Marktplaats oplichting voorkomen! Tips voor slim (ver)kopen

Dagelijks worden er talloze producten op Marktplaats gekocht en gelukkig gaat dat vaak met wederzijds genoegen: de verkoper ontvangt een leuke prijs en de koper een leuk product. Helaas zitten er ook een aantal rotte appels tussen die over de rug van goedwillende mensen snel geld willen scoren. Gelukkig heeft u het grotendeels in eigen hand om dit soort mensen te ontlopen!

De advertentie

Wanneer u een interessante advertentie aanklikt en overweegt om contact op te nemen met de verkoper, moet u een aantal zaken in de gaten houden. Kijk of er foto's aanwezig zijn die het product tonen. Advertenties zonder foto's mogen gerust als minder betrouwbaar beschouwd worden. Veel oplichters plaatsen wel foto's, maar kopiëren die slechts van andere sites en maken dus zelf geen foto's. Wanneer u ziet dat de foto van het daadwerkelijke product zelfgemaakt is, bevindt u zich al op veiliger terrein. Wanneer u twijfelt aan de authenticiteit van de foto's, kunt u altijd de website Tineye gebruiken. Op deze website kunt u de URL (het linkadres van de foto) invoeren en de website zal vervolgens het internet scannen om de authenticiteit te testen.

Onbetrouwbaar

Negeer te allen tijde advertenties die niet in het Nederlands zijn. Er zijn al teveel mensen door buitenlanders opgelicht. Houd de volgende simpele gedachte aan: buitenlanders hebben met eBay een ander prima platform om hun producten te verkopen.
Wanneer u twijfelt aan de betrouwbaarheid van de verkoper, maar toch besluit in zee met hem of haar te gaan, maak dan altijd een 'printscreen' van de advertentie. Oplichters verwijderen nadat het geld binnen is heel vaak hun advertentie om het aantal bewijsstukken te verminderen. Wanneer u op de knop 'Prt Sc' van uw toetsenbord drukt, maakt u een printscreen die u vervolgens kunt plakken in bijvoorbeeld Microsoft Word of Paint.

Blijf ook trouw aan uw gevoel: prijzen die zo ontzettend mooi lijken, zijn dat vaak ook! Er worden op Marktplaats veel games voor spotprijzen aangeboden, maar bij navraag zal u vaak te horen krijgen dat het gaat om illegale gekopieerde edities, die u dus niet zomaar kunt afspelen. Ook telefoons die voor spotprijzen worden aangeboden, zijn vaak afkomstig van oplichters.
Advertenties met games, telefoons en andere nieuwe mediavormen zijn gevoeliger voor oplichting dan bijvoorbeeld advertenties met boeken. Bedenk vooraf of de kans op oplichting bij het product groot is. Veel oplichters bevinden zich in de kleding- of multimediabranche.

Contact

U besluit om contact te zoeken met de adverteerder wanneer u in de advertentie geen vreemde zaken heeft opgemerkt. Wanneer u contact met de verkoper hebt, let dan goed op het e-mailadres: adressen van Yahoo, Gmail en Hotmail zijn lastiger te traceren dan e-mailadressen van KPN en UPC. Het is absoluut niet nodig om bij elk lastig verifieerbaar adres het contact te verbreken, maar wanneer u twijfels heeft over de verkoper, zou dit een reden kunnen zijn om er nog eens goed over na te denken.

Het is wijs om zoveel mogelijk informatie over uw verkoper te achterhalen. Vraag naar een telefoonnummer, naam en (zeker bij een groot bedrag) adresgegevens. Achterhaal deze gegevens ook. Online telefoonboeken zijn daarbij een handig hulpmiddel. Wanneer de verkoper over zijn of haar gegevens liegt, moet er een lichtje gaan branden.

Probeer ook zoveel mogelijk face-to-face af te spreken: op deze manier bent u in staat om het product met eigen ogen te aanschouwen en 'gelijk over te steken', waardoor de kans op oplichting vrijwel nihil is.

