Leer je baby gebarentaal

Leer je baby gebarentaal Stel je voor dat je met je baby van negen maanden zou kunnen praten. Het zou het leven een heel pak makkelijker maken. Rond die tijd wil je kind je immers regelmatig al iets vertellen, maar heeft hij er de taal nog niet voor. Echt niet? Oh jawel, hoor. Mentaal en fysiek is je baby nog niet rijp om al woordjes uit te spreken, maar je kan op dat moment al wel gebarentaal aanleren. Wedden dat je apetrots bent als je baby je voor het eerst om melk vraagt?

Baby's en gebarentaal

In de jaren 70 ontdekte een doventolk dat kinderen van dove ouders veel sneller met hun ouders konden communiceren dan kinderen van horende ouders. In 1987 startte hij met een onderzoek of het mogelijk was om baby's van horende ouders gebarentaal aan te leren. Het resultaat was erg bijzonder: als je een baby van 6 à 7 maanden regelmatig gebaren toont ter ondersteuning van wat je zegt, zal hij een tweetal maanden later met je beginnen te communiceren via gebaren. Er werd een eenvoudig gebarensysteem ontwikkeld, specifiek voor ouders van kleine baby's. In 1994 kwam het eerste boek over babygebaren uit. Ondertussen is het systeem in heel wat landen bekend.

Gebaren versus praten

De eerste vraag die ouders zich zullen stellen is of hun kind niet later zal praten als ze gebarentaal aanleren. Onderzoek wijst uit dat het vaak omgekeerd is. Het gebruik van gebarentaal impliceert al een behoorlijke communicatieve vaardigheid: je moet beseffen dat één bepaald gebaar bij één bepaald begrip hoort. Maar dat begrip kan in verschillende omstandigheden gebruikt worden. Een appel kan je opeten, maar je kan ook over een appel lezen in een boekje. Deze vaardigheden ontwikkelt een gebarenbaby sneller dan een baby die enkel praat. De overgang van gebaren naar woordjes verloopt dan ook meestal erg vlot. Het is uiteraard belangrijk dat je blijft praten tijdens het communiceren met gebaren, maar dat doe je vaak automatisch. Als je kind het gebaar voor melk aangeeft, reageer je spontaan met: 'Wil je graag wat melk? Heb je zoveel dorst? Het is ook warm, niet? Zullen we je bekertje nemen?'

Voordelen

Wie al langer met babygebaren bezig is, ontdekt dat dit systeem heel wat voordelen heeft.

Meestal zijn baby's die gebaren kunnen gebruiken veel minder gefrustreerd dan hun niet-gebarende leeftijdsgenootjes. Omdat ze mentaal klaar zijn voor communicatie én er ook de mogelijkheid toe hebben, kunnen ze mama en papa veel beter duidelijk maken wat ze willen. Dat helpt vaak een heleboel driftbuien voorkomen. Ouders die al zo snel met hun kind kunnen communiceren hebben dikwijls ook een erg rijke band met hun kinderen.

Zoals eerder vermeld, zal het gebruik van babygebaren het ook makkelijker maken om te leren spreken. Men ziet tevens regelmatig dat de belangstelling in boekjes ook groter is. Zodra ze kunnen gebaren, kunnen baby's actief mee lezen, in plaats van enkel te wijzen. Dat is veel leuker.

Omdat baby's sneller kunnen communiceren, kunnen ze beter behoeften, gevoelens en wensen uitdrukken. Dat maakt ze mondiger en zelfverzekerd. Als ze zo jong al gestimuleerd worden om te leren, zullen ze intellectueel waarschijnlijk ook een streepje voor hebben op andere kinderen.

Dat wil ik ook!

In Nederland probeert de organisatie babygebaren ouders en professionals (zoals leidsters op kinderdagverblijven) te helpen om via gebarentaal een betere communicatie op te bouwen met hun kind. Ze organiseren ouderworkshops en workshops in creches. Je kan zelfs thuis een babywareworkshop aanvragen: net zoals bij een tupperwareparty komen de mensen van babygebaren bij je aan huis wanneer je voldoende geïnteresseerden bijeen brengt.

Op hun website kan je ook het boek 'Babygebaren - de eerste woordjes' bestellen, met vijftig courante gebaren, of de DVD 'Babygebaren - doe je mee?', waar je de verschillende gebaren ook juist kan zien uitbeelden.

Wie meteen zelf aan de slag wil, kan op de website van de Koninklijke Effatha Guyot Groep een handig online gebarenwoordenboek raadplegen. Deze organisatie biedt onderwijs, zorg en dienstverlening aan doven, slechthorenden en mensen met ernstige spraak-taalmoeilijkheden. Op hun site vind je een zeer uitgebreid naslagwerk van A tot Z met tekeningen die uitleggen hoe je woorden in gebaren vertaalt. Deze kan je ook aan je baby leren. Babygebaren zijn immers volledig gebaseerd op de Nederlandse gebarentaal. Dit geeft als extra voordeel dat baby's die zo leren praten, later ook makkelijker met dove en slechthorende mensen kunnen omgaan.

Dankzij babygebaren wordt communiceren met je kind veel rijker.
© 2007 - 2024 Mamalies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Babytaal: Leer jouw kindje begrijpen met babygebarenBabytaal: Leer jouw kindje begrijpen met babygebarenHet babygebaren concept is al ruim twintig jaar bekend in de Verenigde Staten en wordt de laatste jaren steeds meer gebr…
Doofheid: gebarentalen en gebarensystemenGebarentaal is een puur visuele taal, een volwaardige taal met een eigen grammatica. Het maken van gebaren wordt snel be…
SMOG - Spreken Met Ondersteuning van GebarenSMOG is de afkorting voor Spreken Met Ondersteuning van Gebaren. Het is een communicatietechniek die ervoor zorgt dat me…
NGT: Nederlandse GebarentaalGebarentalen bestaan al eeuwen. Pas sinds enkele jaren is men begonnen met het standaardiseren van de Nederlandse Gebare…

Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Wat is nieuws en wat niet? Wie beslist wat belangrijk genoeg is? In de journalistiek is niet één iemand die het bepaalt,…
Alles over stotterenVijf procent van de kinderen stottert. De meeste kinderen groeien hier overheen. Echter, er bestaat een kans dat een kin…
Mamalies (39 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.