Lange afstand relatie: nuttige informatie

Lange afstand relatie: nuttige informatie Een lange afstand relatie kan erg mooi zijn. Je geniet misschien wel meer als je elkaar weer eens ziet na een lange periode van wachten. Toch zitten er ook nadelen aan vast die je er gratis bij krijgt. De afstand is op lange termijn probleem nummer één maar daar blijft het helaas niet bij. Even op de koffie of samen lunchen zit er vaak niet in. Hoe overleef je een lange afstand relatie en is het alleen maar kommer en kwel? Waar moet je zoal op letten? Hier vind je nuttige informatie

Relatie

Het hebben van een mooi en gelukkige relatie is een van de mooie dingen in het leven. Een zielspartner is niet alleen fijn om van alles mee te delen en te doen, je wordt er biologisch gezien ook nog eens gelukkiger van. Allerlei hormonen komen tot actie als je jezelf in een goede relatie met iemand begeeft. Het mooiste is natuurlijk als je zielspartner dicht bij je in de buurt woont of als jullie samen gaan wonen, maar wat als de liefde van je leven nou ver van je vandaan woont?

Buitenland

Het zou niet de eerste keer zijn dat je net dat ene mooie meisje of die sexy jongen ontmoet in het buitenland. Tijdens vakanties ontspruiten vaak de mooiste romances maar helaas zijn die in negen van de tien keer van korte duur. Als de vakantie ten einde loopt, loopt de liefde vaak ook ten einde. Soms is de klik en romantiek groot genoeg om deze eerste obstakel te overleven en wordt er vaker afgesproken. Het begin van een lange afstand relatie is geboren.

Uiteraard begint een lange afstand relatie niet alleen in het buitenland. Ook in Nederland komen lange afstand relaties voor. Wat te denken aan romances tussen twee personen wonend te Groningen en Noord-Brabant of Friesland en Limburg? Gelukkig voor de lange afstand lovers is Nederland een klein landje waar reistijden nog acceptabel zijn. Ook al lijken deze afstanden acceptabel, ook in Nederland overleeft niet iedereen een lange afstand relatie. Hoe kan dat toch?

De eerste maanden

De eerste maanden van een relatie zijn altijd erg belangrijk. In deze maanden leer je elkaar beter kennen en komen er biologisch gezien allerlei hormonen vrij waar je gelukkig van wordt en je een opwindend gevoel geeft, het gevoel van verliefdheid. Je voelt een sterke aantrekkingskracht naar je geliefde en hebt er veel voor over om elkaar te zien. Als er sprake is van een lange afstand betekent dit vaak dat er veel aan wordt gedaan om elkaar te zien.

Relatiedipje

Als de eerste maanden succesvol zijn doorlopen begint het pas echt. Vaak wordt het nu moeilijk want de eerste rush van verliefdheid is inmiddels voorbij. Je wordt nu kritischer ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de afstand. Opeens is niet alles even leuk aan hij of zij in het zuiden van Nederland en opeens zijn de treintijden naar Noord-Nederland toch best wel vervelend lang. Meestal begint deze kritische fase rond de vijfde maand van de relatie.

Opletten

Ook al lijkt alles in het begin makkelijk te overbruggen, oplosbaar en irrelevant, uiteindelijk blijkt het zeer belangrijk voor een stabiele toekomstige relatie. In het begin van een lange afstand relatie zie je veel dingen over het hoofd. Je kunt situaties niet kritisch en objectief beoordelen en dat wil je ook niet want je bent immer smoorverliefd. Dit betekent dat er geen ruimte is voor onwenselijke en onpraktische zaken. Je wilt gewoonweg dolgraag bij je handsome zijn.

Advies

Als je aan een lange afstandsrelatie begint is het heel verstandig om van te voren goed na te denken over je dit eigenlijk wel echt wilt. Het is een gigantische investering van tijd en vaak ook geld. Een vliegticket naar het buitenland is niet goedkoop, maar ook treinkaartjes en brandstof voor in je auto kost geld. Al klinkt dit heel erg praktisch voor iemand die net smoorverliefd is geworden, op lange termijn gaat dit absoluut parten spelen.