Verzending

Het is vanzelfsprekend niet altijd mogelijk om af te spreken. Een groot verschil in afstand kan daar een oorzaak van zijn, maar er zijn meerdere redenen te bedenken. Wanneer u besluit dat u het product op laat sturen, onderneem dan de volgende stappen:

Google op de naam van de verkoper. Wanneer u bij één van de sites over oplichting uitkomt, wees dan op uw hoede.
Google ook het bankrekeningnummer van de verkoper. Dit kan waardevolle informatie verschaffen. Het is op Marktplaats de conventie om eerst het bedrag over te maken naar het bankrekeningnummer of het PayPal adres van de verkoper. Wanneer het geld definitief overgeschreven is, zal de verkoper het product zo snel mogelijk opsturen. PayPal biedt overigens kopersgarantie, waardoor u haast niet opgelicht kán worden!

Probeer ook telefonisch contact te krijgen: wanneer de verkoper zijn of haar telefoonnummer geeft, zit u vaak in de veilige zone.
Vraag het Track & Trace nummer wanneer het product per pakketdienst verzonden is. Hierdoor weet u dat de verkoper het pakket daadwerkelijk heeft opgestuurd en wanneer u dan niets ontvangt, ligt de fout altijd bij het postbedrijf. Het doorgeven van de Track & Trace code voorkomt onduidelijkheid wanneer u onverhoopt niets ontvangt.
Omgekeerde wereld

De meeste oplichters bieden zelf spullen aan, maar er zijn ook oplichters die de verkoper willen oplichten. Zij beweren bijvoorbeeld iets niet ontvangen te hebben. Ook als verkoper is het dus belangrijk dat u de Track & Trace code blijft bewaren en in het geval van brievenbuspost het verzendbewijs niet kwijtraakt. Hierdoor kunt u altijd bewijzen dat een product verzonden is en dat de fout onmogelijk bij u kan liggen!

Veel oplichters in dit circuit zijn mensen die in gebrekkig Engels de verkoper contacteren en willen betalen aan de hand van een creditcard of via Western Union. Negeer deze mensen dus altijd! Laat de koper via internetbankieren of PayPal betalen en begin niet aan cheques of andere alternatieve betaalmethoden.

Geen garanties

Het is verstandig om bovenstaande tips na te lopen als u twijfelt over een (ver)koper op Marktplaats. Het is en blijft een manier van handelen die vooral teert op de goedheid van de mens. Gelukkig gaat dit in verreweg de meeste gevallen vlekkeloos, maar blijf altijd scherp en hanteer een gezonde dosis wantrouwen. Deze tips zijn echter geen garanties voor succes: sommige oplichters zijn gepokt en gemazeld en u kunt altijd met botte pech tegen een dergelijk persoon aanlopen. Dit zal gelukkig zéér zelden gebeuren.
© 2012 - 2024 Marcofr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opgelicht via MarktplaatsEr wordt tegenwoordig veel opgelicht via marktplaats, en dat gaat meestal niet om kleine bedragen. Spullen zoals een iPh…
Oplichting op MarktplaatsOplichting op Marktplaats; bijna iedereen kent wel iemand die er ooit mee te maken heeft gehad. Die nieuwe telefoon voor…
Kopen en verkopen op MarktplaatsKopen en verkopen op MarktplaatsOp Marktplaats.nl vinden kopers en verkopers elkaar al sinds 1999. Waar de één zijn spullen kwijt wil, heeft een ander z…
Tips en trucks voor MarktplaatsDe site “Marktplaats” bestaat al tien jaar en wordt steeds populairder. De site is bekend geworden doordat je als partic…

Waarom hulpdiensten soms naar de verkeerde plaats gaanWaarom hulpdiensten soms naar de verkeerde plaats gaanIn januari 2012 werd een C1000 supermarkt overvallen in Schoonebeek. De daders gingen er met 15000 euro vandaan, de mede…
Tips en teksten voor het schrijven van een liefdesbriefTips en teksten voor het schrijven van een liefdesbriefJe hebt een mooie kaart gekocht voor je Valentijn en nu zit je maar wat voor dat lege blad uit te staren. De muze wil ma…
Marcofr (20 artikelen)
Laatste update: 31-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.