Waarom hulpdiensten soms naar de verkeerde plaats gaan
In januari 2012 werd een C1000 supermarkt overvallen in Schoonebeek. De daders gingen er met 15000 euro vandaan, de medewerkers kregen een mes op de keel en er werd gezwaaid met vuurwapens. De politiewagen kwam niet op tijd op de plaats delict. Reden: de centralist stuurde de politie naar Schoonoord in plaats van naar Schoonebeek. En dat komt vaker voor. Waarom de politie, brandweer en de ambulances soms op een verkeerde plaats terecht komen.
Plaatsnamen die op elkaar lijken of hetzelfde zijn, maar in een andere provincie liggen
In Nederland heb je plaatsnamen die op elkaar lijken, maar je hebt zelfs plaatsnamen die hetzelfde zijn maar dan alleen in een andere provincie liggen. En dat verwart. Dat verwart zelfs enorm. Centralisten zijn mensen die bij de hulpdiensten de gegevens moeten opnemen en doorgeven, vergissen ze zich nog wel eens in waar politie, brandweer of ambulance heen moet. Overigens komen gewone burgers ook nog wel eens uit op een verkeerde plaats als ze bijvoorbeeld op bezoek gaan bij mensen die ze nooit eerder hebben bezocht of als ze op vakantie gaan.
GMS-systeem moet hulpdiensten naar bepaalde locaties sturen
Het Geïntegreerd Meldkamer Systeem of te wel GMS-systeem moet er voor zorgen dat brandweer, politie en ambulance naar het juiste adres gaan als daar iets aan de hand is. Dat gaat als volgt:
- In de meldkamer werken centralisten die de meldingen aannemen. Het systeem heeft nummerherkenning zodat de gegevens van de melder wel direct zijn te traceren.
- Maar een melder kan zich ook ergens anders bevinden en iets melden dat niet in zijn eigen omgeving of eigen huis gebeurt. Daar kan het dan al spaak gaan.
- De centralist heeft een checklist die is aangepast aan wat het incident is. Bij een brand worden dus vragen over de brand gesteld, bij een gewonde vragen over de aard van de verwondingen en de toedracht daarvan.
- Iedere plaats heeft in het systeem verder een code. Zo heeft Schoonebeek de code scbe en Schoonoord heeft de code scoo. Drukt een centralist per ongeluk op scbe dan komt de politie uit in de verkeerde plaats als er Schoonoord wordt bedoeld. Tenminste als er niet ook een straat bekend is. De eerste melder in dit verhaal wist de straat niet en kon die dus ook niet doorgeven. Normaliter kan de combinatie nog worden gemaakte tussen de twee en worden er dus minder snel fouten gemaakt, tenzij de beide plaatsen ook nog eens dezelfde straatnaam hebben.
- Is bekend wat er aan de hand is en waar, dan geeft de centralist met een druk op de knop opdracht aan één of meerdere hulpdiensten om ter plaatse te gaan.
- Hoeveel wagens en van elke hulpdienst er moeten worden ingezet, is in het systeem opgenomen. Bij een snelwegongeluk bijvoorbeeld worden altijd aan vanuit twee richtingen hulpdiensten opgeroepen. En bij een reanimatie worden altijd twee ambulances ingezet.
- Als een centralist denkt dat het nog anders moet dan de regels voorschrijven kan hij dat zelf nog wel wijzigen.
Plaatsnamen die gemakkelijk verward kunnen worden en plaatsnamen die hetzelfde zijn, maar in een andere provincie liggen
Alleen al in het noorden zijn er flink wat plaatsnamen die voor verwarring kunnen zorgen. Omdat ze hetzelfde zijn, maar in een andere provincie liggen of omdat ze op elkaar lijken. Hieronder een greep uit die namen:
- Alteveer (daarvan zijn er twee in Drenthe en eentje in Groningen). Lijkt bovendien op het Friese Altena
- Echten (ligt zowel in Drenthe als in Friesland)
- Eenrum (ligt in Groningen, maar lijkt er op het eveneens Groningse Eenum)
- Eursinge (daarvan zijn er drie in Drenthe. Eentje bij Westerbork, eentje bij Havelte en eentje bij Pesse. Het lijkt bovendien ook nog eens op het eveneens Drentse Eursing
- Feerwerd (ligt in Groningen, maar lijkt er op Ferwert, dat in Friesland ligt)
- Foxwolde (ligt in het Drentse land en lijkt op Foxel dat ook in Drenthe ligt. Bovendien is er dan ook nog een Gronings Foxhol
- Gasselterboerveen (ligt in Drenthe, maar wordt vaak verward met het eveneens Drentse Gasselterboerveenschemond)
- Hoogezand (ligt in Groningen, maar wordt vaak verward met het Drentse Hoogeveen)
- Marum (ligt zowel in Friesland als in Groningen)
- Meppel (ligt in Drenthe, maar lijkt ook veel op het eveneens Drentse Meppen)
- Midwolda (ligt in Groningen, maar wordt vaak verward met het eveneens Groningse Midwolde)
- Niekerk (daarvan zijn er twee in Groningen en in dezelfde provincie ligt ook nog de plaats Niebert)
- Noordwolde (ligt zowel in Groningen als in Friesland)
- Opende (ligt in Groningen, maar in Friesland ligt de plaats Opeinde)
- Oostwolde (daarvan zijn er ook weer twee in Groningen, terwijl in Friesland Oosterwolde ligt)
- Pieterburen (ligt in Groningen, terwijl in Friesland Pietersbierum ligt)
- Veenhuizen (daarvan is er een exemplaar in Groningen, maar ook in Drenthe)
- Vledderveen (ook deze plaats ligt zowel in Groningen als in Drenthe)
- Weiteveen (ligt in Drenthe, maar in dezelfde provincie ligt ook Witteveen)
- Westerbork (ligt in Drenthe, maar lijkt veel op het Groningse Westerbroek)
- Winsum (ligt zowel in Groningen als in Friesland)
- Zuidwolde (ligt zowel in Groningen als in Drenthe)
Meldkamer voor Groningen, Friesland en Drenthe
Wat de verwarring nog groter maakt is dat de provincies Groningen, Friesland en Drenthe alle drie zijn ondergebracht bij dezelfde meldkamer. Deze is gevestigd in Drachten.