeuwarden en Friesland zijn in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Niet alleen de stad maar de hele provincie doet mee…

Materialisme, positief of negatiefmijn kijk opMaterialisme, positief of negatiefAls je de opmerkingen van mensen die iemand een “materialist” vinden analyseert, kom je eigenlijk altijd uit bij de nega…
mijn kijk opDe andere kant van Peter R. de VriesPeter R. de Vries was een succesvol misdaadverslaggever die vooral bekend werd met zijn televisieprogramma Peter R. de V…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LWD2018
  • Leeuwarder Courant
  • Afbeelding bron 1: LWD2018
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 11-06-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.