Carbid schieten: wat is het en wat zijn de regels in 2018?
Ieder jaar met oud en nieuw wordt er met carbid geschoten. Het schieten met behulp van melkbussen wordt dan ook ieder jaar populairder. Het carbid schieten is een goed alternatief voor het afsteken van vuurwerk. Het traditionele vuurwerk moet het afleggen tegen het carbid schieten wegens de prijs en het carbid schieten knalt veel harder. De oorsprong van het carbid schieten stamt reeds uit de tijd van de Germanen. Tegenwoordig is carbid schieten vooral een streekgebruik. De regels voor het carbid schieten zijn per gemeente anders. Iedere gemeente geeft graag informatie over wat er wel en niet mag en welke vergunningen er nodig zijn.
Carbid schieten en regels 2018
Zowel in Nederland als in België wordt er met carbid geschoten. In Nederland wordt het carbid schieten genoemd en in België heet het carbuurschieten. Carbidschieten wordt ook wel melkbusschieten of pulleschieten genoemd. Carbid schieten is vooral tijdens de jaarwisseling een plaatselijk gebruik. Carbid schieten is een traditioneel volksvermaak. Vooral in het noorden van Nederland. In het zuiden van Nederland is het carbid schieten traditioneel bij een bruiloft.
Voorwaarden
Sommige gemeenten stellen voorwaarden aan het carbidschieten.
- Zo mag er geen gebruik worden gemaakt van (melk)bussen en of dergelijke voorwerpen met een inhoud van veertig liter of meer.
Er mag bij de meeste gemeenten die een carbidverordening hebben ook niet met carbidkanonnen geschoten worden.
Als plaatsbepaling waar carbid geschoten mag worden geldt bij sommige gemeenten:
- De afstand moet tenminste vijfenzeventig meter van de woonbebouwing zijn;
- De afstand tot gezondheidszorginstellingen is minimaal driehonderd meter;
- De afstand tot dieren moet eveneens minimaal driehonderd meter zijn;
- Er moet altijd van de bebouwing af geschoten worden;
- De plaats waar geschoten wordt moet altijd een minimale oppervlakte hebben en er mogen geen verharde openbare wegen of paden in het gebied van het schootsveld zijn;
- op zondag mag er niet binnen een afstand van 200 meter van een kerkgebouw met carbid geschoten worden.
Voorbereidingen
In een melkbus, verfbus, omgebouwde giertank, gasfles wordt met speeksel of water natgemaakte carbid gelegd. Nadat het natte carbid in melkbus, verfbus, omgebouwde giertank of gasfles is gelegd, wordt de open ruimte afgesloten met een deksel of bal. In de holle ruimte vormt zich nu acetyleengas en dit wordt met een bougie of kleine lont ontstoken. Hierdoor ontploft het en is een dreunende knal hoorbaar.
De werking van Carbid
Als calciumcarbid (carbid) met water in aanraking komt, dan komt er een chemische reactie. Door deze chemische reactie komt er acetyleengas vrij. Als acetyleengas blootgesteld wordt aan vuur dan is het zeer explosief. Toen eenmaal ontdekt was dat de chemische reactie een harde knal gaf, is men gaan experimenteren. Uit deze experimenten is het oudejaarsgebruik van het carbidschieten ontstaan. De sport van het carbidschieten is wie de hardste knal kan veroorzaken.
Veiligheid
Het carbidschieten is een veilige activiteit. Wel dient bij het carbid schieten een aantal veiligheidsmaatregelen getroffen worden. De juiste toepassing van de veiligheidsmaatregelen zorgt er voor dat er weinig ongelukken met carbid schieten gebeuren. Er zijn carbidverkopers die het carbid leveren in water- en luchtdichte vaten. Carbid levert gemiddeld per kilo 300 liter acetyleengas op.
Benodigdheden
- Een stalenbus met een inhoud van 30 liter. De bus mag geen zwakke plekken hebben, dus ook geen roest. De explosieve druk zoekt immers de zwakke plek van de bus op. Boor in het midden van de bodem een gaatje van ongeveer zes millimeter.
- Een deksel of een voetbal. Er wordt een deksel of (voet)bal in de opening geplaatst. Door de explosie schiet de (voet)bal of het deksel wel 150 meter weg. De sport is om de (voet)bal zover mogelijk weg te schieten. Uit veiligheidsoverwegingen wordt aan het deksel een touw bevestigd.
- Water. Door toevoeging van water (ongeveer één borrelglaasje per knal) treedt er een chemische reactie op. Door de chemische reactie komt er acetyleengas vrij en het acetyleengas veroorzaakt door het aansteken van carbid voor de harde knal.
- Gasbrander of fakkel. Zodra acetyleengas wordt blootgesteld aan vuur, zal het gaan exploderen. Doordat er een klein gaatje in de bus is geboord, kan het ontstane acetyleengas contact maken met vuur. Bij het aansteken van het acetyleengas is het raadzaam om afstand te houden. Steek daarom het gas nooit aan met een sigaar of sigaret, maar altijd met een gasbrander of fakkel.
- Carbid. In een bus van dertig liter is er per knal ongeveer 50 tot 60 gram carbid nodig. Het carbid wordt in de bus omgezet in acetyleengas en met één of twee kilogram heeft men vervolgens een hele dag plezier.
Gemeentelijke regels
Iedere gemeente waar met carbid geschoten wordt, heeft voor het carbidschieten wel enkele regels opgesteld. In 2017 mag het carbid schieten alleen op maandag 31 december 2018 vanaf 10.00 uur en tot dinsdagmorgen 1 januari 2018 02.00 uur. Als oudjaarsdag of nieuwjaarsdag op een zondag valt, dan stellen de meeste gemeenten extra regels aan het carbidschieten.
Melkbussen
Zo mag er in de meeste gemeenten alleen gebruik gemaakt worden van melkbussen. Ook is toegestaan om met soortgelijk materiaal waar melkbussen van gemaakt zijn, maar dan met een maximale inhoud van vijftig liter bij het carbid schieten te gebruiken.
Evenementenvergunning
Sommige gemeenten vinden dat carbid schieten een evenement is en geven hiervoor dan ook (met extra voorwaarden) een vergunning af.
Toezicht op de veiligheid
In veel gemeenten worden op oudejaarsdag de wijkagenten en de buitengewoon opsporingsambtenaren van de betreffende gemeente ingezet. Dit vooral met het doel om toezicht te houden op de veiligheid bij het carbid schieten en ook om de naleving van de regels door de carbid schieters te controleren en te handhaven.
Bock
Inhakende op de actie bij alcoholgebruik, worden de carbidschutters in de meeste gemeenten waar met carbid geschoten wordt, geadviseerd om vooraf af te spreken wie de BOCK is. De BOCK is bij het carbid schieten de
Bewust Oplettende Carbid Knaller.
Boete
Carbid schieters die zich niet aan de regels houden lopen de kans om een bekeuring van € 1.000 op gelegd te krijgen en hun carbid uitrusting ook nog eens kwijt te zijn. Ook het richten op personen, politieagenten of BOA's wordt zwaar bestraft.
Let op: voor zowel het afsteken van vuurwerk als het carbid schieten geldt dat dit alleen mag op eenendertig december en op één januari.
Lees verder