Hoe voorkom je dat mensen over je roddelen?

Hoe voorkom je dat mensen over je roddelen? Roddelen, eigenlijk doen we het allemaal wel een beetje, vaak onbewust maar ook vaak wel bewust. Praten over een ander wordt al als roddelen gezien, dus helemaal voorkomen dat mensen over je roddelen kun je toch niet, maar je kunt het wel een stuk verminderen!

Wat is roddelen?

De officiële definitie van roddelen is volgens het woordenboek:" praten over een ander, vooral op een kwade manier". Iedereen kent wel iemand in zijn vriendenkring of op zijn werk die roddelt, en misschien ben jij er ook wel een van. Roddelaars worden gezien als onruststokers en niet-collegiale mensen. Je kunt mensen op deze manier een slecht imago bezorgen tegenover andere mensen terwijl de persoon in kwestie geen antwoord kan geven en er dus niets tegen kan doen. Dit is vooral op de werkvloer heel vervelend en kan zelfs in het uiterste geval leiden tot een ontslag of einde van een vriendschap, zowel voor de roddelaar zelf als degene waar de roddel over gaat. Tijd om er iets aan te doen dus!

Je reputatie verbeteren

Het beste wapen tegen roddels is om een goede reputatie te hebben. Wees een vriendelijk en eerlijk persoon voor je vrienden en familie. Op het werk moet je iemand zijn die zijn beloftes nakomt en zijn taken serieus neemt. Beloof geen dingen die je niet waar kunt maken. Doe je dit wel dan loop je het risico dat je niet meer serieus wordt genomen en dat mensen geen vertrouwen hebben in jou en je werk. Dit komt je reputatie zeker niet ten goede en zorgt er des te meer voor dat mensen hun ontevredenheid over je gaan verspreiden.

Verbeter je communicatie

Verbeter je interne communicatie. Organiseer wekelijkse bijeenkomsten, emailnieuwsbrieven, flyers op bureaus, maakt niet uit: doe alles wat nodig is om je mensen op tijd in te seinen. Als ze alles weten wat er te weten valt, valt er niets te gissen. Stop geroddel achteraf door er meteen te zijn voor je mensen als ze vragen hebben. Check dat ze opborrelende ongerustheid met je delen. Hiervoor is het ook belangrijk om vertrouwen op te wekken bij je collega's. Doordat je de mensen op de hoogte houdt van wat er gebeurt en open bent over je eigen taken en oprecht met ze omgaat en hun vragen en zorgen beantwoordt, win je hun vertrouwen en zullen ze ook eerder hetzelfde toen tegenover jou.

Stop onruststokers

Bepaal wie de roddelaars zijn en vraag ze om tekst en uitleg. Zijn ze oprecht bezorgd over iets? Stel ze dan gerust. Praat met ze en kijk of er wellicht ergens problemen zijn en beloof het uit te zoeken. Scheppen ze er gewoon genoegen in om onrust te stoken? Maak dan duidelijk dat het afgelopen moet zijn. Hierbij geldt ook weer dat een goed voorbeeld doet volgen.

Wil je weten wat voor verstrekkende gevolgen een roddel kan hebben, dan is de film "Gossip" (2000) van Davis Guggenheim zeker een aanrader.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roddelen: soms is het goedRoddelen: soms is het goedRoddelen, wie doet het niet? Mensen hebben altijd de neiging om het over anderen te hebben, zonder hen daarbij zelf aan…
Roddelen op het werk: kan het positief zijn?Roddelen op het werk: kan het positief zijn?Mensen zijn allemaal verschillend in omgang. Zo ook je collega's. Sommige collega's zijn aardig en daarmee kun je het go…
Roddelen: waarom doen we het?Roddelen, we doen het allemaal. We zijn niet altijd even trots op het feit dat we roddelen, maar we doen het niet voor n…

Sociale vaardigheden – Non-verbaal gedragSociale vaardigheden – Non-verbaal gedragWanneer je iemand iets duidelijk wil maken, moet je communiceren. Vooral het non-verbale gedrag is hierbij belangrijk. J…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: HND, Pixabay
  • www.managementsupport.nl
Reacties

Jan Koullen, 06-12-2015
Goede middag.

