Als alles in de relatie om de ander draait

Als alles in de relatie om de ander draait We kennen het allemaal wel, soms van heel dichtbij en soms van horen zeggen, de relatie waarbij het altijd om een van de partners draait. Het maakt eigenlijk niet uit om wat voor relatie het gaat, want in iedere vorm van relatie kan een van de partners een te nadrukkelijke rol spelen. Als er geen evenwicht is in een relatie, gaat een dergelijke relatie hoe dan ook een keer scheef.

Evenwicht in de relatie

Evenwicht… het klinkt zo vanzelfsprekend, maar de praktijk wijst uit dat het bij menig relatie allemaal wat genuanceerder ligt. Soms groeit het zo, omdat niet ieder groeiproces van de mens gelijk is en soms stappen mensen willens en wetens in een relatie die niet evenwichtig is. Feit is wel, dat het in de meeste gevallen niet vanzelf goed komt als er niet tijdig ingegrepen wordt. Een begin is blijven communiceren en niet alle ongenoegen op blijven kroppen. Maar als een partner zover is dat de wereld en dus ook de andere partner(s) om hem/haar draait, dan verloopt de communicatie ook vaak niet meer helder. Je voelt je niet gehoord, je wordt niet gehoord en je kunt niet dat kwijt wat je in een relatie moet kunnen delen. Dan maakt het niet uit of het een zakelijk partnerschap is of een relatie in de privésfeer.

Evenwicht herstellen of niet?

Niet te herstellen

Het is natuurlijk afhankelijk van de situatie in hoeverre het evenwicht verstoord is. Soms is een relatie niet meer te repareren en is het beter voor alle partijen dat men uit elkaar gaat. Afhankelijk hoe verwrongen een relatie is / is geweest en met name ook de duur van een dergelijk verwrongen relatie, kan extra professionele hulp nadien nog wel eens raadzaam zijn. Kost wat kost een onevenwichtige relatie in stand houden vreet meestal energie en is niet raadzaam.

De prof inroepen

Als je de professional inroept om een onevenwichtige relatie weer in evenwicht te krijgen, dan zijn daar wel mogelijkheden voor. Het is natuurlijk afhankelijk van alle spelers in een relatie en in hoeverre de relatie nog steeds belangrijk is. Soms groeien relaties/partijen uit elkaar, voegen elkaar niets meer toe etc. en dan is er niets op tegen om voor stoppen te kiezen. Maar zolang dat niet speelt, kan de professional natuurlijk altijd een poging wagen. Met dien verstande dat iedereen serieus in een dergelijke poging stapt.

Zelf aan de slag

Als er voldoende basis is om aan de relatie te werken, dan kan je er ook voor kiezen het zelf aan te pakken. Je moet wel sterk in de schoenen staan. Meestal zal het de onderliggende partij zijn die actie onderneemt. Veelal is het diegene die (inmiddels) de meeste last heeft van de onevenwichtige relatie.

Als alles om de ander draait kan dit verschillende oorzaken hebben, iemand kan van nature narcistische trekje hebben, iemand is gewoon heel dominant, iemand kan bevestiging nodig hebben (en vraagt hier dan zeer regelmatig om), maar het kan ook zijn dat jij jezelf continue op het tweede plan zet. Het is belangrijk te weten bij wie het ligt (kan ook zomaar beiden zijn). Maar wat je sowieso kunt doen is het bespreken in combinatie met een aantal zaken welke je anders wilt laten verlopen.

Enkele voorbeelden:
  • Als je behoefte hebt aan ruimte om ook je verhaal te kunnen vertellen/je mening ergens over moet kunnen vertellen/mee beslissen, dan moet je afspraken maken over hoe je dat vorm kunt geven. Bijvoorbeeld een vast moment samen kiezen, waarbij iedereen op een gelijke manier “behandeld” wordt. Voor alle betrokken partners geldt dat de prioriteiten wellicht opnieuw de revue moeten passeren. Soms gaan zaken vanzelf en moeten de klokken weer gelijk gezet worden.
  • Het kan natuurlijk ook zijn dat de andere partij niet overheersend is, maar jij onderdanig. Behalve jezelf afvragen waarom je dat doet, is er ook een reden dat je nu constateert dat het zo is. Dat is ook een signaal. Een signaal dat je het anders wilt. Bedenk dan hoe jij jezelf anders in de relatie ziet en maak dit op een praktische manier bespreekbaar. Alleen uitspreken dat het zo is, is geen oplossing. Resultaat boek je door te handelen.
  • Iets praktisch als ruimte (letterlijk) inpikken kan soms ook heel ongemerkt gaan of onbewust. Zeg welke ruimte jij nodig hebt om lekker te kunnen functioneren. Verwijten maken waarom iets gelopen is zoals het gelopen is, heeft niet zoveel zin. Accepteer het en handel.

En zo zijn er natuurlijk nog vele situaties, maar voor alle situaties geldt dat als je er last van hebt je ermee aan de slag moet. Constateren, bespreken, bedenken hoe het opgelost kan worden en handelen. Niet altijd eenvoudig, maar een onevenwichtige relatie in stand houden, levert uiteindelijk ook niets op.

Tot slot

Wat voor relatie het dan ook is, een relatie bloeit als partners elkaar versterken. Maar ook met respect met elkaar omgaan en op mindere momenten er voor elkaar zijn.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het geheim van een gelukkige relatieHet geheim van een gelukkige relatieWelke kenmerken bezitten goede en sterke relaties? Welke succes factoren maakt een relatie en huwelijk geslaagd? Welke p…
De gouden regels voor een open relatieDe gouden regels voor een open relatieOpen relaties komen in het algemeen steeds vaker voor als een paar jaar geleden. Mensen kiezen hier bewust voor of het s…
Overeenkomsten tussen Stier en TweelingenOvereenkomsten tussen Stier en TweelingenStier en Tweelingen zijn tegenpolen en verschillen vooral in de manier waarop ze willen leven. Er zijn mogelijkheden voo…
Verliefd en contact, waar draait deze relatie op uit?Verliefd en contact, waar draait deze relatie op uit?Je bent verliefd, je hebt staan flirten en jullie hebben het eerste afspraakje achter de rug. Er bloeit iets, waar draai…

De rol van vertrouwen in samenwerkingsverbandenDe rol van vertrouwen in samenwerkingsverbandenWaar organisaties samenwerken, heeft de mate van vertrouwen tussen beide partners een grote rol in de prestaties van het…
Amulet, talisman, mascotte tegen onheil of voor gelukAmulet, talisman, mascotte tegen onheil of voor gelukHet komt wereldwijd voor dat mensen geluk willen afdwingen of onheil willen voorkomen door een voorwerp bij zich te drag…
Bronnen en referenties
  • H. Scheefhals - psychotherapeut
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 13-03-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.