Behouden van vrijwilligers op een FPG-manege

Vele FPG-maneges in Nederland maken gebruik van vrijwilligers. Omdat vaste werknemers te duur zijn voor een organisatie als deze. Daarnaast zijn er genoeg jonge meisjes en jongens die graag een handje helpen in het dagelijks werk op een FPG-manege. Toch kampen vele FPG-maneges met een tekort aan vrijwilligers. Waar ligt dit aan? Aan hun manier van werven? Of aan de manier hoe er wordt om gesprongen met de vrijwilligers? Het laatste wordt vaak vergeten. Daarover meer in dit artikel.

Behouden van vrijwilligers op een FPG-manege.

Federatie Paardrijden Gehandicapten

Korte inleiding:

Nadat vrijwilligers zijn geworven, is het ook van belang stil te staan bij de wijze waarop vrijwilligers behouden kunnen worden. Om vrijwilligers te kunnen behouden is het belangrijk om te weten wat er leeft bij de vrijwilliger:
  • Wat is de motivatie om dit vrijwilligerswerk te doen?
  • Hoelang wil de vrijwilliger ingezet worden?
  • Denk hier aan de tijd die de vrijwilliger per week wil besteden.
  • Waar liggen de kwaliteiten van de vrijwilliger?
  • Welke taken vindt de vrijwilliger leuk om te doen?

Een goede begeleiding en waardering is voor de vrijwilliger zeer belangrijk. Daarnaast is het van belang om vrijwilligers te betrekken bij de manege en te weten wat de vrijwilligers van de manege vinden. Als een vrijwilliger vertrekt is het handig om te weten waarom deze vrijwilliger wil stoppen. De punten die aangegeven worden kunnen dan in de toekomst eventueel verbeterd worden. Om meer duidelijkheid te krijgen over wat er leeft bij vrijwilligers en wat ze belangrijk vinden, zijn functioneringsgesprekken en het uitvoeren van een tevredenheids onderzoek waardevolle hulpmiddelen.

Een goed vrijwilligersbeleid is noodzakelijk voor het behouden van vrijwilligers!

Beloningen:

In de wereld van de vrijwilligers is een beloning soms erg fijn. Dit hoeft niet veel te kosten en is meer een teken van dankbaarheid. Je hebt verschillende manieren van belonen.

  • Vrijwilligeravonden, dit zijn avonden waar alle vrijwilligers bij elkaar komen. Er kan een hapje en drankje verzorgt worden en eventueel een activiteit. Of een leuke verrassing als dank. Op deze avond kan het bestuur nog wat dingen bekend maken als ze willen en is iedereen weer op de hoogte van het werk op de manege. Een mooiere en socialere manier van belonen is er bijna niet.

  • Paardrijlessen, een leuke manier van belonen en juist voor de jongeren een reden voor vrijwilligerswerk. Ze werken een bepaald aantal uren per week op de manege en als dank daarvoor mogen ze af en toe mee rijden in een paardrijles. Hierbij moet je als manege wel bedenken of je de hardwerkende paarden nog meer wil belasten.

  • Cursussen, een leuke manier van belonen is cursussen geven. Dit kan door iemand van de manege, door iemand die je inhuurt of een stagiaire etc. De paarden worden op deze manier niet belast maar het is een leuke en goede manier van belonen waar je als manege zelf ook nog wat aan hebt. Deze cursussen worden later in dit artikel uitgebreid besproken.

Omgang en communicatie.

Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Omgang en communicatie hebben een belangrijke factor. Als de omgang tussen het personeel en de vrijwilligers niet goed is of de communicatie gaat mis kunnen er veel mensen stoppen met hun vrijwilligers werk.

  • Mennersavond, voor de menners van de huifbedden kan het fijn zijn als bijvoorbeeld één keer in de drie maanden een menners avond of vergadering te houden. Zo kunnen de menners samen bespreken hoe het huifbedrijden gaat en wat er eventueel veranderd moet worden. Sommige menners hebben een andere methode dan andere menners en daardoor kan ergernis ontstaan. Door er samen over te praten en een vaste manier van handelen op te stellen kun je conflicten tussen de menners voor zijn. Belangrijk is dat deze avond onder goede begeleiding verloopt. Stel bijvoorbeeld een hoofdmenner aan of laat iemand van het bestuur er bij zijn. Deze hoofdmenner of het bestuurslid zorgt dat de avond in goede orde verloopt.

