Gekleurde lintjes of ribbons: aandacht voor goede doelen

Gekleurde lintjes of ribbons: aandacht voor goede doelen We zien ze steeds meer, de gekleurde lintjes, die door een stichting of een andere groep mensen worden gebruikt om aandacht voor een bepaalde zaak te vragen. Deze lintjes worden awareness-ribbons genoemd, hetgeen we het beste kunnen vertalen met aandachtslintjes. De pink ribbon is een van de bekendste lintjes. Met dit lintje wordt aandacht gevraagd voor borstkanker. Ook het zwarte MH17-lintje kent iedereen inmiddels wel. Na het neerstorten van de MH17 werd dit lintje het symbool van steun voor de nabestaanden van deze ramp. Bijna in elke kleur is er wel een lintje dat ergens voor staat.

Ribbon = lintje

Het Engelse woord 'ribbon' betekent lint(je). Het is een ware trend om solidariteit met mensen met een bepaalde ziekte uit te drukken of om aandacht voor een maatschappelijk probleem te vragen door middel van een gekleurd lintje. Ze zijn te koop of worden weggegeven om op kleding te spelden. Ook op sociale media wordt er veel gebruik gemaakt van afbeeldingen met lintjes. Soms komt het geld dat verdiend wordt met de verkoop van producten met een gekleurd lintje ten goede aan het doel waar het lintje naar verwijst. De lintjes zijn korte stukjes stof in bepaalde kleuren die in een lus gevouwen worden. Ze komen over zo'n beetje de hele wereld voor, maar vooral in de Verenigde staten, Groot-Brittannië, Australië en Canada. Tegenwoordig zien we ze ook steeds vaker in Nederland.

Kleurbetekenis

De bedoeling van een zogenaamde awareness ribbon (aandachtslintje) houdt verband met kleur en patroon. De kleuren hebben vaak een symbolische waarde en staan voor een bepaald onderwerp. Zij hebben betekenis voor degene die de lintjes dragen en tonen dat de drager solidair is met de groep die het betreft. Soms worden er nog cijfers of letters toegevoegd. Dit was bijvoorbeeld het geval bij de lintjes die verwezen naar de ramp met het in 2014 neergeschoten vliegtuig van vlucht MH17. Ook zijn er lintjes met meer dan een kleur.

Kleuren niet exclusief

Doordat het aantal goede doelen dat gebruik maakt van de lintjes enorm groot is, zijn de meeste kleuren niet meer exclusief voor één ziekte of probleem. Zo wordt het rode lintje bijvoorbeeld voor AIDS, maar ook voor hart- en vaatziekten en nog veel meer zaken gebruikt. Ook de gekleurde plastic armbandjes zijn wel bekend. Die hebben min of meer dezelfde functie als de lintjes.

Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree

Begin jaren 70 werd het liedje 'Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree' uitgebracht in de Verenigde Staten. Penny Laingen, vrouw van een diplomaat die werd gegijzeld in Iran, was in die tijd de eerste die het gele lintje gebruikte als een symbool om aandacht te vragen voor Amerikanen die dienden in het buitenland. Ze bond gele lintjes om bomen en gaf daarmee het verlangen naar de thuiskomst van haar man een beeld. Haar familie en vrienden volgden haar voorbeeld. Het lintje werd uiteindelijk een manier om aandacht te vragen voor de troepen overzee.

Gele lintjes voor uitgezonden militairen

Hoewel het gele lintje dus vooral sinds de jaren 70 wordt gebruikt gaat de geschiedenis daarvan zeker vierhonderd jaar terug. Vooral in gebieden waar zich grote legerbases bevinden en waar veel jonge mannen en vrouwen zijn uitgezonden wordt de gele strik veel gezien. Hij siert voordeuren, bomen, auto-antennes en kledingstukken. Daarmee willen de achterblijvers laten blijken dat ze aan de overzee gelegerde geliefden denken en wensen dat ze weer veilig terugkeren.
Bron: Alisea 30, PixabayBron: Alisea 30, Pixabay
Pink ribbon
In Nederland is een van de bekendste lintjes de Pink Ribbon. Dit lintje is het symbool van de stichting Pink Ribbon. Deze stichting houdt zich bezig met het financieren van wetenschappelijk onderzoek en projecten op het gebied van borstkanker. De stichting heeft tot doel om borstkankerpatiënten een langer en beter leven te bezorgen door een goede behandeling en een goede begeleiding. Inmiddels heeft Pink Ribbon ongeveer 200 onderzoeken en projecten gefinancierd. De stichting heeft een eigen website met webwinkel.

