Plakband, een werelduitvinding!

Plakband, een werelduitvinding! Ons leven wordt door allerlei werelduitvindingen een stuk eenvoudiger en aangenamer gemaakt. Om een voorbeeldje te geven, wat dacht je van plakband? Plakband, het is zo vanzelfsprekend dat je er niet meer bij stil staat, maar het is o zo handig om in huis te hebben. Wie heeft dit geniale product bedacht? Wie is de uitvinder van plakband?

Vastmaken

Om mooie of handige voorwerpen te maken is het nodig om materialen met elkaar te verbinden. Elk materiaal vraagt om zijn eigen verbindingswijze. Om hout aan hout vast te maken gebruiken we spijkers, schroeven of houtlijm. Stoffen verbinden we met naald en draad. Metaal wordt aan metaal gesoldeerd of gelast. Voor allerlei materialen hebben we goede manieren bedacht om ze met elkaar te verbinden.

Papier

Het verbinden van twee stukken papier aan elkaar is een heel ander verhaal. Hier kun je geen spijkers of schroeven voor gebruiken, alleen lijm komt in aanmerking. Probleem is, dat de twee stukken papier elkaar vaak niet mogen overlappen, omdat je dan een belangrijk stuk gaat missen.

Papier verbinden

Neem bijvoorbeeld een gescheurde pagina in een boek. Je kunt het niet lijmen door de twee stukken pagina op elkaar te plakken, want dan past de pagina niet meer in het boek. Bovendien zouden dan delen van de tekst verdwijnen onder het bijgeplakte papier. Men vond voor een dergelijke situatie een oplossing in het lijmen van een papieren strook over de twee paginastukken, zodat deze weer één geheel vormden. Dat werkt prima bij pagina's die aan één kant onbeschreven of onbedrukt zijn.

Bezwaar

Een bezwaar van een strook papier om een gescheurde pagina te repareren is, dat er waarschijnlijk tekst onder de strook kwam te zitten. Een ander bezwaar was, dat de hele actie nogal bewerkelijk is. Lijm smeren op een strook, en dan alles netjes inplakken zonder dat de lijm doordrukt of onder de strook uitloopt. In beide gevallen geeft dat heel wat meer troep dan je wil, misschien plakken de pagina's uiteindelijk wel aan elkaar ook niet de bedoeling.

Verschillende rollen plakbandVerschillende rollen plakband

De oplossing: plakband

Een werknemer van het Amerikaanse 3M, Richard Drew, bedacht in 1926 een oplossing: plakband. Sindsdien heeft plakband de wereld veroverd. Er zijn tegenwoordig verschillende vormen:
  • Droog plakband
  • Klevend plakband

Droog plakband

Dit type plakband zit op een rol, maar kleeft niet van zichzelf. Vaak is dit band van papier, en is voorzien van een laag die pas bij bevochtigen gaat kleven. Dit type zie je vaak gebruikt bij dozen. Omdat het natuurlijk ook niet doorzichtig is, wordt het niet toegepast op plaatsen waar je de ondergrond nog moet kunnen lezen of bekijken.

Klevend plakband

Het klevende plakband zit op een rol. Het materiaal is aan één kant klevend. De kleeflaag is afgedekt doordat het band zit opgerold. De kleeflaag komt zo automatisch tegen de achterkant van het volgende stuk aan te zitten. Dit klevende band is in allerlei materiaalsoorten en kleefkrachten te verkrijgen. We kennen het zware tape (bijvoorbeeld duct-tape), dat gebruikt wordt om zwaardere dingen op hun plaats te houden of te repareren. Maar we kennen natuurlijk vooral het lichtere doorzichtige tape. Plakband wordt veel gebruikt om papiertjes op te hangen, pagina's uit een boek te repareren, of cadeaupapier om een cadeautje op z'n plaats te houden.

Verschillende plakbandhoudersVerschillende plakbandhouders

Houder

Hoewel plakband natuurlijk erg handig is, heeft het kleven ook een nadeel. Als je een stukje hebt gebruikt, kan de plakband zich om de rol hechten. Zie dan maar weer eens het beginnetje te vinden. Je kunt natuurlijk steeds een stukje plakband omvouwen, zodat het uiteinde niet kleeft en gemakkelijk op te sporen is. Het allerbeste kun je gebruik maken van een plakbandhouder, waar een speciaal snijmesje enerzijds de plakband gemakkelijk afsnijdt, en anderzijds het uiteinde van het plakband vasthoudt zodat het bij een volgende plakbeurt gemakkelijk is af te pakken.

Speciaal plakband

Er is ook dubbelzijdig plakband in de handel. Dit band kleeft met één kant op de rol, de andere zijde is voorzien van een deklaag die bij bevestigen moet worden losgetrokken. Dit plakband wordt veel gebruikt bij allerlei hobby's, maar bijvoorbeeld ook voor het bevestigen van vloerbedekking, trapbekleding, etc.

Plakband om niets vast te maken

Niet alle plakband is bedoeld om dingen mee vast te zetten. Bij het schilderen van kozijnen wordt voor afplakband gebruikt om ruiten te beschermen. Dit materiaal wordt op de ruit bevestigd, strak tegen het te schilderen kozijn aan. Mocht je bij het schilderen uitschieten, dan raak je het afplakband, niet de ruit. Na het schilderen kun je het afplakband eenvoudig verwijderen. Vaak zie je het afplakband ook gebruikt als een soort sticker. Omdat het afplakband beschrijfbaar is kun je kleine merkjes hiervan overal op bevestigen.
© 2012 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Perfect de was vouwenBij de ene persoon ziet de kledingkast er zeer georganiseerd uit, terwijl het bij een ander een rommeltje blijft. Om de…
Onmisbare scrapbook producten voor de juiste prijsDenk je erover om kaarten te maken of te gaan scrapbooken, dan zijn er zeker een heleboel mogelijkheden en ook producten…
Proefjes voor kinderen met waterProefjes voor kinderen met waterWerkt een magneet ook onder water, en hoe kun je zelf bellen blazen? Kinderen vinden het vaak erg leuk om thuis of op sc…
Irisvouwen, knutselen met papierIrisvouwen is een leuke, niet dure hobby, wat ook makkelijk met kinderen is te doen. Irisvouwmateriaal is makkelijk te k…

Wat heb je allemaal nodig voor een feest?Wat heb je allemaal nodig voor een feest?Hoera, je gaat een feest geven! Misschien omdat je jarig bent, of net je diploma hebt gehaald. Je bent ingetrokken in ee…
Prefixen, zoals vastgelegd in het SI-stelselPrefixen, zoals vastgelegd in het SI-stelselInternationaal worden steeds meer dezelfde basismaten gebruikt. Dat is prettig, het maakt de onderlinge communicatie een…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia: plakband
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 31-08-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.