  • Bedanken voor de inzet, het is belangrijk om de vrijwilligers na hun inzet/werk altijd te bedanken. Ze doen het werk vrijwillig en helpen daardoor de manege. Een bedankje is dan het minste wat je kunt doen.

  • Afdelingshoofd, je hebt verschillende werkzaamheden op een manege, het gaat van uitmesten tot rijden. En er kunnen wel eens wat onduidelijkheden of ruzies zijn tussen de vrijwilligers. Dan zal het goed zijn als er een vast persoon is die over alles of over bepaalde werkzaamheden gaat. Dan weten de vrijwilligers bij wie ze terechtkunnen. Het afdelingshoofd bepaald ook wie wat doet en wanneer.

  • Vrijwilligersvergadering, dit is geen overbodige luxe. Maar als je 50 of meer vrijwilligers hebt is het niet fijn om in één grote groep te vergaderen. Daarom kun je de groep vrijwilligers beter in groepjes verdelen. Bijvoorbeeld: Jeugd t/m 16 jaar en 16 jaar en ouder. Deze groepen zijn per manege verschillend. En moet de manege zelf samenstellen. Door vergaderingen met deze groepen te hebben kom je te weten wat er speelt onder de vrijwilligers en kun je dingen vanuit de manege bekend maken. Bijvoorbeeld als er een evenement gepland staat of andere belangrijke zaken. Zo is iedereen weer op de hoogte. Ook kun je alles weer even opfrissen qua regels en werkwijze.

  • Vrijwilligerskrant/mail, in deze mail of krant kun je de actuele dingen zetten zo blijft iedereen op de hoogte.

Goede communicatie tussen de werknemers die de vrijwilligers aansturen. De werknemers moeten op één lijn zitten. Anders wordt het voor de vrijwilligers onduidelijk. Zorg ook altijd dat adressen up to date zijn. Als er dan ergens een uitnodiging voor wordt verstuurd word niemand overgeslagen.

Cursussen:

Om de vrijwilligers op een leuke manier te belonen kun je cursussen aanbieden. Nu wordt er vast gedacht aan kosten. Natuurlijk kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Maar je kunt het ook helemaal gratis houden! Waarom cursussen? Tijdens verschillende onderzoeken die ik zelf heb uitgevoerd kwam ik er achter hoe weinig veel vrijwilligers weten over de omgang met paarden, het verzorgen van paarden, het trainen van paarden enzovoort. Vele vrijwilligers kunnen niet eens goed een paard poetsen zoals het hoort. Herkennen geen veel voorkomende ziekte beelden enzovoort. Natuurlijk heb je hier de werknemers voor maar wat zal het fijn en handig zijn als ook de vrijwilligers dingen kunnen herkennen. Ook weten veel vrijwilligers niet hoe ze met paarden om moeten gaan, hoe je ze correct opzadelt, hoe je een paard veilig uit de wei haalt en op stal zet. Hoe je met de paarden om moet gaan tijdens de les.

Om alles goed te laten verlopen kun je cursussen geven. En het is ook nog eens leuk en leerzaam voor de vrijwilligers. Maar wat voor cursussen/lessen zou je kunnen geven?
  • Hoe Toiletter ik een paard?
  • Hoe longeer ik een paard?
  • Hoe poets ik een paard?
  • Hoe begeleid ik een paard?
  • Hoe verzorg je een paard zijn tuig?
  • Hoe behandel ik mok en andere hoef en gezondheidsproblemen?
  • Hoe ervaart een cliënt zijn paardrijles?

Wat zijn uiteindelijk de voordelen voor de FPG-maneges van deze cursussen:

Hoe longeer ik een paard?

De paarden van een FPG-manege verrichten zwaar werk en krijgen daardoor wel eens last van blessures of dat sommige spieren verzwakken omdat die tijdens het rijden niet tot nauwelijks gebruikt worden. Met longeren zou je aan de blessures en verzwakte spieren kunnen werken. Het is minder belastend als rijden en je kunt vanaf de grond precies zien wat je doet.