Opbrengst pink ribbon gaat naar projecten borstkankeronderzoek

Hier kunnen allerlei producten met het roze lintje gekocht worden. Bij de producten staat vermeld welk deel van het aankoopbedrag naar de stichting gaat. Ook vermeldt de website welke projecten en onderzoeken worden gefinancierd. Elk jaar is de maand oktober borstkankermaand en wordt er mede met behulp van het roze lintje aandacht voor borstkanker gevraagd.
Bron: NIAID, Flickr (CC BY-2.0)Bron: NIAID, Flickr (CC BY-2.0)
Red ribbon: symbool voor strijd tegen HIV/AIDS
Met het rode lintje wordt aandacht gevraagd voor en solidariteit getoond met patiënten met HIV/AIDS. Dit lintje vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten. Er rust geen auteursrecht op het lintje. Het kan zodoende door iedereen worden verspreid en niemand kan het commercieel uitbaten. Het lintje is zuiver bedoeld om bewustzijn te creëren voor HIV/AIDS. Het rode lintje is bedacht door een aantal kunstenaars in New York. Zij deelden deze zelf uit in de kunstwereld en bij theaters. In eerste instantie werd er een tekst bij geleverd om uit te leggen waar het rode lintje voor stond. Later was dat niet meer nodig omdat het symbool voldoende bekendheid genoot. Binnen enkele weken gingen ook beroemdheden de lintjes dragen. Bij de Oscar-uitreiking bijvoorbeeld droegen de genomineerde acteurs ze. De media pikten dit op en in no time was het rode lintje wereldwijd bekend.

MH17-ribbon

Op 17 juli 2014 werd een Boeing 777-200ER van Malaysia Airlines die van Schiphol was vertrokken met vluchtnummer MH17 uit de lucht geschoten boven Oekraïne. Op de Nederlandse homepage van Google werd het interactieve logo ter herinnering aan de 96e geboortedag van Nelson Mandela vervangen door een zwart lint. Wie met zijn muis op het lint ging staan kreeg de tekst 'Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegtuigramp met vlucht MH17' te zien. Al snel stonden sociale media er vol mee. De letters MH17 sierden het uiteinde van het lintje.

Aanslagen Parijs (13 november 2015) en Brussel (22 maart 2016)

Op 13 november 2015 vond een serie bloedige aanslagen plaats in Parijs. Op verschillende plaatsen in de Franse hoofdstad kwamen door terreuracties van Islamitische Staat mensen om het leven. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers zette Google wederom een zwart lintje op haar zoekpagina. Facebook kleurde blauw, wit en rood omdat velen de Fransen een hart onder de riem wilden steken door een Franse vlag, vaak voorzien van een zwarte ribbon op hun pagina te plaatsen. Ook in België werden aanslagen gepleegd. Op 22 maart 2016 vielen er meer dan 30 doden en vele gewonden bij aanslagen op vliegveld Zaventem en in de Brusselse metro. Dit keer kleurden publieke gebouwen wereldwijd en sociale media in de kleuren van de Belgische vlag.

Nog meer lintjes

De hype om lintjes te gebruiken om aandacht voor bepaalde problemen of ziektes te vragen is inmiddels zo groot dat er niet voldoende kleuren zijn voor alle onderwerpen. Veel kleuren worden dan ook voor meerdere onderwerpen gebruikt. Naast de eenkleurige lintjes zijn er ook nog talloze meerkleurige lintjes en lintjes met cijfers, letters of andere symbolen.

