Daten op Tinder doe je zo

Daten op Tinder doe je zo Tinder is een populaire dating-app voor jongeren en tegenwoordig ook steeds meer voor oudere mensen. Wie op Tinder gaat doet dat om een date te vinden, een one-night-stand, een serieuze relatie of om even leuk te chatten. Hoe werkt het precies en wat gebeurt er als je je aanmeldt? Een verhaal uit de praktijk. Binnen een paar tellen staat de app voor Android of iPhone op je telefoon. Daarna meld je je aan via je Facebook-account, geef je aan of je mannen of vrouwen zoekt, in welke leeftijd en hoe ver de ander (hemelsbreed) van je af mag zijn. Daarvoor wordt de GPS van je telefoon gebruikt. Ook kies je de foto's van je Facebookpagina waarmee je voor andere Tindergebruikers te zien bent en vult een korte omschrijving in.

Wanneer je alles naar wens hebt ingesteld kun je in het Tindergeweld storten. Als er een vrouw (of man) op het schermpje verschijnt, heb je twee mogelijkheden. Naar links swipen (weg ermee!) of naar rechts (die bevalt me) De foto van de ander verschijnt het eerst, waardoor Tinder ook wel de bijnaam 'vleeskeuring' heeft gekregen, maar je kunt ook de beschrijvingen lezen. Daar moet je wel wat moeite voor doen.

Je hebt een match

Als je iemand naar rechts hebt geschoven, moet je afwachten of hij/zij jou ook leuk vindt. Alleen als dat het geval is, komt er een melding bij je binnen: je hebt een match! Als de ander jou niet leuk vindt krijg je niets te horen of zien. Dat is prettig, want het is pijnloos. Na een tijdje swipen weet je niet meer precies wie je nou eigenlijk hebt gekozen.

Afhankelijk van je zoekcriteria krijg je per dag enkele tot vele tientallen vrouwen of mannen in beeld. Dat zijn lang niet alle personen die zijn ingeschreven bij Tinder. Dat heeft een goede reden. Als jij alle kandidaten er al in een paar dagen door hebt gejaagd, zijn ze op en zou je niet meer van de app gebruik maken. Ze worden dus gedoseerd aangeboden, naar het schijnt afgestemd op jouw Facebookvoorkeuren.

Blijf jezelf

Als je een match hebt kun je met elkaar chatten. Heel conventioneel wachten veel vrouwen tot de man het initiatief neemt. Je kunt beginnen met een simpel 'hoi' of 'leuk dat we een match hebben', maar je kunt ook wat originelers typen. Tip: blijf je zelf en speel geen rol.

Bron: Denis Bocquet, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Denis Bocquet, Flickr (CC BY-2.0)
Na een paar matches loop je het gevaar dat je gretig of te kritisch gaat worden. Te gretig omdat er zoveel leuks voorbij komt dat je je een kind in de snoepwinkel waant. Of je laat merken dat je iets te graag wil. Te kritisch kan ook: het aanbod is zo groot dat je iemand met een mindere eigenschap al snel afserveert: er komt ook zo veel voorbij.

Verslaafd aan Tinder

Er is nog een andere valkuil: de verslaving. Als je hebt besloten de telefoon even neer te leggen om wat anders te doen, kan het zijn dat je na tien minuten weer met je smartphone in de hand zit om te kijken of er misschien wel een match is met die leuke blonde of dat je een nieuw bericht op de chat hebt. Lastig als je moet werken of leren. Onrustig ook.

Mocht je in de loop van de tijd met verschillende vrouwen of mannen aan het chatten zijn, loop je het risico dat je op een gegeven moment met twee of zelfs met meer vrouwen/mannen tegelijk aan het kletsen bent. Dat is niet prettig voor jezelf en voor je gesprekspartners. Je kunt je niet echt concentreren op een gesprek en gaat dingen door elkaar halen. Vergelijk het met de kroeg: je bent ook niet met drie mannen of vrouwen tegelijk in persoonlijk gesprek. Doe dat dan ook niet op de chat.

Maak geen dubbelzinnige opmerkingen

Als je een leuk gesprek wilt hebben op Tinder, zou je wat vragen aan de ander kunnen stellen. Geen gesloten vragen waar de ander alleen met ja of nee kan antwoorden, want dan wordt het vast niet erg gezellig. Vraag bijvoorbeeld wat de ander doet of leuk vindt of waarom hij/zij op Tinder zit. Luister goed, vraag door en vertel af en toe wat over jezelf. Ga geen seksueel getinte of dubbelzinnige opmerkingen maken (deze opmerking is vooral bedoeld voor mannen) want daar knappen veel vrouwen op af.

Ben je in voor een ontmoeting met de ander, wacht daar dan niet te lang mee. Als je eindeloos blijft chatten, verdwijnt de nieuwsgierigheid en de positieve spanning en raakt een date verder weg. Als je voelt dat er een klik is, stel dan voor om ergens wat te drinken. Doe dat in een café en niet thuis. Dat kan altijd een van de volgende keren nog.
© 2015 - 2024 Keesjansen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Tinder en hoe werkt de mobiele app?Wat is Tinder en hoe werkt de mobiele app?Sinds de lancering van Tinder in 2012 was de app wereldwijd direct een groot succes. Een gebruiker spendeert gemiddeld 9…
Hoe werkt Tinder? Online daten via de Tinder-appHoe werkt Tinder? Online daten via de Tinder-appTinder heeft een nauwe connectie met Facebook. Tinder is een dating-app waarmee je heel eenvoudig contacten kan leggen m…
Liefdesmarkt, op zoek naar de liefdeLiefdesmarkt, op zoek naar de liefdeOp zoek naar een date? Klopt het wat vrouwen denken te weten over relaties? Wat vinden vrouwen nu echt aantrekkelijk aan…
De profielfoto bij het online dating profielDe profielfoto bij het online dating profielBij het maken van een online dating profiel of een Tinder profiel wordt er lang nagedacht over de perfecte foto om zovee…

De Rebound-relatieJe bent gedumpt, wanhopig ga je opzoek naar een schouder om warmte en liefde te vinden. Naast het voetbalveld, in de clu…
Daten na een scheiding: wanneer ben je er klaar voor?Daten na een scheiding: wanneer ben je er klaar voor?Na een scheiding of lange relatie komt er een moment dat je weer gaat daten. Wellicht dat vrienden en kennissen informer…
Bronnen en referenties
Keesjansen (3 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.