Met longeren kun je o.a.
  • een paard beweging geven
  • een paard losser en buigzamer maken
  • het gedrag corrigeren

Longeren is een ideale manier om je paard goed te trainen en je kan het gebruiken als je paard eventueel correcties nodig heeft.

Maar om ons doel in ons achterhoofd te houden, we longeren hier de paarden bijna nooit. Ze hoeven ook niet klaar gestoomd te worden voor de wedstrijden. Maar het loswerken van een paard aan de longeerlijn is ontzettend goed voor het paard. En omdat het paard dan beter in zijn vel gaat zitten kan het paard ook beter functioneren in de lessen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een paard helemaal vast komt te zitten in zijn rug, het paard is daardoor moeilijk te rijden en bokt af en toe omdat hij pijn heeft. Longeren is één van de manieren om hem dan weer los te werken in zijn rug. Je kunt de oudere vrijwilligers, hier bedoel ik de vrijwilligers van 15+ leren hoe je dat moet doen. Zo kunnen ze ooit inspringen als het nodig is en hebben ze een ontzettend leuke cursus gehad waar ze misschien ook nog wat aan hebben. Daarnaast kun je een vrijwilligerslessen laten vervallen voor zo’n cursus. In een cursus gebruik je 1 of 2 paarden en de rest van de paarden heeft heerlijk rust.

Hoe poets ik een paard?

De paarden van een FPG-manege werken ontzettend hard, naast een goed passend tuig, weide gang en voer heeft een paard ook een goede vacht en hoef verzorging nodig. Iets wat perfect aan de vrijwilligers overgelaten kan worden. Natuurlijk moet hier qua vrijwilligers wel animo voor zijn. Op de meeste maneges worden de paarden voor de lessen minimaal gepoetst, hier wordt onder verstaan een snelle borstel over het paard heen, en er wordt geprobeerd elke week alle paarden uitgebreid te poetsen. Bij een uitgebreide poetsbuurt hoort een goede vacht verzorging waar gebruik gemaakt wordt van alle borstels zodat je de vacht tot op het vel goed schoon hebt. Ook horen de manen en staart er bij. Deze moeten goed uitgeborsteld worden. Vaak worden de hoeven vergeten, terwijl het zo ontzettend belangrijk is. Daarom hier onder wat uitleg waarom dat zo belangrijk is:

Waarom moeten de paarden minstens elke week goed geborsteld worden?
Je borstelt de vacht waardoor je zand, vuil en losse haren wegpoetst. Zo blijft de vacht en de huid van de paard glanzend en gezond. Vooral tijdens de rui (het verharen) is het borstelen extra belangrijk. Met borstelen stimuleer je de bloedsomloop van je paard. Borstelen voelt als een soort massage en je paard geniet er van. Als je een paard poetst, kun je de vacht en de huid controleren. Als je een paard niet goed borstelt, kunnen er door het vuil in de vacht onder het zadel en het hoofdstel irritatieplekjes ontstaan, een soort schaafwondjes. Dit is natuurlijk heel erg vervelend en pijnlijk voor je paard. Doordat je de paard voor het rijden een poetsbeurt geeft, kun je hem/haar goed controleren op wondjes en beschadigingen.

Waarom is hoeven uitkrabben zo belangrijk?
Omdat de paarden op stal staan komen er resten mest en stro in de hoeven van het paard, ook komt er zand uit de bak in de hoeven van het paard. Daarnaast gaat het paard ook naar buiten, op het land is modder en liggen ook kleine steentjes. Soms zie je paarden die hele plakkaten modder, stro en mest in hun hoeven hebben zitten. Daardoor staat het paard niet meer goed op zijn hoeven waardoor het blessures kan oplopen. Al het vuil hoopt zich op in de kleine ruimtes van de hoef. Dit afval zorgt voor druk in de hoef en dat is niet goed voor de straal, het paard kan zwikken omdat hij niet meer goed op zijn hoeven kan staan. Ook kunnen er steentjes en scherpe stukjes in de hoef gaan zitten. Als je al dit soort rommel laat zitten heeft je paard zelfs kans dat zijn hoef ontstoken raakt. Met als gevolg dat hij kreupel gaat lopen, iets wat je op een bedrijf zoals de FPG-maneges liever niet hebt. Bij het uitkrabben van de hoef is het gezond houden van de straal een zeer belangrijk punt. Als de straal aanvoelt als een gummetje is deze gezond en heeft de straal naast het schoonmaken geen verdere verzorging nodig.