Ook is het belangrijk om te beseffen dat het veel langer duurt voordat je elkaar echt goed leert kennen. Je ziet elkaar minder dan lovers die bij elkaar om de hoek wonen. Een Spaanse vriendin in het buitenland kan ik het begin nog zo spannend en exotisch zijn. Na een tijdje ben je het misschien wel zat om steeds maar in het Spaans of Engels te moeten communiceren.

Het is verder ook erg belangrijk om stil te staan bij de tijdsperiode die jullie met elkaar doorbrengen als jullie eenmaal bij elkaar zijn. Als je een relatie krijgt met iemand die in jouw eigen omgeving woont kun je op meerdere tijdstippen per dag afspreken. Even op de thee, even op de koffie, even samen lunchen tussen werktijden/studietijden door of ’s avonds even wat afspreken in de kroeg is veel moeilijker en vaak onhaalbaar voor lange afstand relaties.

Ook heb en houd je in het begin zeker het ‘’ik ben op visite’’ gevoel. Dit komt doordat jij als verre afstand vriend of vriendin vaak niet bekend bent in je lovers omgeving. Je hebt het gevoel dat je bij degene op bezoek bent. Relaties die in dezelfde stad, dorp of omgeving ontstaan hebben vaak al een eigen leven voordat ze met elkaar in zee gaan.

Positief denken

Bovenstaande punten klinken natuurlijk wel heel erg negatief en pessimistisch. Betekent dit nu dat lange afstand relaties niet werken en in principe bij voorbaat al ten dode staan opgeschreven?

Een relatie op lange afstand is niet alleen kommer en kwel. Er zitten wel degelijk pluspunten aan vast en op lange termijn kan het zelfs voordelen opleveren! Wat te denken aan het volgende:
  • Minder snel in de sleur
  • Het blijft langer spannend
  • Je leert veel van een ander cultuur
  • Kleine dingen krijgen meer waarde
  • Liefde dwingt je om te plannen

Wapen van Den Bosch: vergroot je zoekgebied! Ook hier staan de mannen in de rij / Bron: Karrow, Wikimedia Commons (Publiek domein)Wapen van Den Bosch: vergroot je zoekgebied! Ook hier staan de mannen in de rij / Bron: Karrow, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Mocht je nou tijdens je vakantie naar de Drentse hunebedden, Zeelandse stranden, Groningse weilanden of verder van huis, de Japanse rijstvelden, de liefde van je leven tegen komen. Aarzel dan niet en ga ervoor. Overwin die afstand en laat zien dat het mogelijk is. Als je in de liefde gelooft wordt elk probleem opeens een uitdaging. Vergeet nooit dat overal wel een oplossing voor is te bedenken en jouw grote investering in de liefde zich dubbel en dwars terug verdient.
© 2010 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lange afstandsrelatie: hoe overleef je dat?Lange afstandsrelatie: hoe overleef je dat?Een lange afstandsrelatie kan erg spannend en liefdevol zijn als elke andere relatie. Als men uiteindelijk voor elkaar i…
Als de relatie te goed is om te gaan scheidenAls de relatie te goed is om te gaan scheidenNa jaren van relationele twijfel - blijven of scheiden - kan je met gemengde gevoelens achterblijven als je je realiseer…
Kenmerken van een sterke en goede relatieKenmerken van een sterke en goede relatieWat zijn de kenmerken van een goede relatie? Hoe herken je een goede relatie? Wanneer is een relatie sterk en niet kapot…

Wat te doen als iemand verliefd is op jou?Wat te doen als iemand verliefd is op jou?Via via heb je vernomen dat er iemand verliefd is op jou. De verbazing groeit bij je en je gaat na of dit wel klopt. Je…
Leren daten en datingsitesLeren daten en datingsitesVeel alleenstaande mensen op leeftijd willen leren daten. Ze zijn het verleerd en weten niet waar ze mensen kunnen ontmo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MihaiParaschiv, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Karrow, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.