Hoe werkt de Nationale Politie?

De Nationale Politie is vanaf 1 januari 2013 een feit. Alle politiekorpsen vormen vanaf die dag één landelijke politieorganisatie. Verantwoordelijk minister van justitie en veiligheid Ivo Opstelten loodste de nieuwe politiewet in 2012 door de Eerste Kamer, nadat de Tweede Kamer in 2011 eensgezind had ingestemd. Hoe is de Nationale Politie georganiseerd? De in totaal 63.000 politie- en burgermedewerkers van de politie vormen vanaf 1 januari 2013 een landelijke politie. De leiding van de politie was voor 2013 een zaak van vijfentwintig korpsleidingen, vanaf 2013 is er één verantwoordelijke leiding.

Het korps is opgedeeld in tien regionale eenheden:

Noord-Holland
Komt in de plaats voor de regiokorpsen Kennemerland, Noord-Holland-Noord, Zaanstreek-Waterland
Regiochef: Liesbeth Huyzer
Noord-Nederland
Komt in de plaats voor de regiokorpsen Groningen, Friesland, Drenthe.
Regiochef: Oscar Dros
Oost-Nederland
Komt in de plaats voor de regiokorpsen Twente, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid
Regiochef: Stoffel Heijsman
Oost-Brabant
Komt in de plaats voor de regiokorpsen Brabant-Zuid-Oost, Brabant-Noord
Regiochef: Frans Heeres
Zeeland-West-Brabant
Komt in de plaats voor de regiokorpsen Zeeland, Midden- en West Brabant
Regiochef: Hans Vissers
Limburg
Komt in de plaats voor de regiokorpsen Limburg-Noord, Limburg-Zuid
Regiochef: Gery Veldhuis
Midden-Nederland
Komt in de plaats voor de regiokorpsen Utrecht, Gooi- en Vechtstreek, Flevoland
Regiochef: Miriam Barendse
Amsterdam
Komt in de plaats voor het korps Amsterdam-Amstelland
Regiochef: Pieter-Jaap Aalbersberg
Rotterdam
Komt in de plaats voor de korpsen Zuid-Holland-Zuid, Rotterdam-Rijnmond
Regiochef: Frank Paauw
Den Haag
Komt in de plaats voor de korpsen Haaglanden, Hollands-Midden
Regiochef: Henk van Essen

Hoogste korpschef

Gerard Bouman is de hoogste korpschef en heeft alleen de minister boven zich. Zijn werkplek, het hoofdbureau staat in Den Haag, dichtbij het ministerie, de leiding van het Openbaar Ministerie (College van procureurs-generaal) en de Raad van de Rechtspraak. Verder is Patricia Zorko chef van de landelijke eenheid van de Nationale Politie. Dick Heerschop is Chief Information Officer. De regiochefs werken samen met de burgemeester van de grootste gemeente in hun regio, de zogenaamde regioburgemeester.

Districten, basisteams

De tien regio’s zijn onderverdeeld in 43 districten en 167 basisteams. De basisteams zijn te vergelijken met de wijkbureaus van de wijkagent. De tien vallen ook samen met de regio’s voor de rechtspraak. Dat was voor 2013 niet het geval. De recherche, arrestatieteams en andere specialistische teams vallen rechtstreeks onder de regiochef.

Regio-overschrijdende werkzaamheden

De Landelijke Eenheid doet de regio-overschrijdende en specialistisch werkzaamheden. Denk aan de landelijke recherche en specialistische units (zoals de anti-terrorisme-eenheid). Verder is er het landelijke politiedienstencentrum waar de ict en inkoop wordt geregeld. Voortaan worden alle artikelen centraal ingekocht.

Kritiek

Kritiek is er ook. Critici noemen de organisatie van de Nationale Politie te log. Daarnaast vinden zij dat er te veel macht ligt bij het ministerie van veiligheid en justitie. Verder achten sommigen de laag van de regio’s onnodig. Sommige diensten zoals de recherche zouden efficiënter en beter vanuit de districten kunnen werken.

Gewone burgers merken niets van de nieuwe politie, behalve dat er vanaf 2013 één nieuwjaarstoespraak is van de hoogste politiechef. Voor 2013 haalden politiechefs bijna allemaal het nieuws met een eigen nieuwjaarsboodschap. Verder dragen de agenten vanaf 2014 nieuwe uniformen.
© 2012 - 2024 Lierop69, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Nationale politie: Wat is de Nationale politie?Volgens het kabinet Rutten (VVD en CDA) dat regeert met gedoogsteun van de PVV moet één nationale politie er vanaf 2012…
Spreekbeurt & werkstuk informatie: De Nederlandse politieSpreekbeurt & werkstuk informatie: De Nederlandse politieWanneer je een spreekbeurt gaat geven, dien je informatie op te zoeken. Dit kun je doen in boeken, of op internet. Een l…
De bereden politie: de selectie voor de mensDe bereden politie: de selectie voor de mensHeel veel mensen op straat vinden de politie te paard maar wat stoer. In sommige situaties aaien ze het liefst de paarde…
Wie is Pieter-Jaap Aalbersberg?Wie is Pieter-Jaap Aalbersberg?Pieter-Jaap Aalbersberg leidde de repatriëringsmissie in de Oekraïne die stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen…

Nietjes en nietmachines: werelduitvindingen!Nietjes en nietmachines: werelduitvindingen!Losse papieren hebben de neiging om zoek te raken. Om ervoor te zorgen dat losliggende papieren, die bij elkaar horen, o…
Kledingtips lange vrouwen: hoe lijk je minder langKledingtips lange vrouwen: hoe lijk je minder langVoor lange vrouwen is het niet altijd even eenvoudig om jezelf volgens de laatste mode te kleden. Er is minder kleding i…
Bronnen en referenties
  • www.politie.nl
  • Trouw, 31 december 2012
Lierop69 (99 artikelen)
Gepubliceerd: 31-12-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.