Hoe begeleid ik een paard?

De vrijwilligers zijn ontzettend veel bezig met de paarden, terwijl vele de paarden niet aan kunnen. Dit zou je ze kunnen leren in een cursus. Zo voorkom je ongelukken en heeft de vrijwilliger waarschijnlijk meer plezier in zijn werk.

De verzorging van het paard zijn tuig?

Het tuig is ook een zeer belangrijk punt, een goed passend en verzorgd tuig is fijner voor het paard. En zonder het tuig voor een paard kunnen de lessen niet geven worden. Je zou de vrijwilligers een lesje tuigen verzorgen kunnen geven. Als er dan een keer tijd is om de tuigen weer eens goed te verzorgen kunnen de vrijwilligers volop mee helpen want ze weten precies wat er gebeuren moet.

Hoe behandel ik mok en andere hoef en gezondheidsproblemen?

Het komt geregeld voor dat één van de paarden mok heeft. Iets wat misschien moeilijk te voorkomen is, maar als een vrijwilliger mok of andere hoefproblemen kan herkennen voorkom je het verergeren van het probleem zoals bijvoorbeeld mok. Mok is op zich ontzettend makkelijk te behandelen je moet alleen weten hoe dat moet. Door een kleine cursus waar je de meest voorkomende problemen uitlegt kunnen de vrijwilligers tijdens het poetsen, opzadelen en verzorgen van de paarden problemen herkennen en met toestemming van de FPG-manege behandelen.

Hoe ervaart een client zijn paardrijles?

Elke les lopen er vrijwilligers mee in een les, terwijl vele niet weten waarom het nou zo belangrijk is voor de cliënten. Natuurlijk kunnen ze dit vragen en de lesgevers staan ook open voor hun vragen, maar wat is er nou leuker dan het zelf ervaren. Je zou 1 keer in de 3 maanden, dan zijn er weer nieuwe vrijwilliger bij, een les kunnen geven waarin vrijwilligers ervaren hoe het is om als een blind persoon paard te rijden. Of hoe een klittenband zadel zit. Daarbij kan hun veel uitleg geven worden zodat ze ook goed begrijpen waarom dit zo belangrijk is voor de cliënten.

Er zijn natuurlijk zat andere leuke cursussen te bedenken dit zijn maar een paar voorbeelden. Door deze cursussen ontlast je de paarden wat meer en leer je de vrijwilligers zeer nuttige dingen!

Slot woord.

In dit artikel zijn vele dingen benoemd elke FPG-manege opzich kan kijken of hij iets heeft aan al deze tips. Uit onderzoek is gebleken dat vrijwilligers veel van het genoemde wel zien zitten. Of juist erg belangrijk vinden. Het onderzoek is verricht als eindopdracht voor mijn opleiding.
© 2011 - 2024 Infosam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden: een strandrit. Inclusief overzicht met manegesDe meeste mensen die goed paard kunnen rijden hebben weleens op het strand gereden. Dat is een prachtige ervaring. Ook a…
Manege de Zilfia's Hoeve te HoutenDe manege Zilfia's Hoeve is een manege/hengstenhouderij/pension te Houten. De manege is begonnen op 14 mei 1971. Inmidde…
Paardrijden: een bosrit. Inclusief overzicht met manegesPaardrijden: een bosrit. Inclusief overzicht met manegesNaast op het strand rijden is een bosrit al even populair onder de ruiters. Vooral ‘s morgens vroeg is het in het bos pr…
Een eigen paard? Er zijn ook alternatieven!Een eigen paard? Er zijn ook alternatieven!Je zou graag een eigen paard willen, maar je kunt de hoge kosten niet betalen of het ontbreekt je gewoon aan voldoende t…

Het TOPOI-modelHet TOPOI-modelPaul Watzlawick ontwikkelde vanuit de algemene systeem- en communicatietheorie een aantal grammaticaregels voor de commu…
Luisteren naar kinderen lost problemen opLuisteren naar kinderen lost problemen opProblemen met kinderen zijn vaak de problemen van de ouders of leraren, die ze niet goed kunnen oplossen. Het is van bel…
Infosam (2 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.