De speech op een bruiloft: hoe houd je een goede toespraak?

De speech op een bruiloft: hoe houd je een goede toespraak? Een mooie speech kan een bruiloft een gouden randje geven. Een goede bruiloftsspeech schudt niet iedereen zomaar uit zijn mouw, maar vergt voorbereiding. De één maakt gebruik van anekdotes tijdens de toespraak en een ander lepelt een langdradig verhaal op. Toch heeft iedere spreker vaak hetzelfde doel voor ogen met zijn/haar trouwspeech: je wilt dat de bruid en bruidegom met een fijn gevoel terugkijken op jouw verhaal. Hoe houd je een goede speech op een bruiloft?

Tradities rondom de speech tijdens de bruiloft

Tradities zijn er genoeg rondom een bruiloft. Zo ook voor het speechen tijdens de huwelijksdag. Traditioneel gezien houdt de vader van de bruid als eerste een speech. Daarna volgt de vader van de bruidegom. Vaak worden de speeches tijdens het diner gegeven, maar het kan bijvoorbeeld ook voordat het feest losbarst. Nadat de vaders (eventueel) gespeecht hebben, mogen andere gasten hun zegje doen. Mits zij dit willen en het bruidspaar dit op prijs stelt natuurlijk.

Bereid je speech goed voor

Ontroering, humor en een boodschap: dit zijn drie dingen die een goede speech vaak in zich heeft. Maar bij het houden van een trouwspeech komt ook vaak de nodige spanning om de hoek kijken. Daarom is het goed om je speech goed voor te bereiden.
Begin dus op tijd met het schrijven van je speech. Zo is er niet alleen ruimte om je toespraak te herschrijven, maar ook om te oefenen. Voor de één betekent dit enkele weken van tevoren, een ander kan dit een paar dagen voor de bruiloft.
Laat een ander je speech voor de bruiloft eens lezen. Wat vindt die persoon goed aan je speech? Waar loopt het wellicht nog niet zo lekker? Ook kan het helpen om alvast je speech voor de trouwdag aan iemand te laten horen.

Schrijf je speech voor de trouwdag uit

Schrijf je bruiloftsspeech helemaal uit. Dit gebruik je bij het oefenen van je toespraak. Ook op de dag zelf neem je je speech mee. Kies er zelf voor of je het hele verhaal meeneemt of alleen een papier met steekwoorden. Deze mag je er tijdens je speech ook bijhouden, want het zou zonde zijn als je een deel van je verhaal vergeet te vertellen.

Gebruik anekdotes in je bruiloftsspeech

Begin met een anekdote over het bruidspaar, de bruid of de bruidegom. Dit kan een grappige gebeurtenis zijn of een met een emotionele lading. Een pakkend begin zorgt ervoor dat het bruidspaar en de gasten aan je lippen hangen. Vertel ook iets over hen samen. Iets wat ze samen beleefd hebben, waar ze elkaar hebben ontmoet en/of hoe jij hierbij betrokken bent geraakt. Humor mag hierbij ook zeker niet ontbreken. Humor verlicht de emotie en houdt een emotionele speech in evenwicht.

Bedenk goed welke gebeurtenissen jij op de trouwdag wilt uitlichten. Kies er twee of drie uit, zodat het geen opsomming wordt van anekdotes waar de helft van je publiek niets mee heeft. Werk deze paar anekdotes uit in je speech. Houd bij de keuze van je anekdotes ook rekening met het bruidspaar en het publiek. Zet absoluut niemand voor schut door bijvoorbeeld herinneringen aan vroegere (seksuele) uitspattingen aan te halen.

Speech niet te lang

Niemand heeft zin in een ellenlange speech tijdens een bruiloft. Verpak je boodschap dus in niet te veel woorden. Een speech van zon 5 minuten is prima. Oefen je trouwspeech thuis en houd de tijd bij. Zo merk je ook waar je de nadruk op moet leggen of bij welke woorden je een extra pauze moet nemen om de boodschap binnen te laten komen. Houd er wel rekening mee dat je op de bruiloft door de spanning wat sneller kan gaan praten.

Emoties tijdens de trouwspeech

Een bruiloft is vaak een emotionele dag. Het verhaal dat in de speech naar voren wordt gebracht, kan bij de gasten en de spreker emoties oproepen. Dit mag ook gewoon en niemand zal het je kwalijk nemen, als er een traantje weggepikt wordt. Neem een slok water als je je emoties even onder controle wilt brengen en ga dan rustig verder.

Drank en speechen

Je hebt je speech goed voorbereid en het moment van de toespraak is aangebroken. Dit is vast niet het moment waarop je in beschonken toestand het bruidspaar op hun trouwdag jouw gelukswensen wit overbrengen. Probeer voordat je gaat speechen dus niet te veel alcohol te drinken. Daar wordt je bruiloftsspeech niet beter van en het kan juist zelfs vervelend zijn voor de bruid, bruidegom en hun gasten.

Ontroer het bruidspaar met een krachtig einde van je toespraak

Een krachtig einde van je speech zorgt ervoor dat mensen je boodschap op deze trouwdag onthouden. Je kunt bijvoorbeeld teruggaan naar het begin van je speech, de anekdote waar je mee bent begonnen. Dit zorgt ervoor dat je verhaal afgerond is. Ook kun je ervoor kiezen om je boodschap wat langzamer en duidelijker uit te spreken. Zo breng jij je boodschap met nadruk. Je eindigt je speech op de bruiloft met een proost op het bruidspaar. Zorg dus dat je een glas binnen handbereik hebt, dan wordt dit jouw moment.

Lees verder

© 2018 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speech schrijvenSpeech schrijvenEen speech vergt een goede voorbereiding. Je kunt inspiratie opdoen door te brainstormen, voor je daadwerkelijk begint m…
De functies bij een bruiloftDe functies bij een bruiloftEen trouwdag is een dag die u in principe maar een keer zal meemaken in uw leven. U wilt dan ook dat alles goed geregeld…

Taalverschillen tussen België en Nederland: vijf valkuilenTaalverschillen tussen België en Nederland: vijf valkuilenZo op het eerste gezicht spreken Vlamingen en Nederlanders dezelfde taal. Toch liggen er wel degelijk valkuilen op de lo…
Effectief communiceren begint met actief leren luisterenEffectief communiceren begint met actief leren luisterenCommunicatie tussen mensen begint met luisteren. Aandachtig naar de ander luisteren blijkt in de praktijk vaak lastiger…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Meditations, Pixabay
  • https://www.theperfectwedding.nl/artikelen/2734/schrijf-inspirerende-speech
  • https://www.trouwgeheimen.nl/alle-nederlandse-huwelijkstradities-op-een-rij/
Cato (83 artikelen)
Gepubliceerd: 10-04-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.