Sinds geruime tijd wordt er door een collega bij mij in de groep (waar ik dus regelmatig diensten mee draai) op een mensonterende en leugenachtige manier over mij geroddeld. Uiteraard waar ik niet bij ben. Ik heb een vertrouwenspersoon ingelicht en hij deelde deze situatie mede aan de leiding. Een tijd ben ik een confrontatie uit de weg gegaan. Tot eergisteren. Toen werd er door die persoon tegen mij gepraat, maar op een leugenachtige en asociale manier. Ik zou hier niet thuis horen, in zijn ogen zou ik mijn werk niet doen, het zou hem niet uitmaken of ik er uitgegooid zou worden werd mij gezegd door hem. Maar ALS ik al mijn werk niet zou doen, dan zou mijn werkgever mij toch al op het matje geroepen hebben lijkt me… Ikzelf heb hem niets in de weg gelegd, heb mijn diensten gedraaid, op tijd afgelost e.d. En nu zijn helaas ook enkele ''meelopers'' die mij nu ook z.g.a. niets meer zeggen. Nou heeft deze gast een meer dan bedenkelijke reputatie opgebouwd in een verleden en op enkele plaatsen een verbod! De meeste collega's weten al geruime tijd dat er in mijn groep geen sfeer is, door die roddelaar. Ik heb de leiding ervan in kennis gesteld dat dit geen werkbare situatie voor mij is. Ik zou geduld moeten opbrengen en er zou toch wel iets gaan veranderen tzt. Ik heb al enkele dagen een zeurende hoofdpijn van het nadenken… Moet ik nu nogmaals de leiding of zelfs de bedrijfsarts in kennis stellen van deze situatie zo dat ik misschien met zijn hulp op een andere dienst voorlopig geplaatst zou kunnen worden? Want op deze manier wordt mij het functioneren onmogelijk gemaakt! Hopende op een reactie uwerzijds verblijf ik,

Jan Koullen Reactie infoteur, 07-12-2015
Beste Jan,

Het is erg vervelend dat dit bij jou op de werkvloer gebeurd en ik kan me goed voorstellen dat dit de sfeer en de werkproductie voor jou alsmede je collega's beinvloed. Ik zou hier zeker niet mee rond blijven lopen, want de roddelaar zal er niet zomaar mee stoppen. Als ik de situatie zo lees gaat het zelfs verder dan roddelen, maar is het gewoon lastigvallen en mensen verhinderen hun werk te kunnen doen. Dit zouden je leidinggevenden ook niet toe moeten laten. Ik zou de leidinggevende zeker (nogmaals) op de hoogte stellen en wellicht met het verzoek om in een andere dienst geplaatst te worden, of misschien dat je roddelende college in een andere dienst geplaatst kan worden (vooral als er meerderen in de groep hier last van hebben). Jij zou hier niet de dupe van moeten worden. Werkt de leidinggevende niet mee, dan is het inderdaad een zaak om de bedrijfsarts in te lichten.

Veel succes!
Met vriendelijke groeten,
Esther

Rosalie, 25-06-2013
Deze tips hebben wel gewerkt maar ik word toch vaak na gekeken… op school vooral( mensen roepen ielg naar me) Ik voel me heel ongemakkelijk, zelf ben ik best wel bang om tegen ze te zeggen dat ze ermee moeten stoppen. Maar ik weet me echt geen raad meer… Reactie infoteur, 03-08-2013
Beste Rosalie,

Wel jammer dat de adviezen in mijn artikel niet geholpen hebben. Het is inderdaad erg vervelend als mensen over je roddelen of iets naar je roepen. De moed bijeenrapen en er iets van zeggen is erg moeilijk en kost veel tijd. Probeer steun te zoeken bij iemand waar je goed mee overweg kan en vooral: mensen die een ander iemand Pesten/roddelen zijn zelf ook niet perfect! Vaak pesten of roddelen ze over een ander omdat ze bang zijn dat er over hen geroddeld wordt.
Ik hoop dat het met de tijd beter gaat, en blijf sterk!

Groeten,
Esther

Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 28-02-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.