Goed met energie!

Goed met energie! Het klinkt zo eenvoudig, “goed met energie” omgaan. Toch zijn we daar lang niet altijd even consequent in. Genoeg initiatieven en genoeg mensen die er een aanvang mee maken. Helaas zijn er ook relatief veel mensen die de fanatieke start niet vol kunnen houden en langzaam maar zeker weer terugvallen in de oude gewoonte. Toch hoef je je wereld niet op zijn kop te zetten, om een substantiële bijdrage te kunnen leveren.

De auto

Natuurlijke energie

We weten het allemaal wel, als we voor kleine ritjes de auto laten staan dan scheelt dat best veel voor het milieu. Een excuus voor degene die hier toch wel moeite mee heeft, is het gegeven dat het alleen werkt als veel mensen dit doen. Dat is ook zo, maar bedenk wie het begin maakt. Bovendien is je je verschuilen achter de ander nogal kinderachtig en tenslotte kan ook uitgaan van het standpunt dat iedereen een eigen verantwoordelijk heeft.
Spreekt voor zich dat je ook rustig uit mag gaan van je eigen gezondheid. Als je de auto laat staan, pak je eerder de fiets of ga je lopen en dat is dan weer goed voor je lichaam.

Toch de auto

Neem je toch de auto, bijvoorbeeld vanwege de afstand en/of slecht openbaar vervoer, let dan op je bandenspanning. Een ondergeschoven post bij menigeen en toch niet onbelangrijk. Immers, een goede bandenspanning laat de auto minder brandstof gebruiken, bovendien gaan de banden langer mee en zit je prettiger/comfortabeler in de auto.

Huis, tuin en keuken...

Een andere vorm van natuurlijke energie is ook de menselijke warmte … in letterlijke zin. Gebruik deze goed met de bekende zaken, zoals:
  • Een uurtje voor het slapen gaan de thermostaat naar de nachtstand. Je lichaam past zich vanzelf aan en als er nu ook nog een lampje uitgaat, glijdt je lichaam zo richting de slaapstand. Ook goed voor de nachtrust!
  • In de wintermaanden een leuk vestje of truitje aan, in plaats van in een (t-)shirt in huis te lopen. Warme voeten zorgen er bovendien ook voor dat je lichaam minder koud aanvoelt.
  • Geen elektrische dekens, maar het is goed voor de nachtrust om in een fris bed te stappen, bovendien heeft het lichaam genoeg warmte om snel op te warmen onder de dekens of het dekbed. Slap je samen, is het ook nog eens extra gezellig!

Water

Drinken

Water … de bron van alles wordt er wel eens gezegd. Laat dat water nu gewoon bij ons uit de kraan komen. Toch krijgen we het voor elkaar om als vanzelfsprekend water in flesjes te kopen. Hoewel dit mogelijk zinvol is in landen waar het drinkwater niet is zoals in Nederland, maar hier is dat absoluut niet nodig. Behalve dat het goedkoper is, voorkom je ook dat er bergen flesjes gemaakt worden (en deze flesjes moeten ook nog op de plaats van bestemming komen). Als je flesjes water afzet tegen kraanwater kom je op een verschil van zo’n 300 x de hoeveelheid energie en dat nog los van kosten die je minder hoeft te maken. Ook goed voor de portemonnee dus.

Schoon maken

Water hebben we ook nodig voor de wasmachine en de vaatwasser. Hoewel we het wel weten gaat menig vaatwasser en wasmachine aan met een deels gevulde machine. Het is duurder, want het gebruikt onnodig veel water en zeep en bovendien vreet het ook energie. Gebruik dit soort apparaten optimaal. Dit heeft effect op het milieu én op de portemonnee.

Papier wel of niet?

Geen papier op kantoor, haalbaar?

Helaas is het papierloos kantoor, wat jaren geleden geïntroduceerd werd, bij veel bedrijven niet echt een succes geworden. Behalve dat het met de manier van introduceren te maken heeft, is het voor sommige mensen ook lastig om bijvoorbeeld een flink stuk te lezen vanaf het scherm. Bovendien is 85% van de mensheid niet erg veranderingsgericht en als de introductie niet goed is (+ de begeleiding) vallen de meeste mensen weer terug in de oude gewoonten.
Toch kan je op een simpeler en minder drastische manier wel bedenken dat er mogelijkheden zijn om minder papier te moeten produceren. Begin met op je pc/laptop een briefje te hangen met de vraag “Moet ik dit wel printen?” … en dan gaan we er wel vanuit dat je het serieus oppakt en jezelf echt afvraagt of het moet. Daarnaast stuur je bestanden door en gebruik je zodoende het kopieerapparaat niet of beduidend minder. Behalve dat het sneller gaat, kan je bij zo’n bericht ook de vraag over het printen toevoegen. Al is het maar om de ander zo nu en dan met de neus op de feiten te drukken en een stuk bewustwording te bewerkstelligen.

De bank

Een heel eenvoudige is je bank te melden dat je geen papierenafschriften meer wilt hebben. Alles is digitaal te verkrijgen, dus dat papier gaat in een map die na verloop van tijd boven tafel komt en wat weggegooid wordt. Als je het je bedenkt, realiseer je weer wat voor onzin het eigenlijk is.

Eten

We eten goed, maar de groep mensen die geen vis en/of vlees eet is licht groeiende. Toch zijn we in Nederland nog steeds stevige vleeseters. Wat we lang niet altijd weten is dat we op deze manier aan de ontbossing in Zuid Amerika meewerken. Één dag in de week geen vlees eten scheelt al heel veel. Het zit zo, er wordt door West Europa veel soja geïmporteerd uit Zuid Amerika. Deze soja gebruiken we voor veevoer, maar in Zuid Amerika worden op niet verantwoorde wijze bossen gekapt om diezelfde soja te kunnen verbouwen. Bovendien, en dat is een aardige “bijvangst”, is een dagje geen vlees prima voor het lichaam én de portemonnee.

Tot slot

Je hoeft niet per se een windmolen in je achtertuin te hebben, om iets te kunnen betekenen. Eerder genoemde zaken zijn geen van allen wereldschokkend, maar als we allemaal meerdere van deze zaken serieus oppakken, kan het verschil gemaakt worden. Bovendien, en dat is nooit verkeerd, scheelt het ook nog eens in de portemonnee.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energie en geld besparen met wassen en drogen van kledingEnergie en geld besparen met wassen en drogen van kledingZuinig omgaan met energie is een hot-item. Iedereen weet dat het goed is om spaarlampen te gebruiken, maar je kan natuur…
Besparen van geld op energieBesparen van geld op energieHet is natuurlijk aantrekkelijk om geld te besparen op je maandelijkse kosten aan energie. Vaak wordt geadviseerd om nie…
Energie, arbeid en vermogenEnergie is het vermogen om arbeid te verrichten. Alleen door arbeid kunnen er, waar dan ook in het heelal, veranderingen…
37 gemakkelijke tips om energie te besparenEnergie besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. In dit artikel vind je veel tips om…

Goed draaiende ondernemingen zonder werknemersGoed draaiende ondernemingen zonder werknemersWall Street is een goede indicator voor hoe goed het gaat met de Amerikaanse economie. Vaak zal namelijk na een wereldwi…
Marianne Vaatstra – Het zakmes van Jasper SMarianne Vaatstra – Het zakmes van Jasper SMarianne Vaatstra werd op 1 mei 1999 vermoord in een weiland gevonden. De toedracht van de moord op het zestienjarige me…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Zon - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-03-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.