Goed draaiende ondernemingen zonder werknemers

Goed draaiende ondernemingen zonder werknemers Wall Street is een goede indicator voor hoe goed het gaat met de Amerikaanse economie. Vaak zal namelijk na een wereldwijde recessie de Amerikaanse economie snel weer aantrekken. Om inzicht in de stand van die economie te verkrijgen, wordt het vaak als graadmeter genomen. Toch geeft het een zeer onwerkelijk en scheef beeld. De nieuwe trend is namelijk dat bedrijven dermate worden gemoderniseerd, dat producten geheel automatisch worden aangeleverd. Er komt praktisch geen mens meer aan te pas. De werkloosheid is dan ook enorm terwijl volgens Wall Street de economie weer als een dolle aan het draaien is. Wat zijn goed draaiende ondernemingen zonder werknemers en zijn deze bedrijven goed voor een land?

Goed draaiende onderneming zonder werknemers


Moderniseer en automatiseer

Gaat het economisch minder dan gaan bedrijven uit eigen belang op zoek naar financieel gunstige oplossingen. Een manier is iedere bedrijfsproces dermate te automatiseren dat praktisch alles vanzelf gaat. Modernisering en automatisering houdt feitelijk in dat machines de taken van mensen overnemen. Het vergt een investering maar als het eenmaal is doorgevoerd dan levert het alleen maar geld op. Op een gegeven moment zal een recessie bedrijven ertoe dwingen om pijnlijke hervormingen door te voeren, welke mogelijk geld kosten. Maar de vooruitzichten van de opbrengsten zijn daarbij zo gunstig dat het slechts positief voor die onderneming kan zijn.

Dure factor uit de formule halen

Er worden eenmalig hoge investeringen gedaan om de fabriek draaiende te houden. Waarom kan het dan zeer goede cijfers laten zien? De meest dure factor in de westerse wereld voor bedrijven zijn de arbeidskosten. Snoeien in salarissen en het indampen van arbeidscontracten betekent dat er maand in maand uit, jaar in jaar uit wordt bespaard. Daarnaast hoeft de onderneming minder te letten op de belangen van werknemers, omdat die er minder tot niet zijn. Een grote kostenpost wordt dus door het bedrijf de deur uitgedaan.

Investeren om te besparen

Voor de onderneming is het een cruciale beslissing om deze investering te doen. Het bedrijf kan daarmee in de toekomst tegen veel lagere kosten produceren ten opzichte van concurrenten. Oftewel men komt door de slechte periode er veel sterker weer uit dan de concurrent en dat biedt versterkende voordelen. De techniek staat voor niets en dat kan optimaal worden toegepast. De gedane investering brengt een zekere winsttoename na de automatiseringsronde.

Wat heeft het bedrijf nog wel nodig?

Om machines continu aan het werk te laten houden, moet alles uiteraard goed functioneren. Goed onderhoud is noodzakelijk om alles optimaal draaiende te houden. Dat vergt eveneens gespecialiseerd personeel, zodat de productielijn als een geoliede machine blijft werken. Daarnaast dient alles goed te zijn geadministreerd. Voorraadbeheer dient tijdig van grondstoffen te worden voorzien, waarnaast de productie aan de verwachte verkopen moet aansluiten. Daarnaast is een gedegen administratie essentieel achter die fabriek. Alles heeft tot doel om een optimale just-in-time aan- en afvoer te realiseren, zodat voorraadbeheer is geminimaliseerd. Om dat te realiseren heeft men personeel nodig, echter het aantal werknemers zal ten opzichte van de pre-automatisering slechts een beperkt aandeel zijn.

Ontwikkelingen op de aandelenkoersen

Beleggers leggen hun geld in bedrijven, waarbij langdurig winsten worden verwacht. Door dure kosten uit de roulatie te halen zijn deze ondernemers veel aantrekkelijker, omdat het aandeel winst op nieuwe verkopen veel hoger ligt. De zekerheid is dus veel groter. Er is namelijk geen groot deel voor loonkosten meer en dat werkt gunstig voor het bedrijf. Dat valt zeer goed bij investeerders en beleggers, omdat goede winsten kunnen worden behaald. Ondanks dat een economie slecht draait kunnen deze bedrijven er garen bij spinnen, waarnaast speculanten extra winst behalen. Er lijkt dan ook een scheiding te ontstaan tussen de ontwikkeling van aandelenkoersen en de werkelijke landelijke economie. Dat draait namelijk op consumentenvertrouwen en werkende burgers.

Zijn goed draaiende ondernemingen zonder werknemers sociaal?

Het hangt er puur vanaf hoe je het bekijkt. Op de korte termijn is het zeker niet sociaal, omdat bedrijven goede winsten maken, stijgen op de aandelenmarkt en hoge dividenden worden uitgekeerd. Aan de andere kant blijven veel mensen werkloos, waardoor nog steeds een groot deel van de economie slecht draait. Die omstandigheid wordt pas beter als weer mensen worden aangenomen. De geautomatiseerde bedrijven zullen ook weer groeien, waarbij mogelijk weer meer personeel aangenomen moet worden. Toch zullen er minder mensen op de werkvloer aanwezig zijn. Het zal dan gaan om personeel dat bedrijfsprocessen ondersteunen. Geleidelijk aan zal de economie ervan profiteren, doordat meer personeel weer in dienst komt. Het zal echter bij ieder economisch herstel een traag proces zijn, voordat bedrijven weer meer mensen in dienst nemen. Tot die tijd zullen het de geautomatiseerde ondernemingen zijn die profijt hebben van de genomen stap en niet de algehele economie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Managementtool: Boston Cunsulting Group Matrix (BCG-Matrix)Managementtool: Boston Cunsulting Group Matrix (BCG-Matrix)De BCG-Matrix is een managementmodel, ontworpen door de Boston Cunsulting Group in 1970. Het is ook bekend als de 'Bosto…
Beperkingen op de loonvorderingBeperkingen op de loonvorderingEen werkgever is verplicht om loon aan zijn werknemers te betalen over de bedongen werktijd. De aanspraak op loon die on…
Micro-, Meso- en Macro-economieMicro-, Meso- en Macro-economieUitleg over de vraag: Wat is economie? In dit artikel het 7de antwoord: Economie is (oa) Micro economie, Macro economie…

Handelen met gesloten beursHandelen met gesloten beursIn sommige culturen is het gemeengoed, maar in Nederland is het tot op heden bij sommige goede initiatieven gebleven. He…
Goed met energie!Goed met energie!Het klinkt zo eenvoudig, “goed met energie” omgaan. Toch zijn we daar lang niet altijd even consequent in. Genoeg initia…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Foto Rabe, Pixabay
  • http://www.nuzakelijk.nl/beurs/3365796/wall-street-zet-rally-voort.html
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Wall_Street
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Automatisering
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.