Kleur Aandacht voor onder andere:
RoodAIDS/HIV, hart- en vaatziekten, middelenmisbruik, beroerte, reflex sympathische dystrofie
Donkerblauwartritis, kindermishandeling, vrijheid van meningsuiting, veiligheid water
Zwartrouw, slaapstoornis, huidkanker
Geeltroepen overzee, blaaskanker, spina bifida, endometriose, zelfmoord
Oranjemoord op christenen, wreedheid tegen dieren, Leukemie, multiple sclerosis, ADHD, automutilatie, honger
Paarsgynaecologische kanker, ADHD, ziekte van Creutzfeldt-Jakob, ziekte van Hodgkin, testiculaire kanker, ziekte van Crohn, huiselijk geweld
Groenscoliosis, depressie, syndroom van Gille de la Tourette, veiligheid voetgangers, ziekte van Lyme
Witbotkanker, adoptiekinderen, geweld tegen vrouwen, vrede
© 2015 - 2024 Catrien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Te veel Nederlandse vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. Een aangepaste levenswijze om borstkanker te…
Blue Ribbon, wil het taboe rondom prostaatkanker verbrekenBlue Ribbon, wil het taboe rondom prostaatkanker verbrekenPink Ribbon is de organisatie die zich in zet om aandacht te krijgen voor borstkanker, maar weet jij ook waar Blue Ribbo…
Oktober borstkankermaand: aandacht vragen voor borstkankerOktober borstkankermaand: aandacht vragen voor borstkankerBorstkanker kan ons allemaal raken, zowel man als vrouw. Borstkanker komt vaak voor: ieder jaar in Nederland krijgen zo´…
Je tanktop sexy makenJe tanktop sexy makenHet is erg makkelijk om een saaie tanktop om te toveren tot een sexy topje die je aan kan op feestjes. Je hoeft alleen m…

Facebook veiligheidscheck: laat weten dat je veilig bent!Facebook veiligheidscheck: laat weten dat je veilig bent!Wanneer er zich ergens een grote terroristische aanslag of natuurramp zoals een aardbeving, orkaan, tsunami of vulkaanui…
Kritiek geven én reageren op kritiekKritiek geven én reageren op kritiekWanneer het woord ‘kritiek’ ter sprake komt, komen er allerlei gedachten naar boven. Kritiek kent namelijk extreem veel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gary Van Der Merwe, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Website: http://www.biancasengeltjessieraden.nl/c-2454731/lintje-awareness-ribbon/
  • Website: http://www.worldaidsday.org/the-red-ribbon.php
  • Website: http://www.pinkribbon.nl
  • Website: http://www.websonic.nl/nieuws/google-plaatst-zwart-lint-in-plaats-van-logo-voor-nelson-mandela-55759
  • Website: http://www.disabled-world.com/disability/awareness/ribbons.php#yellow
  • Website: http://www.volkskrant.nl/archief/we-denken-aan-jullie-kom-gauw-weer-thuis~a749295/
  • Website: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_awareness_ribbons
  • Website: http://www.hobbyzoldertje.nl/page11.php
  • Afbeelding bron 1: Alisea 30, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: NIAID, Flickr (CC BY-2.0)
Reacties

Joanna, 03-08-2019
Paars staat ook voor epilepsie Reactie infoteur, 05-08-2019
Dank je wel Joanna. Ik wist dit niet. Veel kleuren staan inmiddels voor meerdere ziekten. Helaas zijn er kennelijk meer ziektes dan kleuren. Ik zal even kijken of er plaats is om dit toe te voegen.

Annie, 17-05-2019
Is er ook een lintje te koop voor colitis curosa
M.v.g.Annie Reactie infoteur, 20-05-2019
Dag Annie, ik mag hier geen verwijzingen naar commercieel websites doen. Je kunt dit het besta navragen bij de patientenvereniging voor deze ziekte:https://www.darmgezondheid.nl/darmklachten/darmaandoeningen/colitis-ulcerosa/

Magda Geeraert, 29-06-2017
Ik zoek een blauw reuma strikje. Reactie infoteur, 16-04-2019
Succes

Jolanda, 23-10-2015
Ja leuk he en elke keer als je het gebruikt maak je reclame voor de Ribbon club. zo kunnen wij goede doelen steunen in de Usa.Daar zijn de mensen niet of matig verzekerd, wij wel immers en sommigen 10% van immense omzet en winst van de holding geven ze terug aan bijv vrouwen met borstkanker, 2 keer 500 $ maar heel weinigen kunnen het bemachtigen. begrijp dat grote evenementen organiseren waar iedereen weer gul geeft, dat kost veel geld. Ribbon bulkt van de $ en wij helpen grif.
De Amerikanen de winter door. Moet kunnen het is een arm volkje
vr gr jolanda Reactie infoteur, 24-10-2015
Ik begrijp niet helemaal het punt dat je wilt maken, Jolanda. Bedoel je dat het geld niet op de plaats van bestemming komt? Ik heb mij daar dacht ik niet over uitgelaten.

Catrien (108 artikelen)
Laatste update: 16-06-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.