Nieuwe buren... Wat nu?

Je gaat verhuizen naar een rijtjeshuis of een appartement of je woont er al en de woonruimte naast je staat leeg. In zulke situaties zijn nieuwe buren onvermijdelijk. Wat doe jij? Stap je meteen op ze af? Bak je een voorraad cupcakes? Laat je jezelf de eerste weken niet zien? Wat kan je nu het beste doen?

Verhuizen

Verhuizen is altijd spannend. Je komt op een nieuwe plek te wonen, alle spulletjes moeten mee en het moet ook allemaal maar in je nieuwe huis passen.
Als het goed is, heb je je huiswerk goed gedaan en ben je op verschillende tijden in je nieuwe straat gaan kijken om te zien hoe het eraan toe gaat. Dan heb je al een beetje een beeld van de buurt en ben je wat voorbereid. Heb je de nieuwe buren al gesproken?
Als het huis of het appartement naast je leeg staat en je ziet ineens een grote verhuiswagen in de straat, kan dat ook een spannend moment zijn. Sommige mensen kijken door de gordijnen om te zien wat voor spullen er allemaal worden uitgeladen, anderen gaan gelijk meehelpen om te zien wat voor types de nieuwe buren zijn. Want je nieuwe buren heb je niet voor het uitkiezen, het is altijd maar afwachten wie er nu weer naast je komt wonen.

Kennismaken

Je weet natuurlijk dat het handig is om zo snel mogelijk kennis te maken met je nieuwe buren. Je moet immers muren met elkaar delen en wellicht nog wel meer. Over een tijdje is het ook handig als zij de post van de mat willen rapen en de plantjes water willen geven als je op vakantie gaat.

Met welke buren maak je kennis?

Een straat heeft vele huizen en een appartementencomplex nog wel meer. Tot hoe ver ga je kennis maken met nieuwe buren? Bel je bij de hele straat aan, of blijf je bij je naasterburen? Als je een rijtjeshuis hebt, is het verstandig om kennis te maken met de linker en rechter buren. Met hen zal je het meest van doen hebben. Vergeet de overbuurman ook niet, want die kijkt recht je huiskamer in (en vice versa). Het is dus ook handig om een goede relatie met hem te hebben. In een flatgebouw kan je het best ook kennis maken met de boven- en onderburen.

Rustig aan

Degene die aan het verhuizen is, heeft het hartstikke druk. Ze moeten hun nieuwe huis inrichten, spullen kopen, nog een paar keer op en neer rijden, kwijtgeraakte dingen zoeken en hebben dus weinig tijd voor een praatje. Het is altijd goed om spontaan naar iemand toe te stappen en jezelf voor te stellen. Maak er geen ellenlang verhaal van, want daar heeft je nieuwe buur op dat moment niets aan. Stel voor om binnenkort een keertje bij elkaar op de koffie te gaan en zeg dat ze altijd om hulp mogen vragen (bijvoorbeeld om de weg naar de supermarkt te vragen). Houd het daarbij, dan kan de verhuizende buur weer verder waar ze mee bezig zijn, maar voelen ze zich toch welkom.

Wacht niet te lang

"Natuurlijk is de nieuwe buurman hartstikke druk aan het sjouwen met dozen, dus laat ik hem vandaag maar niet storen", kan je denken. Hier is echter het bekende spreekwoord "van uitstel komt afstel" van toepassing. Want morgen is de nieuwe buurman alweer naar zijn werk, of de bovenverdieping aan het schilderen. De komende weken is hij nog druk genoeg. Hoe langer je wacht, hoe ongemakkelijker het wordt om spontaan op iemand af te stappen. De ander kan namelijk denken: waarom heb je dat een week geleden niet gedaan? De drempel om jezelf voor te gaan stellen, wordt zo steeds hoger.

De eerste indruk

Over eerste indrukken is al ontzettend veel gezegd en geschreven en bijna altijd wordt gezegd: De eerste indruk vergeet je nooit meer. Hoewel het ontzettend cliché is, is het wel waar. Zie jij je nieuwe buurvrouw voor het eerst in een roze luipaardprint? Dan heb je meteen een bepaald beeld bij haar. Loopt ze juist met een Chanel-tas en een chihuahua op haar arm? Dan denk je iets heel anders, waarschijnlijk. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Het is geen sollicitatiegesprek, maar zorg ervoor dat je er uitziet als jezelf.

Wees geen roddeltante

Eigenlijk sluit dit aan bij het vorige punt. Als je meteen de sores van die van vier huizen verderop gaat bespreken met je nieuwe buur, word je al snel gezien als roddeltante en iemand aan wie je niets moet vertellen, want je vertelt alles toch door. Dat is niet handig, want dan wordt er meer argwanend naar je gekeken. Zorg dus ook, als nieuwe buur, dat je niet meteen vraagt waarom de overbuurvrouw iedere dag een andere man op bezoek heeft. Daar kom je vanzelf wel achter.

Een cadeautje!

Het is altijd leuk om een cadeautje te ontvangen voor je nieuwe huis. In Nederland is het traditie om een plant te geven als iemand in een nieuw huis gaat wonen. Dat brengt namelijk geluk (en zuurstof). Als je de eerste keer op bezoek gaat bij iemand, weet je waarschijnlijk nog niet wat voor inrichting diegene heeft. Koop dus nog niets voor het huis, want dat wil de nieuwe bewoner waarschijnlijk zelf doen. Als de nieuwe buur uit een andere stad of provincie komt, is wat informatie over de nieuwe woonplaats natuurlijk altijd welkom.

Hopelijk kom je met deze tips op goede voet met je nieuwe buren. Blijf investeren in de relatie, dan woon je een stuk prettiger.
© 2014 - 2024 Bucket, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wel of niet verhuizen?Wel of niet verhuizen?Medio 2014 lijkt de huizenmarkt, na een lange dip, eindelijk weer aan te trekken. Voor sommige mensen betekent dit dat z…
Spaans: KennismakingSpaans: KennismakingMensen leren kennen in Spanje, best lastig als je geen Spaans kent. Spanje wordt steeds geliefder onder de vakantieviere…
Hypotheek meenemen bij verhuizingHypotheek meenemen bij verhuizingAls u een nieuwe woning heeft gekocht, kan het soms aantrekkelijk zijn om de voorwaarden van uw oude hypotheek mee te ve…

Kenmerken van de sociale media generatieKenmerken van de sociale media generatieElke generatie heeft zijn of haar eigen kenmerken. Wat kenmerkt deze generatie? Het is een generatie die veel gebruik ma…
Symbolen, oude wijsheid en graancirkelsSymbolen, oude wijsheid en graancirkelsSymbolen bestaan al net zolang als dat de mens bestaat. We gebruiken symbolen om datgene wat we van waarde vinden in het…
Bronnen en referenties
  • http://plazilla.com/page/4294984684/verhuizen-een-ramp-of-gestroomlijnde-operatie
  • http://www.telegraaf.nl/vrouw/relatie/Etiquette/22844945/__Etiquette_voor_nieuwe_buren__.html
Bucket (12 artikelen)
Gepubliceerd: 30-07-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.