Datajournalistiek en de rol van data in nieuws

Datajournalistiek en de rol van data in nieuws Datajournalistiek is een combinatie van traditionele journalistiek en wetenschap. Bij wetenschap gaat het om het analyseren van vaak grote hoeveelheden gegevens of ‘data’ die dienen als bron voor het journalistiek werk. De journalist is niet alleen schrijver van een artikel, maar analyseert ook de data met de benodigde hulpmiddelen. Vaak zijn deze hulpmiddelen in de vorm van computerprogramma’s waarmee statistische analyses worden gedaan. De taak van de journalist is daarbij ook om de gegevens zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren voor de lezer.

Data

Doordat wij steeds meer digitaal doen zijn er ook steeds meer gegevens of data beschikbaar. Wij zijn allemaal producenten van gegevens bij alle activiteiten die wij online hebben. Hierbij gaat het niet alleen om de berichten die wij op sociale mediakanalen publiceren, maar ook om ons surfgedrag. Zoektermen die we gebruiken in zoekmachines worden bijvoorbeeld vaak opgeslagen, maar ook locaties worden regelmatig geregistreerd. Veel van de gegevens of data die wij met zijn allen produceren kunnen worden gebruikt om informatie uit te halen. Ook zijn er steeds meer overheidsorganisaties die hun gegevens openbaar maken. Deze voor iedereen toegankelijke gegevens worden ‘open data’ genoemd. De enorme hoeveelheden aan data wordt ook wel 'big data' genoemd.

Datajournalistiek

Door journalisten worden de beschikbare databases, gepubliceerd door overheden of gecreëerd door grote groepen mensen, steeds vaker gebruikt als bron bij het schrijven van een artikel. Een datajournalist is in staat om niet alleen het artikel te schrijven, maar ook de grote hoeveelheid gegevens te analyseren en te visualiseren. Vaak worden programma's gebruikt waarmee statistische analyses kunnen worden gedaan, en waarmee visualisaties, waaronder verschillende grafieken en tabellen, kunnen worden ontworpen. Omdat er steeds meer data(bases) openbaar beschikbaar zijn, zijn er ook steeds meer journalisten nodig die in staat zijn om ze te analyseren.

Illustratie van de rol van datajournalistiek

Om de rol van data in journalistiek te illustreren worden twee voorbeelden van nieuwsberichten over een verkiezing gebruikt. Bij verkiezingen wordt er aanzienlijk gebruik gemaakt van grote databases in nieuwsberichten. Zo wordt voorafgaand aan de verkiezing vaak gebruik gemaakt van socialemediakanalen waarop wordt gesproken over politieke partijen of kandidaten. Daarnaast wordt er om de uitslag van de verkiezing te visualiseren enorme databases met de verkiezingsuitslag gebruikt.

De Amerikaanse verkiezingen en data van Twitter

Twitter is erg vaak gebruikt als databron in nieuwsberichten over de Amerikaanse verkiezingen tussen Trump en Clinton. Er zijn daarbij analyses gedaan over het voorkomen van beide namen in tweets en ook in welke context de namen werden gebruikt. Deze analyses dienden daarmee vaak als een voorspelling voor de verkiezingsuitslag. Een voorbeeld van een artikel waarin analyses van Twitterdata zijn gebruikt is het artikel 'Who won the presidential debate on Twitter?'.

De Nederlandse verkiezingen en open data

Een voorbeeld van het gebruik van open data is de data van de verkiezingsuitslagen in Nederland. De uitslag van de verkiezingen wordt geanalyseerd en gepresenteerd op de Nederlandse kaart. Een eigenschap van deze visualisatie is dat het een interactieve visualisatie is: als lezer van het bericht kun je zelf op de gebieden klikken waarvan je de verkiezingsuitslag wilt weten. Dit interactieve element wordt gebruikt om een artikel zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de lezer.
© 2017 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken met big dataWerken met big dataBig data lijkt te zorgen voor een nieuwe revolutie in het digitale tijdperk. Bedrijven die grootschalig gegevens hebben…
Data mining: data verzamelen met web scraping & API’sData mining: data verzamelen met web scraping & API’sData is in steeds grotere getale beschikbaar door de komst van het internet. In verschillende branches begint data een b…
Lineaire regressieMachine learning is het wetenschappelijke gebied dat algoritmen bestudeert die kunnen leren van data. Het leren van data…
Snel en eenvoudig een infographic makenSnel en eenvoudig een infographic makenDe laatste tijd zie je ze steeds meer: infographics. Het is een handige manier om data op een visueel aantrekkelijke man…

Valse vrienden: woorden die niet betekenen wat je denktValse vrienden: woorden die niet betekenen wat je denktJe hebt dit vast wel eens meegemaakt: je babbelt gezellig wat met iemand in het Engels, een taal waarin je je redelijk g…
Hoe voer je een goed gesprek met je kind?Hoe voer je een goed gesprek met je kind?Alle ouders voeren gesprekken met hun kind. Met het ene kind loopt dat makkelijker dan met het andere kind. Vaak zijn de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kulinetto, Pixabay
  • http://www.inct.nl/nl/artikel/1583/wat-is-datajournalistiek.html
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 24-11-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.