Handelen met gesloten beurs
In sommige culturen is het gemeengoed, maar in Nederland is het tot op heden bij sommige goede initiatieven gebleven. Het kan een perfect werkend systeem zijn, het moet alleen zuiver gespeeld worden en afspraken moeten duidelijk zijn. Meer initiatieven zijn meer dan welken en niet alleen als de economie het even minder doet.
Credits
Zo zijn er systemen die drijven op een “geldsoort” die officieel niet bestaat alleen binnen de kring van aangesloten ondernemers of individuen. Het is dan min of meer een credit systeem waar je mee betaald krijgt en je dus ook weer in kunt wisselen als jij iets nodig hebt. Zakelijk of particulier, ze zijn er voor beide doelgroepen en kunnen prima werken, zolang de regels maar helder zijn en gerespecteerd worden. Bij dat laatste wil het nog wel eens mis gaan, maar er zijn ook voorbeelden van systemen die goed draaien. Er is bijvoorbeeld een Zwitserssysteem wat al tientallen jaren met veel succes draait.
Ruilhandel
Zelf verbouwen van eten
Maar het kan ook anders en dat is met de verschillende initiatieven prima te organiseren. Een van de bekendste is wel de groenten en fruit uitwisselen. Het werkt efficiënter én effectiever als je meer van een gewas op je veldje zet. Toch doen we dat vaak niet, want we willen van alles wat hebben. Echter, als je onderling afspraken maakt met mensen die ook groenten en/of fruit verbouwen of gezellig (ook) een volkstuintje hebben, dan lever je met gesloten beurs groenten en fruit aan elkaar uit. Met een beetje geluk heb je meer om te ruilen en dus wordt iedereen er beter van. Bovendien, er is niets wat zoveel voldoening geeft als (gezonde) voeding om uit te delen.
Over de datum eetclub
Je ziet ze steeds meer, de “over de datum” eetclubs. Mensen die bewust met voeding omgaan en eigenlijk ook meteen de verspilling tegen gaan. Verspilling van voeding welke, omdat er een datum op staat die voorbij de huidige ligt, maar weggegooid wordt. Maar het gezonde verstand wordt geheel terzijde geschoven en dat is zonde. Want als iets er nog goed uitziet, niet beschimmeld is of verschrikkelijk ruikt… waarom zou je dat weg moeten gooien? De eetclubs creëren een soort bewustzijn van dit proces en bovendien kan je gezamenlijk heerlijk eten en dient een secundair ook nog een sociaal doel.
Even iets nodig hebben
Je kunt natuurlijk voor alles wat je ooit een keer nodig hebt, de winkel induiken. Maar dat wil ook zeggen dat je behalve steeds meer ruimte nodig hebt, ook te maken krijgt met spullen die verder liggen te verstoffen. Zonde van het materiaal, zonde van het bestede geld en zonde voor de andere man of vrouw die het materiaal ook af en toe kan gebruiken. Er zijn enkele regionale initiatieven en inmiddels ook via websites om iets dergelijks te lenen voor een minimaal bedrag óf gratis als je zelf ook iets zinvols toevoegt wat weer uitgeleend kan worden. Of dit nu een extra grote pan is, een mixer, een strijkijzer, een grote hamer of een fietspomp… het maakt niet uit.
Leren leren leren…
We kennen de kapperscholen wel waar je tegen een sterk gereduceerd bedrag je haar kunt laten knippen. Er lopen altijd gediplomeerde professionals rond en de kans dat je haar verknipt wordt is vrijwel uitgesloten. Goed voor de eigen portemonnee én goed voor de jonge professionals die de kans krijgen aan de slag te gaan en het vak pas echt te leren. Of dit als voorbeeld gediend heeft is niet bekend, maar wat je wel ziet is dat er steeds meer initiatieven komen in deze richting. Soms vanuit scholen zelf en soms de jonge professionals die een ervaren professional zover krijgen hen te begeleiden in het betreffende proces. Initiatieven die over van alles kunnen gaan, denk aan timmermannen, metaalbewerkers, nagelstylistes, pedicures kledingstylistes, ICT’ers of fiets- brommer- en automonteurs. Je kunt het zo gek niet bedenken én er komen er steeds meer bij. Bij bepaalde beroepsgroepen praten we over een kleine vergoeding (bijvoorbeeld voor de huur van de ruimte), en bij andere alleen over de kosten voor het materiaal.
Geven!
Voor de een is het niet denkbaar en de ander wordt er helemaal vrolijk van … iets weggeven. Degene die er de koude rillingen van krijgt moet zich of afzijdig houden of het proberen en kijken of hij/zij ook dat prettige gevoel kan leren ervaren. Maar voor degene die het al vaker heeft gedaan, waarom niet gestructureerd... geven! Je hebt een enorme kledingkast en eens in de zoveel tijd ga je er doorheen als alles te veel op elkaar gaat hangen. Hoe leuk is het niet om die kleren weg te geven aan mensen die het goed kunnen gebruiken en leuk vinden. Maar ook kaartjes voor een leuk optreden waar je bij nader inzien toch niet naar toe gaat of kunt gaan omdat je je niet lekker voelt. Je kunt de kaartjes weggooien, maar je kunt ze ook weggeven aan iemand die je er een groot plezier mee doet. Maar ook de opstartende ondernemer die even zijn/haar pad niet gevonden krijgt en dan middels een “om niet” factuur zomaar professionele hulp krijgt aangeboden. Steeds meer initiatieven die al dan niet gestructureerd worden aangeboden voor degene die je er echt een plezier mee doet. Beide partijen helemaal tevreden, een gezond hart doet dit goed.
Concluderend
Zelf een initiatief ontwikkelen kan ook, maar kijk ook eens op internet wat er al aan initiatieven zijn. Mogelijk is het iets waar je je bij aan kunt sluiten en anders, anders ga je zelf aan de slag. Bedenk bij aanvang wel dat er in het begin zeker een groep sceptisch kan zijn. Dit is deels ingegeven door onze individualistische maatschappij, waar iedereen voor zichzelf zorgt en we het maar moeilijk te verhapstukken vinden dat er mensen zijn die wel degelijk om niet iets voor een ander doen.